Skocz do zawartości

Ciuchy... Bezpieczeństwa.

MAGI
 Share

Ciuchy... bezpieczeÅ„stwa.  

201 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakich ciuchów i zabezpieczeÅ? używasz ZAWSZE jeżdżÄ?c na moto?

• kurtka motocyklowa z kompletem protektorów lub "zbroja"
    • kurtka motocyklowa bez kompletu protektorów (np. bez ochrony pleców)
    • ochraniacz krÄ?gosÅ?upa (żóÅ?w)
    • pas nerkowy
    • oddzielne ochraniacze Å?okci
    • ochraniacze klatki piersiowej
    • protektor szyi
    • kurtka lub kamizelka z airbag'iem
      0
    • spodnie z kompletem protektorów (motocyklowe lub zwykÅ?e z oddzielnymi protektorami)
    • buty motocyklowe wysokie
    • buty motocyklowe niskie
    • inne wysokie buty (komandosy, trekkingowe)
    • kask
    • rÄ?kawice motocyklowe z protektorami

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu nasiliły się posty z zawartością typu: "jechałem niedaleko, więc nie miałem rękawic", albo "spodnie są za krótkie do adidasów".

Dział "ale urwałem" też rozrasta się chlubnie...

Niektórzy z nas mają zajoba na punkcie bezpieczeństwa, niektórzy... mniejszego :)

Proszę o rzetelne odpowiedzi w załączonej ankiecie, poprzedzone przeczytaniem ze zrozumieniem. "Zawsze" oznacza "zawsze", a nie "zawsze z wyjątkiem słonecznych niedziel i wyjazdu do cukierni".

Pytam trochę z ciekawości, ale też chodzą mi po głowie różne pomysły (np. grupowe zakupy określonych elementów wyposażenia).

Miłego wypełniania i lektury :)

• Odpowiedzi 92
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Kukuryku

13

• RobRoy

24

• ZuZa

11

No prawie celnąłęś w 0:00.

Odpowiedź udzielona, wstyd, ale jeśli brać pod uwagę twoje zasady to tak to niestety wygląda. Kurtka-pas-rekawice-kask.

zdarza mi się w najgorsze upały nie zakładać spodni. Reszta obowiązkowo!

EDIT: znaczy się skórzanych motocyklowych, a nie spodni w ogóle :jump::takaemotka:

Edytowane przez miszi

Wg mnie ankieta nie jest zbyt precyzyjna ponieważ np. ja ubieram się różnie, jak mi pdejdzie raz w pełnej "zbroi" raz tylko jeansach, adidaskach i w T-Schirt-cie, a czasami, jak jestem u kumpla na działce to do sklepu który jest oddalony ok 300 m jadę w slipach i klapkach :)

W kasku i rękawicach przeważnie zawsze, ręce i głowę mam najcenniejszą :P

Edit:

Do tego sklepu oczywiście jadę po flaszki, a ubierać mi się na te 300 m po prostu nie chce :P

Edytowane przez RobRoy

RobRoy jak nie jest precyzyjna? Ponieważ ubierać się różnie, to zaznacz tylko to co ZAWSZE masz na sobie, czyli kask i rękawice.

Co ciekawe, to więcej osób jeździ w kurtce niż w kasku ;) (przynajmniej tak było w pewnym momencie ankiety)

Wysłane ze Srapatalka

Edytowane przez Scisek

Robroy no wiadomka, że na 300m drogi to się dłużej będzie człowiek ubierał niż jechał ;) w takich przypadkach to ja biorę rower albo idę z buta

Robroy no wiadomka, że na 300m drogi to się dłużej będzie człowiek ubierał niż jechał ;) w takich przypadkach to ja biorę rower albo idę z buta

No wiesz, działka jest na wsi więc muszę trochę poszpanować motongiem :takaemotka: :takaemotka: :takaemotka:

Edit:

Po za tym nie po to kupiłem motor żeby po flaszki z buta czy na rowerze jeździć, po za tym mnie tam zaraz nogi bolą ;)

Edytowane przez RobRoy

Co ciekawe, to więcej osób jeździ w kurtce niż w kasku ;) (przynajmniej tak było w pewnym momencie ankiety)

Kurde, dopiero teraz obejrzałem wyniki i faktycznie obecnie jest nie wielka przewaga kasku ale to wygląda na tzw. błąd statystyczny :P

Znów więcej osób jeździ w kurtce niż w kasku. Wyniki będą trochę przekłamane, bo nie wierze, że ktoś jeździ choć przez chwilę bez kasku, no chyba, że w garażu. Choć i tak większość osób zaznaczy nie to w czym jeździ ZAWSZE, tylko to w czym jeździ zazwyczaj.

Edytowane przez fearcd

Pamiętam czasy kiedy można było bez kasku śmigać, niesamowite uczucie zasuwać bez kasku WFM-ką po szosie z oszałamiającą szybkością 80 km/h i nikt cię nie wyprzedzał, ba nawet przez 15 - 20 min nikt z naprzeciwka nie jechał :P

jedna osoba nie zakłada kasku :)

Jeżdżę bez spodni :bag:

Rob, ja bez kasku jechałem najdalej 700-800 metrów(wujek mi w sklepie zamknął) i mnie policja złapała przed samą działką. Jakoś mnie nie ciągnie już :D

Edytowane przez Bezem

Napisano (edytowane)

Wg mnie ankieta nie jest zbyt precyzyjna ponieważ np. ja ubieram się różnie, jak mi pdejdzie raz w pełnej "zbroi" raz tylko jeansach, adidaskach i w T-Schirt-cie, a czasami, jak jestem u kumpla na działce to do sklepu który jest oddalony ok 300 m jadę w slipach i klapkach :)

W kasku i rękawicach przeważnie zawsze, ręce i głowę mam najcenniejszą :P

Edit:

Do tego sklepu oczywiście jadę po flaszki, a ubierać mi się na te 300 m po prostu nie chce :P

W pierwszym "rzucie" próbowałem zrobić precyzyjną (tzn. wielowariantową), ale jak mi się zrobiły 4 pytania po 7 - 10 odpowiedzi, to sobie dałem na luz, bo ktoś to jeszcze musi wypełnić :)

Poza tym doszedłem do wniosku, że w drodze po kefir (upss, sorry Kefirek ;)) tak samo możesz się wyebać, jak na wyprawie do Patagonii, więc liczy się tylko "zawsze", bo "czasem" daje podobną szansę na ziazi, jak "nigdy".

Uff, ale się napisałem :)

Edytowane przez MAGI

ooo...nie odbiegam wiele od średniej :)

pełen komplet z wyjątkiem spodni jak po "wiosce" latam :)

spodnie na dłuższe i dalsze wypady.

Edytowane przez radzior

O kurde, a ja zaznaczyłem kask, a sobie potem przypomniałem, że w zeszłym roku mnie policja w Warszawie zatrzymała na Bemowie za jazdę w słomianym kapeluszu zamiast kasku :takaemotka:

Więc cofam mój głos na jazdę zawsze w kasku :lol:

O kurde, a ja zaznaczyłem kask, a sobie potem przypomniałem, że w zeszłym roku mnie policja w Warszawie zatrzymała na Bemowie za jazdę w słomianym kapeluszu zamiast kasku :takaemotka:

Więc cofam mój głos na jazdę zawsze w kasku :lol:

Ile dali? :D

Pouczenie :D

A to był drugi patrol, który mijałem - przy pierwszym policjant spojrzał na mnie i popukał się w czoło :)

Trzeba spróbować :lol:

"Panie władzo, bo zrzuciłem kapelusz i kask z 10 piętra. Kask pękł, a kapeluszowi nic!"

Edytowane przez Bezem

"Panie władzo, bo zrzuciłem kapelusz i kask z 10 piętra. Kask pękł, a kapeluszowi nic!"

Haha, otóż to! :lol:

Słuchaj, to z jaką szybkością Ty jechałeś że Ci tego kapelusza nie zwiało? No chyba że go przykleiłeś lub na gwoździk umocowałeś :P

W pierwszym "rzucie" próbowałem zrobić precyzyjną (tzn. wielowariantową), ale jak mi się zrobiły 4 pytania po 7 - 10 odpowiedzi, to sobie dałem na luz, bo ktoś to jeszcze musi wypełnić :)

Poza tym doszedłem do wniosku, że w drodze po kefir (upss, sorry Kefirek ;)) tak samo możesz się wyebać, jak na wyprawie do Patagonii, więc liczy się tylko "zawsze", bo "czasem" daje podobną szansę na ziazi, jak "nigdy".

Uff, ale się napisałem :)

Nie tłumacz się, ja jak zwykle żartowałem żeby temat podbić :D

Słuchaj, to z jaką szybkością Ty jechałeś że Ci tego kapelusza nie zwiało? No chyba że go przykleiłeś lub na gwoździk umocowałeś :P

Dobrze dobrany kapelusz się trzyma dobrze ;)

Powolutku jechałem, bo szukałem miejsca parkingowego, wokół Carrefoura jeździłem.

Podczas zeszłorocznego Impactu to się działo :)

Dobrze dobrany kapelusz się trzyma dobrze ;)

Powolutku jechałem, bo szukałem miejsca parkingowego, wokół Carrefoura jeździłem.

Podczas zeszłorocznego Impactu to się działo :)

A to może dlatego się tylko pouczeniem skończyło, bo na Impact same oryginały przyłażą ;)

Może...

W każdym bądź razie załatwili mi miejsce parkingowe praktycznie pod centrum dowodzenia - moturek był pilnowany lepiej niż premier :jump:

Przy okazji chciałbym pozdrowić tamtych miłych policjantów :drunk: