Skocz do zawartości

Gość Sulik
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

czy Ty masz niebieskie tarcze hamulcowe z przodu? :zdziwiony:

A fajnie by tak wyglądał.. :D

Więcej zdjęć. Po takim czasie rzucasz nam jedno? :(

no bo wizualnie nic się nie zmieniło haha to co ma wrzucać ? :D

śrubki do setów mam nowe, bo oryginały się starły :D

The Great Conclusion!

6sd6.jpg

26ik.jpg

zql5.jpg

21hv.jpg

7f09.jpg

I na koniec, brzmienie nowego tłumika. Tak jak pisałem - dupy nie urywa, szyb nie wystawia z framug ale dodaje tej konkretnej nutki powagi i basu, której 400ce było potrzeba.

Ja tam jestem zadowolony :)

https://vimeo.com/70143411

Do zrobienia zostały jeszcze pierdoly:

1. Naklejki

2. Polerka setów.

3. Polerka kolektorów.

4. Lepsze dopasowanie tłumika (obejma jest prowizoryczna póki co).

5. Wymiana linki gazu, bo zdaża się jej zaciąć w pancerzu

6. Nowa kanapa?

7. Oksydowanie obręczy reflektora

8. podświetlenie tarcz liczników, wymiana na LED.

Ale to już jest temat na następną zimę.

Teraz już nic nie ruszam, tylko LaRam po mieście :P

Edytowane przez Sulik

Cud, miód i orzeszki ! :)

Coś pięknego :buja_w_oblokach:

Ciekawe jak by się prezentowała srebrna rama z tym zestawem...

Edytowane przez kodekplus

Ciekawa była reakcja mojej żony, która popatrzyła na fotki i stwierdziła "no ładny" :)

I to była konkluzja prawie pół roku pracy nad nim :D

Prawda jest taka że wizualnie można go było odpędzlować jeszcze zacniej ale wybrałem władowanie dostępnych funduszy (stety) niestety we wszystko to czego nie widać....

I za to się chyba sam będę klepał po ramieniu tylko, bo dla wszystkich, którzy nie widzieli tego burdelu przed remontem, moto będzie po prostu "ładne" :D

ALE co tam - warto było.

Przyjemność dzika jechać na czymś co się tak popieściło - to chyba potwierdzi każdy facet lubiący TEN SPORT! :D

No ładny

...

ale ma za dużo koloru "matowe amelinium" ;)

Lagi i silnik puściłbym w czerń matową, kubki reflektor w czerń lakierowaną błyszczącą, a tłumik dałbym karbonowy.

Lusterka prostokątne, migacze led, obciąłbym ten błotnik jakoś elegancko.

Przewody w oplocie bez trójnika, klamki czarne no i to co piszesz...

:D

Ale nie przejmuj się, naprawdę jest spoko, prawie taki ładny jaki mój był :P

Lagi i silnik puściłbym w czerń matową, kubki reflektor w czerń lakierowaną błyszczącą, a tłumik dałbym karbonowy.

Lusterka prostokątne, migacze led, obciąłbym ten błotnik jakoś elegancko.

Przewody w oplocie bez trójnika, klamki czarne no i to co piszesz...

1. Karobon to wiocha porówynywalna z posiadaniem czarnego BMW w "świni i patyku" czyli w skórze i drewnie lub skarpetach w sandałach. :D

2. Lusterka prostokątne do okrągłych budzików i lampy? Cóż za brak gustu i wyczucia formy! Krągłości wszędzie albo nigdzie - to się nazywa konsekwencja DIZAJNU :D :D :D

3. no... przewody i klamki to się zgodzę :) dopiszę do wish-listy ;)

Jest bajecznie, olej naklejki- większość osób nie będzie miała pojęcia co to w ogóle jest :D Klamki dałbym krótkie czarne i jarał się jazdą :P

Co do kanapy, ta jest też moim zdaniem idealna, jak zrobisz mariomoto to będzie się rzucać w oczy i psuć czarność moim zdaniem, chyba, że ta twoja jest podarta, ale wygląda dobrze na tych zdjęciach.

2. Lusterka prostokątne do okrągłych budzików i lampy? Cóż za brak gustu i wyczucia formy! Krągłości wszędzie albo nigdzie - to się nazywa konsekwencja DIZAJNU :D :D :D

tak jest - feng szuj ruless :D

no ładny, ładny :D

Jak to mówią degustibus non autobus, ale więcej czerni lepiej wchodzi mimo że Twój ma lepszy lakier :P

Znaczy tak sobie klepię, w te klawisze ale mam nadzieję, że masz zdrowy stosunek do mojej opinii, jak kiedyś zrobię coś z moim motocyklem to też ponarzekasz :D

Jak mówisz naklejko to rozumiem, że chodzi o dorobienie białego pasa na błotniku i zadupku tak?

Tak 3M na błotnik i tył lampy , to no i jakieś małe "S" od Suzuki na owiewkach gaźnika, Pod tylnią lampą chciałem wykleić "Sulik", takie tam

No, nareszcie jakieś zdjęcia :D

ładny, nie powiem :D

Gratulacje.

Powiem szczerze że mój na seryjnym tłumiku chyba brzmi lepiej, ale to pewnie kwestia tego że słucham dźwięku z filmiku a nie na żywo (w gwoli ścisłości ktoś mój tłumik przede mną przerabiał ;) ). Co ode mnie, to jakbym już się bawił z tłumikiem to spróbowałbym go przenieść pod zadupek jak w hornecie, albo choć troszkę wyżej. Powód jest prosty, mam z tyłu 160 i nie da jej się zamknąć zupełnie z lewej strony bo wydech trze o asfalt (tarcie tłumika uprzedza chwilowo tarcie podnóżka ;) ), oprócz tego mogłoby to fajnie wyglądać, ale to takie moje widzimisię :D .

Co do lusterek, jak już wymieniłeś wydech i walnąłeś pasek na baku (co oznacza że to nie będzie już klasyczny w pełni fabryczny B400) to ja bym jednak dał, jakieś takie agresywniejsze (ja np. mam od KTMa o takie: http://foto.scigacz...._scigacz_pl.jpg ) bo wg. mnie taki prosty zabieg na prawdę odmładza to moto o parę ładnych lat. No oczywiście nie ma to większego sensu jeśli zostawimy te kierunki jak z jakieś MZki (bez obrazy).

Nie zmienia to wszystko faktu że masz mój pełen szacunek. To co wyżej napisałem to tylko kwestia gustu i moje sugestie. Motocykl jest piękny i należy na pewno to czołówki małych Bandziorków w Polsce (jeśli wgl. nie jest najlepszy). Generalnie Cud, Miód, Orzeszki :jump:

Edytowane przez Sykopson

Myślałem nad tymi lustrami, dokładnie takie same miałem w ręku na moto bajzlu w kwietniu ale przyznam szczerze, że miałem obawy co do widoczności, te seryjne wystają pięknie poza łokcie i są naprawdę dobrze umiejscowione, te co zlinkowałeś są krótsze o prawie 10 cm, co jak sobie wyobrażam znacznie zwiększa martwe pole. Jaka jest twoja opinia?

Przyznam, że estetyka jest dla mnie ważna i te lustra tak jak powiedziałeś, odmłodzą go na pewno, ale jednak bezpieczeństwo jazdy też jest ważne.

Wiesz co powiem szczerze że widoczność jak dla mnie jest ok, oczywiście mówię o oryginałach z logo KTMa. Zresztą przy zmianie pasa ja i tak mam wyrobiony nawyk szybkiego ruchu głową (w pewych momentach) w celu wyeliminowania martwego pola, ale generalnie nie mam negatywnych uczuć co do nich ;)

Jak Cię to ciekawi to u mnie to tak wygląda: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/379738_506406472760898_897753985_n.jpg

Sory nie mam tak na szybko innego zdjęcia pod ręką, ale jeśli chcesz to zrobię/znajdę takie typowo pod lusterka.

• 2 weeks later...

No i pierwsze 3000 zleciały jak z bicza :D więc czas na małe podsumowanie:

Różnice wyraźnie dostrzegalne:

• Moto lepiej się prowadzi, mniej z nim "walki".
  • Lepiej składa się w zakrętach, pewniej trzyma się drogi.
  • Poznikały dziwne wibracje powyżej 140.
  • Gigantycznie mniejsze zużycie oleju. Jak ktoś mi powie jeszcze raz że 1 litr oleju na 1000 km w B4 to norma to go wyśmieję. Po 3000 nie dolałem ani kropelki i ciągle mam na "Full". Niestety taką opinię o "normie" usłyszałem zarówno od mechanika jak i u nas na forum.
  • Mniejsze zużycie benzyny. Na trasie 340 km udało się zejść do 3.8 l /100. Przyznaję jednak, że średnia prędkość nie przekraczała 90km. Po mieście różnie - 4.5 - 5.5
  • O wiele cichsza praca układu napędowego i zawieszenia.

Różnice mniej dostrzegalne:

• Szczerze mówiąc największej różnicy spodziewałem się po nowych oponach, Poprzednie fabryczne Bridgestone'y były niemal identyczne w odczuciu jazdy niż nowe Pilot Roady. Na nówkach, moto lepiej się kładzie w zakręty, to prawda, na starych oponach musiałem całą dupę ściągać z siedzenia żeby się złożyć na winklu, teraz wystarczy o wiele mniejszy ruch. Opona pewniej trzyma się drogi i nie wpada łatwo w poślizg przy hamowaniu ale nadal, spodziewałem się większych różnic.
  • Zmiana zębatki napędowej na oryginalną średnicę, spowodowała zmulenie przyspieszenia. Na laczka już się nie da postawić ;) ale koniec końców dało większą prędkość maksymalną i lepszą jazdę w trasie (prędkość komfortowa ~ 120 kmph towarzyszy równie komfortowym obrotom ~ 6 tyś. Przy większej zębatce ta sama prędkosć była osiągana przy 7-8 tyś).
  • Wymiana płynu chłodzącego na Castrola i wyczyszczenie/odkamienienie chłodnicy spowodowało lepsze chłodzenie. Wiatrak, który włączał się nawet na światłach, teraz włącza się bardzo żadko i to przy dłuższym postoju.
  • Mniejsze zużycie akumulatora - wyczyszczenie wiązki i connectorów, dało mi mniejsze opory. Choć różnica może być nie wielka, widać że aku trzyma o wiele lepiej niż w zeszlym sezonie, gdzie musiałem go doładowywać raz na miesiąc-dwa.
  • Lepsze hamulce. Wyczyszczenie i spolerowanie tłoczków dało lepsze heble, mam wrażenie, że poprzednio nie wszystkie tłoczki z przodu chodziły. Teraz Suka staje w miejscu ( a ja lecę dalej ;)
  • Pułap mocy dostępny w każdym przedziale obrotów. Czyszczenie i regulacja gaziorów spowodowała zniknięcie "dziur" w mocy. Teraz praktycznie na każdym biegu mam dostęp do pewnego zasobu mocy, czego poprzednio w górnych biegach bardzo brakowało.

Do zrobienia/sprawdzenia:

Wymiana wałka zdawczego coś chyba poruszyła w skrzyni... mam trudności z wyrzucaniem go na neutral. Kiedyś mam wrażenie, że biegi wchodziły lepiej. Różnica jest nie wielka, może się to wyrobi. Trzeba obserwować.

Uwagi:

Pomimo chęci doszukania się zalet za taką sumę ;) niestety nie mogę doszukać się różnic w pracy na świecach irydowych. Sprzedawcy nie kłamią - szkoda kasy na to. Nie ma (moim zdaniem) żadnej róznicy pomiędzy denso a irydówkami z tym wyjątkiem, że irydowe o wiele łatwiej zalać.

Pochwal się ile taka przyjemność Cię kosztowała. Ciekawy jestem ile włożyłeś kasy w małego bandziora. Fajnie, że są odczuwalne różnice, mechaniczne odczuwasz podczas jazdy ale chyba nikomu tutaj nie wmówisz, że nie cieszy też zmiana wizualna.. :)

• Zmiana zębatki napędowej na oryginalną średnicę, spowodowała zmulenie przyspieszenia. Na laczka już się nie da postawić ;)

Mam w serii zębatkę i idzie na koło bez problemu, z gazu ale tylko na pierwszym.. :(

Przyjemność kosztowała mnie dokładnie 5087.30 zł :D

Mam w serii zębatkę i idzie na koło bez problemu, z gazu ale tylko na pierwszym.. :(

No właśnie miałem powiedzieć że w tej kwestii dochodzi jeszcze brak umiejętności heheh :D ale na większej zębatce było to po prostu łatwiejsze, bo był większy moment.

większej zębatce było to po prostu łatwiejsze, bo był większy moment.

Na więszej zdawczej? :zdziwiony: