Skocz do zawartości

Jak Sprawdzić Silnik

mati2388
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

najpewniej poupalane zawory, co już w mailu napisałem

• Odpowiedzi 80
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• jab2

12

• MetalBeast

9

• korytarz4

9

• mati2388

28

no tak tylko w którym miejscu szukać jeżeli luzy są okey?

Zastanawiam się, bo gdyby były to zawory, to problemy powinny już być przed wyciągnięciem silnika, olej miałeś zostawiony w silniku więc kwestia, że jakiś doktor był wlany odpada. Moto jednak działało w zeszłym roku, a teraz nagle czwarty gar milczy. Mogło się to stać od tak, przez zimę?

Mati dopisz, że przed zdiagnozowaniem, ze 4 gar nie pali, silnik bardzo ciężko kręcil mimo nowego aku, jak odpalił, to po kilku sekundach zaczęło coś stukać w 4 garze i później go wyłączylismy

wiec ten wątek opiszę od początku,włożyłem starty aku moto nie odpalał przekaźnik rozrusznika tykał ale nic po za tym,podłączyłem go pod samochodowy akumulator i odpalił bez problemu,mimo tego że nie było tłumika wydaje mi się ze chodził na 2 gary,pomimo pełnego ssania miał tylko 1,5tys obrotów.Po tym wymieniłem aku na nowe i po tej zmianie zapalił normalnie,pochodził chwilę,zgasiłem go,na drugi dzień rano próbowałem go odpalić a tu objawy tak jak by aku padło,próbuje raz,dwa razy,trochę dłużej przytrzymałem rozruch i patrzę a od przekaźnika idzie dym z kabli,odpuściłem na chwilę,sprawdziłem jeszcze raz aku pod obciążeniem jaki daje napięcie,miernik pokazał 12V,jak już odkryłem że to nie wina aku,przyjechał korytarz i chciałem mu pokazać co się dzieje,wciskam przycisk zapłonu i dalej nic tak jak by aku padło,próbuje jeszcze raz i odpalił,pochodził chwilę i z okolicy 4 gara usłyszałem metaliczny trzask jak by coś metalowego uderzało w głowicę.

Tak sobie myślę, dlaczego moto mimo nowego aku nie kręciło? Nie musiało odpalać, ale i tak powinno szybko kręcić, może coś ten 4 cylinder blokowało? Mogło go coś aż tak "blokować"??? - Później odpalił i 4 cylinder pracował chwile, lecz zaczęlo coś stukać.

Edytowane przez korytarz4

Napisano (edytowane)

Więc tak problem zdiagnozowany coś wpadło pomiędzy zawór a gniazdo zaworowe najprawdopodobniej jakaś kulka na górze tłoku widać ślady uderzeń jak by kulka od łożyska czy coś podobnego,generalnie tłok i cylinder są w bardzo dobrym stanie po z tymi śladami kulki od góry.Do zrobienia jest regeneracja gniazda zaworowego i zaworu.Tak że dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc i cenne rady

Edytowane przez mati2388

a może to jest jeden z trzpieni ustalających od pokrywy zaworowej?

szczerze to nie mam pojęcia na tłoku odciski wyglądają jak od jakieś kulki a z tego co po tym zostało to nie bardzo da się wywnioskować co to było

a może to jest jeden z trzpieni ustalających od pokrywy zaworowej?

A jakby miały znaleźć się w silniku? Teleportować się?

ja wiem kto to tam wrzucił i kiedy ale nie powiem:)

ja wiem kto to tam wrzucił i kiedy ale nie powiem:)

Aha :krzeslo:

Nic nie mów, bo korytarz nie przyjedzie kiełbasek na grullu obracać :takaemotka:

Edytowane przez jab2

jak by to byla kulka od łożyska to by dziurę wywalilo. One są bardzo twarde i nie gniotą się a pękają.

Ja obstawiam, że jak wierciliście gwinty w pokrywie to coś tam wleciało.

Też tak myślę.

Teraz to już nie ważne. Temat zamykam, bo nic sensownego już pewnie nikt nie powie.

no nic pozostało tylko zawieść to regeneracji,jeżeli to tylko jeden zawór to koszt będzie jakieś 40zł więc lepsze to niż nowy silnik

na prośbę korytarza otwieram ponownie temat

to wy jeszcze tam dzialacie :D >?

no nic pozostało tylko zawieść to regeneracji,jeżeli to tylko jeden zawór to koszt będzie jakieś 40zł więc lepsze to niż nowy silnik

I jak się zakończył temat głowicy? Zregenerowana? A uszczelniacze wszystkie przy okazji zmieniłeś?

Odpisze za Matiego.

Głowica pojechała do speca, ktory oceni w jakim stanie są gniazda zaworowe i jaki jest koszt naprawy a potem będzie decyzja czy będzie regenerowana czy będzie inna.

Piwo proszę za diagnozę:D no i dobrze, że wiadomo co to jest i nie kupiłeś w między czasie drugiego silnika. Teraz szybka regeneracja czapki, poskładać piec i ogień na tłoki :)

ale dalej intryguje mnie, kto wrzucił coś do cylindra :)

• 3 weeks later...

Dla zainteresowanych głowica zregenerowana jutro ją odbieram,z diagnozy wynikło że 4 zawory były pogięte o tej kulki,czy co to było nim uszkodziło mi silnik.Teraz tylko poskładać silnik,włożyć do ramy i być może będzie można śmigać...

czyli jednak dostały wszystkie cztery :(

Nie rozwiązałeś zagadki co to za kulka? Widać, że to coś twardego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.