Skocz do zawartości

Wymiana Płynu W Układzie Chłodzenia - Jaki?

Gość spips
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem wymienić płyn chłodniczy w k8, niestety nic nie znalazłem na forum na ten temat, szczerze mówiąc to nie wiem nawet gdzie korek spustowy, odpowietrznik itp. Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

opisywalem kiedys proces i chyba nawet obrazki z haynesa wrzucilem - poszukaj.

po krotce:

- odkrecasz kurek przy termostacie

- otwierasz "bufor"

- spuszczasz plyn najnizszym wezem wychodzacym z chłodnicy. bufor osobno.

- opcjonalnie mozesz przepłukać uklad czysta woda (czyli caly proces tu opisany - napelnic, odpalic niech przemieli wode, spuścić, i proces powtórzyć az bedziesz spuszczal czysta wode)

- powoli napelniasz kurkiem przy termostacie, plus napelniasz bufor

- dla pedantów - w serwisowce znajdz śrubę odpowietrzająca na pompie i wypusc bąbelki

- odpal niech zalaczy termostat

- jak ostygnie dopelniasz do fula

pozdro

Daniel

Czy ja mogę słów kilka o buforze prosić. Gdzie to jest?

Czy ja mogę słów kilka o buforze prosić. Gdzie to jest?

nie wiem jak to sie fachowo nazywa - takie naczynie przelewowe w zadupku, z ang. reservoir cap.

• Upvote 1

Kufa, zapomniałem o buforze :unsure:

Pytałem bo ja zwalałem chłodnicę, płynu całego nie zlałem tylko do wysokości węży. Po montażu uzupełniłem płyn przez ten kurek pod bakiem, z ugniataniem węża oczywiście. Po dobiciu do fula odpaliłem aż przepuścił termostat, potem chwilę schłodziłem i znów uzupełniłem pod bakiem. Ale zapomniałem o zadupku...

Muszę sprawdzić co się tam dzieje, sachara czy jak?

Dzięki Danielu B)

Edytowane przez Kruk11

• 6 months later...

a zalewaliście samym płynem, czy może wymieszanym z wodą w stosunku 50:50??

jeszcze jedno: w innym temacie przeczytałem coś o jakiejś śrubie którą trzeba popuścić aby odpowietrzyć.. robiłeś coś takiego? czy poprostu wlałeś odpaliłeś dolałeś do pełna i tyle?

Chyba nic się nie stanie jak go zaleje zwykłym płynem takim jak sie stosuje w samochodach?

jeszcze jedno: w innym temacie przeczytałem coś o jakiejś śrubie którą trzeba popuścić aby odpowietrzyć.. robiłeś coś takiego? czy poprostu wlałeś odpaliłeś dolałeś do pełna i tyle?

Chyba nic się nie stanie jak go zaleje zwykłym płynem takim jak sie stosuje w samochodach?

jeśli ją bardzo kochasz to odpowietrzaj ale z drugiej strony odpowietrznik od czegoś też jest w tym układzie:) takie me zdanie

• 1 year later...

Witam koledzy,jaki płyn chłodniczy zastosować do bandita1250

Edytowane przez Krzysztof
Usunięcie tagów.

Drogi Szczepanie.

Po pierwsze - Przywitalnia - takie u nas zasady: http://polishbanditcrew.pl/topic/6899-zanim-sie-przywitasz-i-rozpoczniesz-pisanie-nowego-tematu-na-forum/

Proszę o dostosowanie się.

Po drugie - tagów nie używamy tak sobie - one mają swój konkretny cel - link jest w mojej sygnaturze.

Po trzecie - kazdy płyn do chłodnicy dobry, jeśli ma parametry przewidziane przez producenta.

Spokojnie, najważniejsze jest czytać i pytać. W razie czego służymy pomocą.

Witam

Naczytałem się dużo ale chciałem również poznać opinie bardziej doświadczonych kolegów jeżdżących Banditami.

Drodzy forumowicze jaki płyn wlewacie/polecacie do chłodzenia wodniaków. Jedni radzą kupić koncentrat i wodę destylowaną, inni mówią o "gotowym" płynie chłodniczym jakiejś marki "na poziomie", jeszcze inni doradzają wlać najtańszy płyn Petrygo ze stacji benzynowej.

Czy ktoś z Was wie jaka jest temperatura pracy naszych silników (ja osobiście mam 650 2007rok).

Zauważyłem, że silnik dość mocno mi się nagrzewa, to znaczy częściej niż w zeszłym sezonie. Częściej kręci się również wentylator.

Zacznę od wymiany płynu w chłodnicy ale szczerze mówiąc zbaraniałem po usłyszeniu tych "odmiennych" rad i sam już nie wiem co tam wlać.

Podzielcie się proszę swoimi uwagami i poradźcie coś......

LWG

Kup olejaka problem zninie :D

A tak poważnie to jeden knedel.

Motocykl nie jeździ w ujemnych temperaturach gdzie płyn najbardziej dostaje w dupe.

Kup gotowy płyn i będzie dobrze.

A co do grzania to zależy od sposobu używania. W korkach przy wolnej jeździe będzie się mocno grzał.

Wiem, że będzie się mocno grzał ale nie zmieniłem jakoś stylu jazdy w porównaniu do poprzedniego sezonu a różnicę w temp. odczuwam znaczną i częściej słyszę wentylator...........

Mówisz gotowy płyn-----pewnie tak zrobię, tylko czy jest sens wywalać 40zł/litr czy na to samo wyjdzie jak kupię Petrygo z Orlena czy BP?

Jak dla mnie nie ma sensu.

To nie jest olej i tu się nie da oszukać. Te drogie płyny zazwyczaj mają dopuszczoną bardzo niską temp pracy -40*C -45*C.

Jak przy tylu jeździsz to lej droższy.

Kup tani, gotowy płyn do chłodnic i już.

W okresie między wymianami płynu kontrolujesz stan poziomu i dolewasz wody destylowanej jak trzeba uzupełnić.

Ja tak robię i wszystko jest w porządku :D

Edytowane przez Kukuryku

Ano, płyn może być gotowy, najważniejsze: musi być mieszalny, żebyś w razie czego mógł dolać czegoś albo innego płynu oraz ma być do chłodnic aluminiowych.

Wiem, że będzie się mocno grzał ale nie zmieniłem jakoś stylu jazdy w porównaniu do poprzedniego sezonu a różnicę w temp. odczuwam znaczną i częściej słyszę wentylator...........

Jeżeli problem jest poważny, to sprawdź, czy układ chłodzenia nie dostaje przypadkiem lewego powietrza.

W puszce niedawno miałem taki problem, że z powodu uszkodzonej uszczelki były przedmuchy z komory spalania do płaszcza wodnego i się grzała.

Edytowane przez kem

Temperatura ujemna jest w przypadku płynu motocyklowego najmniej ważnym parametrem , istotna jest temperatura wrzenia motocykl ma wyższą temperaturę załączenia wentylatora chłodnicy niż samochód .

Nalejesz szajsu będzie bulgotał , w dobrej cenie jest castrol a te 40pln wydane więcej na odpowiedni płyn to naprawdę niewiele :zeby: