Skocz do zawartości

Co Do 4000Pln?

Gość miki605
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kumpel robi prawko na motocykl i zastanawia sie co kupic tak na poczatek do 4000pln

mozecie cos doradzic?

zastanawial sie na yamaha xj 600N cos w tym deseniu:)

Edytowane przez miki605

a kumpel ma 24 lata że od 600tke zaczyna?:)

prawo nie dziala wstecz panowie - wiec nawet jakby byl juz podzial to jak kolo ma zrobione prawko za starych czasow to moze miec 18lat i zapieralac 3litrowym h-d;P

z tego co ostatnio czytałem to jeszcze tej ustawy nie ma odnosnie prawa jazdy kat.A wiec od 18 roku zycia mozna zdawać ale czy nadal tak jest to nie wiem a wiadomo ze w polskim prawie duzo sie zmienia z dnia na dzień :P

a co do tematu to za ta kase kupi w niezbyt pieknym stanie małego dziorka ale na chodzie. Czasem sa tez CBR f2 z malymi rysami za ta kase, tak jak wyzej cb 500, moze jakas kawaszka ale nie polecam dla nowego motocyklisty z malym portfelem :P Może starsza yamaszka fzr ale to nie zbyt ladny motor na te czasy z uwagi na kwadratowy tyl :P

Nie ma nowych kategorii, jest wszystko normalnie. Ja bym szukał w kategorii 500cc, gs wydaje się najsensowniejszy, bo dużo go i tani. Jakieś cbr, czajniki i tym podobne, to raczej będą wymagały wielu wymian części. No i taniej utrzymać, wcześniej miałem xv535 i np. standardowe świece do bandziora 130zł, do xv 20zł, więc więcej cylindrów przy starym trupie to tylko duuużo więcej wydatków.

Ja bym tez osobiście poradził koledze gs części tanie jak barszcz ..

świeczki kosztują 13pln od sztuki widziałem nowy dekiel prawy za 40pln kpl uszczelniaczy 50pln... porównaj z bandziorekm

na ciuchy, buty, rekawiczki, kask, ubezpieczenie i przeglad po zakupie powinno wystarczyc.

A potem niech poszuka motonga.

kumpel ma 22lata zapisal sie na prawkoi i co teraz?

tak będzie najpóźniej w 2012 roku :)

1) kategoria A1:

- motocykli o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy nieprzekraczającym 0,1 kW/kg,

- motocykli trzykołowych o mocy nieprzekraczającej 15 kW,

2) kategoria A2:

- motocykli o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy nieprzekraczającym 0,2 kW/kg oraz niepochodzące od pojazdów o mocy przekraczającej dwukrotność mocy takiego motocykla,

3) kategoria A:

- motocykli

- motocykli trzykołowych o mocy powyżej 15 kW

Nowy podział kategorii prawa jazdy niesie za sobą także zmianę minimalnego wieku upoważniającego do ich uzyskania, oraz wprowadzenie stopniowego dostępu do poszczególnych kategorii. Wiek niezbędny do uzyskania poszczególnych kategorii prawa jazdy został ustalony następująco:

1) kategoria A1 - 16 lat,

2) kategoria A2 - 18 lat,

3) kategoria A:

a. 20 lat - w przypadku jeżeli osoba, od co najmniej dwóch lat, posiada prawo jazdy kategorii A2. (dla motocykli trzykołowych o mocy powyżej 15 kW granica wieku wynosi 21 lat)

b. 24 lata - w przypadku jeżeli osoba nie posiada prawa jazdy kategorii A2.

Edytowane przez Awrak

Serio za 4tys mozna cos kupic sensownie jezdzacego?

Ja myslalem ze jak kupisz sprzet za taka kwote to zakladasz polowe z tego na renowacje, wymiane, serwis, opony itd...

Za 4K spokojnie znajdziecie ładnego GS'a! GS bo tani, tani w utrzymaniu, prosty. XJ600 można trafić za taka kasę, ale już swoje przeszła, a koszty utrzymania znacznie wyższe.

na ciuchy, buty, rekawiczki, kask, ubezpieczenie i przeglad po zakupie powinno wystarczyc.

A potem niech poszuka motonga.

I tą wypowiedź radzę wziąć sobie do serca. Szkoda życia, zdrowia, a w najlepszym wypadku skóry na kupowanie moto i kasku bez kompletnego ubrania. A im mniejszy budżet, tym większa pokusa, żeby dołożyć do moto, a przyoszczędzić na ubiorze.

4 tys na samo moto, czy wliczając z kaskiem, butami i kombinezonem ;) ?

nie oszukujmy się- za 4tys można kupić jakąś dobrą 125tkę ale powyżej tej pojemności za moto w rozsądnym stanie trzeba dać po prostu więcej- no chyba że trafi na hiper-super okazję.

Najlepiej niech kolega trochę poczeka i dozbiera tak ok 7-9 tys i wtedy kupi coś czym spokojnie kilka sezonów przejeździ...

ja tez tak uwazam ze lepiuej mu kubel zimnej wodyu wylac niz pozniej parkowac samochod w "miejscu dla uprzywilejowanych".

Szkoda zdrowia i zycia a za te pieniadze bedzie syzyfowa praca by znalesc nawet jakas godna zaufania maszyne...

Czy gdzieś jest napisane że ma 4k na wszystko ( motocykl, ubrania, kask, itd.) bo ja tylko zauważyłem za ma 4k na motocykl, więc nie rozumiem poniektórych :mellow:

Przykładowa aukcja

Edytowane przez Matis

GS 500 to dobra opcja, również zastanowił bym się nad CB 500 w tym segmencie, ale po przejażdżce na Bandicie 400 raczej bym wybrał ten motocykl na pierwszego, poręczny jak 500, 4 cylindry i fajnie się wkręca ...

GS 500 to dobra opcja, również zastanowił bym się nad CB 500 w tym segmencie, ale po przejażdżce na Bandicie 400 raczej bym wybrał ten motocykl na pierwszego, poręczny jak 500, 4 cylindry i fajnie się wkręca ...

camillo - powtarzasz się ;)

Witam wszystkich, jestem nowy na forum ale sądze że moge się w tym temacie wypowiedzieć bo akurat szukałem ostatnio czegoś do 4 tysięcy. O dziwo przeciwstawiając się niektórym opiniom tutaj pare dni temu zakupiłem pięknego bandita 400 z 97r. za równe 4 tysiące... Trzeba zrobić gaźniki bo nie chodzi dobrze na biegu jałowym i wkreca sie dopiero od 3k ale to kwestia paru dni i bedzie chodził ;)

Moje propozycje:

-GS 500, jak na 1 motor jest super, 2 cylindry, 2 gazniki, malo bawienia sie, jesli cos wymieniac to x2 a nie jak w bandicie x4, oczywiscie troche slabszy od bandziora 400 ale bije go na glowe dostepnoscia czesci i prostota zbudowania,

-Kawasaki Er5, bardzo fajny motorek na poczatek, do 4 tysiecy spokojnie da rade cos ladnego kupic

-ostatnia moja propozycja: Honda CB500,

-ewentualnie dla ludzi nie posiadajacych za duzo kasy Honda Cb 450 s.

-I naturalnie bandzior 400... 600 juz trudno wyrwac za taka kase ale 400 na jakiejs okazji fuksem da rade, na jesieni i jeszcze w grudniu staly ladne 400 po 4tysiace juz jezdzace bez wkladu finansowego ale teraz sezon sie zacza to wszystko podsoczylo do gory :/

Wszystko dla ludzi, mi się wydaje że te pare modeli do takiej kasy jak na 1 motor biją na głowe wszystko inne. Nie orientowalem sie w 600 i w góre ale żeby kupić cos konkretnego o większej pojemności za 4 tysiace bardzo ciężko.. :/

Słuchajcie wiecie może jak z tym prawkiem w końcu? Jest dokładnie sprecyzowane kiedy to wchodzi? Mnie doszły głosy że gdzieś od połowy tego roku... Pytam się bo braciak chce robić, w październiuku tego roku ma urodziny i boi się że już się nie załapie na A tylko będzie musiał się pierniczyć z jakimiś pomiędzy.

pozdr.

Fazzy

Ta i te 68000km przebiegu w tym GS500 który ma 19 lat to napewno realne, ciekawe czy licznik przekręcił się już raz czy dwa :)

camillo - powtarzasz się ;)

sorry za to, ale net mi coś szwankował ;/

jeżeli chodzi o B4 to wstawiłem tu wuja śprzęcik: http://polishbanditcrew.pl/index.php?/topic/1897-sprzedam/page__pid__22455__st__0entry22455

nie wiem ile chcę bo rzadko się z nim widzę, ostatnio miał okazję zobaczyć mojego sprzęta i postanowił sprzedać swojego ;] (powiedział, że nie na gwałt) myślę, że cena w tych granicach (4000zł.) ... ale w razie konkretnych info. trzeba dzwonić,

Edytowane przez camillo87

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.