Skocz do zawartości

Pałować czy nie pałować - oto jest pytanie

Magpie
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że muszę pokazać moje filmiki :) ja przy 60-70 mam 6 bieg zapięty ;) Co ja będę gadał, pod moim postem jest taki kolorowy napis, którego się trzymam :)

Wyzywam cie na pojedynek zamulaczy hehe... :D Często gęsto mam to samo, bo lubie po prostu słuchać, jak silnik sobie pomalutku, spokojnie gada.

Wyzywam cie na pojedynek zamulaczy hehe... :D Często gęsto mam to samo, bo lubie po prostu słuchać, jak silnik sobie pomalutku, spokojnie gada.

:D

a ja przy 4 tys rpm to strzelam z klamy :P behehe

Magpie, tak gwoli ścisłości, czerwony wydech to był mój a nie Krynia.

W sumie teraz będzie Krynia :P

Czy zastanawialo Was kiedys po co obrotomierz ma 12 tysi i czerwone pole?

Jak sie jezdzi na za niskich obrotach to sie lancuch nie rowno wyciaga :D a silnik wiecej pali bo nie ma sily ciagnac.

Pisze z Ciapciaka wiec sory.

temat mógłby się nazywać "fałkovać czy nie fałkować"

ode mnie - p**da, ogień i na trzeciego :)

a ja przy 4 tys rpm to strzelam z klamy :P behehe

Magpie, tak gwoli ścisłości, czerwony wydech to był mój a nie Krynia.

W sumie teraz będzie Krynia :P

Ciemno było to nie widziałem, zakładałem, że pusta rama u Qnerka jest wynikiem właśnie tego :D

Jak sie jezdzi na za niskich obrotach to sie lancuch nie rowno wyciaga :D a silnik wiecej pali bo nie ma sily ciagnac.

:D Tylko teraz nie masz czegoś takiego jak za niskie :D

pałować czy nie to nie istotne, ważne żeby na gumie było :-)

tapnięte ze starego jabłkofonu

ja raz dziennie sprawdzam czy odcinka działa czy czasem się coś nie zepsuło

Ja przyspieszam dynamicznie ale do czerwonego. Nie wydaje mi sie żeby było zdrowe dla piecyka latanie na czerwonym polu a co dopiero sprawdzanie codziennie czy odcina ;)

Tapnięte z e3d

Temacik spoko, jak to było w przypadku aplikacji mierząceonotującej poczynania na moto. Ktoś napisał, że taka apka szybko zaprowadzi do działu "Ale urwałem" i ten temat też może być tego przyczyną, bo jeden, albo drugi pomyśli "ej no zamulam moto, chłopaki na forum tak piszom, to do odciny będę walił" i później przeczytamy apel typu jaki zamieścił Cirus, że trzeba krwi dla kolegi i plecaczka bo zapierdalał w końcu, ale się nie wyrobił. Każdy ma inne moto, każdy jest inny, każdy jeździ inaczej. Można zapierdalać i się cieszyć, można ślimaczyć się i robić to samo.

Mikit, a może większość wychodzi z założenia, że każdy ma swój rozum?

Ale za tych co nie maja rozumu musi myslec ktos inny...

I tak powstaja kretynskie przepisy... Ograniczenia predkosci...

Pisze z Ciapciaka wiec sory.

Magpie zgadza się, każdy ma swój rozum. Mi tylko chodzi o wpływ środowiska. Ileż to ludzi zaczęło palić/pić bo koledzy to robili. Podobna sytuacja może mieć miejsce z tym pałowaniem/nie pałowaniem. Każdy kto kupuje moto niech jeździ tak jak mu sie podoba. Mam tutaj parkę - on zx9, ona zx6 - i jak gdzieś jedziemy to czasami sobie z tym kumplem przegonimy szybciej, a jego druga połówka w tym czasie powoli pyrka za nami. Jak na za długo stracimy ją z lusterek to zwalniamy/zatrzymujemy się i nikt o to pretensji nie ma, że "ej no przyśpiesz bo zamulasz". Zmierzam do tego by nikogo nie wytykać palcem bo jeździ wolno :D

PS. Naprawdę w manualach jest, co by moto na za niskich obrotach za długo nie trzymać ?? :P

Mikit, zatem tak- nikt nikogo nie wytyka palcami, stwierdzono fakt, że autor filmiku nieprzeciętnie zamula, w zasadzie tu można skończyć temat, bo niespecjalnie się tym przejął i jest ponad to. I bardzo dobrze.

Cytuję instrukcję Bandziora 600 K2

"Należy unikać stale niskiej liczby obrotów.

Można przyspieszać motocyklem dowolnie na wszystkich biegach, ale uważając, żeby nie

przekroczyć wartości granicznych.

Nie należy jednak jeździć podczas pierwszych 1.600 km na pełnym gazie."

zatem tak :)

Okazało się, że on na tych 3k obrotach katuje sprzęt! Kto to potem od niego odkupi... ;D

• 4 weeks later...

ja tam zmieniam biegi do 5 tysi ale czasami mam takie odpały , że jadę całą trasę spokojnie max do 110 i przez pewien odcinek do 180-200 i potem znowu 110 :zeby: