Skocz do zawartości

B 1250 Czy Próbował Ktoś Wywalać Katalizator ?

Gość lopez1250
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

WItam, czy próbował ktoś wywalać katalizator w Bandicie 1250 ? Czy są jakieś pozytywne efekty ? spalanie, moc, dźwięk ?

• 1 month later...

wracam do tematu, moze macie jakies nowe doswiadczenia w temacie ? Chce wywalic katalizator z oryginalnego kolektora, czy trzeba bedzie cos kombinowac z sobda lambda lub mapami wtrysku ??

zakupilem akrapovica i jakos mi cicho gada, wogole na kazdym tlumiku cicho gada, podobno wywalenie kata pomaga ?? potwierdzasz ?

bo akrapovic nigdy nie bedzie darł mordy - tu są inne priorytety.

u mnie nie przypominam sobie, żeby głosniej chodził bez kata (a jak już to bardzo minimalnie), jedynie mniej wypala komin w środku. i dodatkowo jeśli zależy Ci na może 2 KM więcej to wtedy warto grzebać.

chcesz mieć głośne moto, to wstaw małą pierdziawkie, z dużą średnicą przelotu i minimalnym wytłumieniem.

Edytowane przez Daniel

ale nie chodzi zeby darl morde, ale on chodzi niewiele glosniej od seryjnego, mialem wczesniej krotkiego ixila bez wytlumienia i ten nawet darl morde, ale i tak szalu nie bylo. Mialem podobnego akrapa wczesniej w b1200 i fajnie basowo chodzil, atego akrapa w 1250 prawie nie slychac. Da rade wydlubac tego kata bez problemu ?

ponoc ktos tam dziubał 4 godziny jakimś długim dziobakiem i wydłubał, ale pewnie nie do gładkiej ścianki..

Edziu za 50 zł ładnie wycina. Rozcina po spawach, wyszlifuje ścianki i zaspawa - praktycznie nie widać, że był otwierany.

a współczesny akrap ładnie mruczy, jest trwały, idealnie spasowany itd.. ale cichy. Ja też swoje akrapy sprzedałem z tego powodu i kupiłem mivva.

czyli po wywaleniu kata zostawiam podlaczona sonde lambde na swoim miejscu i nie musze nic kombinowac z komputerem itp ? Dodam ze mam filterek KN.

tak, zostaw lambde to ecu bedzie dalej probował jakoś kompensować zubożenie, nie uda mu sie tego super zrobic i moto będzie strzelać w komin.. ale nic nie zepsujesz..

aczkolwiek ja bym już dawno wywalil lambde i stroił na rowne afr. do tego wykrec motylki i zrob duza dziure w airboxie..

rozmiem ze power comander bedzie niezbedny ? Czytalem cos o tych modyfikacjach, ale powiedz cos konkretniej. Masz jakies instrukcje ? jak duza ta dziura? wystarczy wykrecic same przepustnice czy jeszcze cos trzeba robic np z jakims czujnikiem ? jak zbajpasowac sonde ?

- najlepiej PC5 bo ma możliwość strojenia autotunem i wtedy zrobisz mape sam. ewentualnie taniej PC3 albo fi-tuner-pro i wtedy recznie piszesz mape, ale musisz miec zestaw pomiarowo-logujacy.

- rozne te dziurki wycinaja...

od takich:

600x4510.jpg

po takie:

airbox.JPG

ja mialem tak:

_DSC6718.JPG

- całą listwe musisz wyjebac, tutaj masz opisane - http://www.holeshot.com/Bandit_1250/1250tfi_install_st2.html - nie jest to ciezka robota

- o sondzie pisałem, w którymś temacie jak zaslepic najtaniej - przecinasz jeden kabelek z ecu - ale to poszukaj, ktory pin.

jeśli się na to wszystko zdecydujesz to wtedy strojenie jest bardzo, bardzo potrzebne... bez tego motorek bedzie sie przegrzewał, ruszanie bedzie nerwowe, obroty nierówne, itd.. po wystrojeniu na afr np. = 13,2 w całym przedziale obrotów będziesz miał nowe moto i nowe wrazenia...

łooo w pytonga! holszot juz robi B12,5 z 150KM i pod 140Nm...

igor1.jpg

może w następnej generacji dużego bandziora, jak już dadzą mu współczesne zawieszenie to będzie to jeden z lepszych uniwersalnych motorków.... akurat na "starość"...

Edytowane przez Daniel

narazie nie chce az tak modyfikowac, narazie chcialbym wywalic sam katalizator, czy po tym zabiegu silnik bedzie pracowal prawidlowo czy nie do konca, czy mieszanka medzie zbyt uboga ?

bedzie pracował tak samo nieprawidłowo jak nowy z salonu :)

Edytowane przez Daniel