Skocz do zawartości

Jak Ochronić Plastiki - Dodatkowa Ochrona Oprócz Gmoli I Crash Padów

Gość bandyta
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam stelaż pod kufry założony cały czas. Przy jakichś małych wywrotkach powinien dać radę - zerknij do mojej galerii.

Eeee generalnie można cały motocykl orurować :D No crash pady czy tam gmole to jeszcze rozumiem, żeby silnika nie rozj***ć... ale jakieś takie dziwne rzeczy? Pytam się na co? Nawet jakbyś się wywrócił, to ile razy to robisz? No chyba, że co wyjazd to może i warto... :P

gmole? a po co gmole?

popatrz jakie sa rozwiazania w stuncie. robisz stalowe sety z wymiennymi reglowanymi/ryglowanymi czy jak to sie pisze pegami (w sensie zeby byly zabki chropowate by sie but nie slizgal), ktore najczesciej sa wydrazone w srodku i sie scieraja przy glebie. do tego rozporka miedzy setami. robisz jeszcze jakies mocowanie tlumika i masz wszystko.

cos takiego:

http://moto.allegro....2869826356.html

http://moto.allegro....2881416874.html

ewentualnie tak jak napisal Kalisz1980. zakladasz wingracka i tez masz pelna ochrone zadupka.

Edytowane przez krynio
  • Upvote 1

• 4 months later...

WItam wszystkich jestem wlascicielem szkoly jazdy. W zwiazku ze zmiana przepisow jak zapewnie wszyscy juz wiedza;), potrzebuje gmoli do Bandziora 650S z 2006 roku. Macie cos na sprzedaż lub znacie osoby ktore moglyby stworzyc takie gmole?

Najpierw tutaj musisz zobaczyć

http://polishbanditc...ematu-na-forum/

a później pewnie się wiele dowiesz odnośnie swoich pytań

edit

Edytowane przez JASTRZABTS

Mad Jaro czymś takim się zajmuję i zbiera listę chętnych na nową partie. Więcej w dziale sprzedam :)

A co się zmieniło w przepisach odnośnie gmoli ??

Egzamin na placyku jest chyba troche trudniejszy... Więc pewnie na L'ce paciaki walą ;D

• 3 weeks later...

Witajcie,

Posiadam już całkiem sprytne gmole chroniące dekle silnika, szukam jednak dodatkowej ochrony m.in czachy, bocznych plastików (z napisem bandit) oraz plastikowych boczków przy zadupku.

Czy jest w sprzedaży jakaś klatka, lub dodatkowe przynajmniej dwupunktowe gmole na te części bandziora? Zaznaczam od razu, że bardziej od estetyki zależy mi na bezpieczeństwie.

W grę wchodzi zakup gotowca lub nawet wykonanie 'domowe', ale na chwilę obecną.. nie wiem nawet, w jaki sposób je tam zamontować. O ile z tyłu mam po obu stronach zadupka po 2 wystające dynksy (chyba na stelaż do kufrów), o tyle z przodu kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.

Z dołu dzięki za pomoc ;)

post-2338-0-04065500-1369508369_thumb.jpg

motocykle do nauki jazdy mają takie klatki pomontowane :zeby:

i chyba to się na zamówienie robi.

Właśnie na L-ce jeżdżą przeważnie nakedy i nie wiedziałem takiego orurowania. Tak, czy inaczej - gdzie to można zamówić, jakiś orientacyjny koszt, pojedyncze sztuki wchodzą w grę?

A2_suzuki1d.jpg

Coś w ten deseń?

Mój znajomy w warsztacie robi coś takiego, nawet dla L-ek z WORLD lub szkół ale musiałbyś mu podstawić motocykl, żeby mógł wszystko powyginać na miejscu i dopasować. Jesteś ze Szczecina więc to odpada, poszukaj, może ktoś coś takiego robi w Twojej okolicy..

moze glupie pytanie ale zadam. Po co Ci to?

no i zadałeś :D

Z klateczkami typu L-ka to troszkę przesada, ale jakieś małe crashe przy np tylnych setach czy uchwytach pasażera to w sumie czemu nie...

Zieloo, a może ty po prostu powinieneś sobie kupić kabriolet? ;)

...... ale jakieś małe crashe przy np tylnych setach czy uchwytach pasażera to w sumie czemu nie...

Wystarczy firmowy kufer centralny, przećwiczone :)

W tym całym zamieszaniu chodzi o dodatkowe punkty podparcia, tak, żeby motocykl upadając nie miażdżył owiewek.

No to na tyl jaki stelaż ala pod sakwy boczne właśnie to tych śrub co wystają. Ja u siebie to zrobiłem z pręta fi 10 taki stelaż.

A to czasem kierownica nie będzie punktem podparcia? Jako, że jest ogranicznik skrętu to moto powinno się oprzeć na kierze i gmolach.

Brakuje tylko z góry jakby koziołkował i pasów :D

https://www.google.p...369805974580432

Zastanawiam się czy jest sens ;p lusterko 30 zł, końcówka kierownicy 20 zł, klamka 30 zł, gmole masz, na tył stelaż pod kufry boczne :)

I tak musiałby dobrze upaść bo jak trzymasz go w dłoniach to oprze się tylko na gmolach ;)

Edytowane przez Pain

• 4 months later...
  • 1 year later...
Wczoraj stawiając bandziorno na stopki na myjce poślizgnąłem się. Straciłem równowagę i nie dałem rady go już utrzymać. Mimo że mam ponad 90kg .... udało mi się jedynie łagodniej go położyć (upadł na prawą stronę). Efekt to strzaskany kierunkowskaz i pęknięta owiewka. Szlak mnie trafił. Wcześniej koledzy którym się nie odmawia - raz na prawą stronę, raz na drugą. Wrrrr.
I znalazłem ten post. Widzę, że jednak w temacie niewiele się rozwinęło.
Pierwsza rzecz to cash pady - będę je miał! Jednak czaszy nic nie zabezpiecza. A z pewnością nie kierownica (na myjni wcisnęła się w kratkę i ledwie przetrwała klamka. Z kratką z myjki na kierze jeździłem 2 dni ;) ). Chyba poszukam punktu, gdzie można by było zamontować ładnego crashpada chroniącego przednie owiewki (kierunkowskaz można poświęcić)...
Przy okazji pytanie - czy to brak mojej ostrożności, czy każdemu się zdarzyło przewrócić moto na parkingu?
A może jednak ktoś coś już wykombinował w kwestii ochrony?

photo-thumb-8880.jpg?_r=1415526979
Możesz napisać jeszcze 9 postów do 10 listopad 2014 - 10:54