Skocz do zawartości

Bandit 650 (Wodniak) - Zużycie Paliwa - Spalanie

Gość tomciar
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę w imieniu kolegi - na kolejnym wyjeździe zauważyliśmy u kolegi zwiększone zużycie paliwa - uznaliśmy że może za bardzo manetka była odkręcana http://polishbanditcrew.pl/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/smile.png Jednak takie spalanie utrzymuje się mu już cały czas - a jakie? No takie że na baku robi 200 -230 km :/ Coś ewidentnie jest nie tak, a moto jeździ normalnie, przyspiesza jak zawsze, tylko to spalanie http://polishbanditcrew.pl/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/sad.png Na co zwrócilibyście uwagę? Filtr powietrza? Ale co on miałby z tym wspólnego? Macie jakieś pomysły?

Ok, na baku robi 200-230km czyli tyle ile zazwyczaj my wszyscy, pytanie tylko ile paliwa wlewa przy tym tankowaniu?

Sprawdź filtr powietrza. I ile wynosi te zwiększone zużycie?

Hehe no bez jaj, mój pali 5,1 l jazda normal, 4,5 trasa, a jak katuję to...nie wiem ale nigdy nie spalił więcej jak 5,7. Skoro jemu spali ok 16l na 200 km hmm to na 100 km 8 l? No raczej niemożliwe a szczególnie że jeszcze przed wakacjami palił "normalnie" czyli tyle co mój. Zaczniemy od filtra powietrza.

Pozdro!

Aha, ja robię na baku 330 km i zapala się rezerwa. Tankuję zawsze pod blaszkę ;)

Edytowane przez tomciar

Zaczniemy od filtra powietrza.

Pozdro!

...i nagle motocykl ozdrowieje ;)

Coś czuję, że Tomciar się cichcem przywiązuje linką do tamtego kumpla i na holu jedzie, stąd te spalania im takie wychodzą :lol:

To chyba jedyne logiczne rozwiązanie tej łamigłówki.

4,5 to pali Obiemu jak pałuje :takaemotka:

I ale pod warunkime że wieksza część trasy jest z górki

To był taki żart, na prawdę to Obiemu pali 3,5 jak pałuje :D

(...)

Aha, ja robię na baku 330 km i zapala się rezerwa. Tankuję zawsze pod blaszkę ;)

O Ku...kukuryku masz chyba rację. :P

W 650tce masz 19l bak, do drugiej rezerwy masz jakieś 14litrów, jak robisz tyle, to spalanie 4,3l/100km, jak masz mniejszą rezerwę statystycznie min. 4litry to wtedy spala 4,5litra na 100km. Ja pier... mnie B6 palił zawsze ~6l. ZRX ponoć może palić mało, a też minimum 6litrów łyka.

Nie mam pojęcia jak tym jeździsz, ale: YOU DO IT WRONG!

K...a!! :klotnia: W weekend jadę na Słowację, 400 km zrobię, specjalnie dla Was zlitrażuję :zniesmaczony:;)

nie no trzeba aż tak się poświęcać dla forum... z Twoim deklarowanym tu spalaniem wrócisz z tej wyprawy za tydzień.. :takaemotka:

• 2 weeks later...

Żarty żartami, a mi ostatnio wyszło spalanie 5,3 na dystansie 245km z czego 60 w mieście, więc bez miasta do 5,0 bym zszedł - albo niżej.

Resztę przejechałem za żoną, która jechała samochodem :D

Ja takiego spalania nie polecam - łapy drętwieją na kierownicy od opierania się na niej, a dupsko nie umie znaleźć wygodnego miejsca na żadnym z siodełek.

A to wszystko za niecałe 12zł - opłaca się?

juz ktos opisywal jak to jechal za samochodem na mazury z lodzi i mu wyszlo jakies 4,5 litra / strasznie sie tym oburzyl.Potem jeszcze sie uniosl ,jak mu zwrocilem uwage na cos tam.

mnie pali 6 -6,5 czy to w trasie czy na miescie. tez chcialbym zejsc do 5 ( albo i mniej ) ale do pracy mi sie spieszy i jak na zlosc nikt samochodem nie jechal przede mna :)

U mnie spalanie średnie- nieco poniżej 5l. Ale wiem też, że przy niezłym pałowaniu przy większych prędkościach spalanie wzrosło mi o niecałe 3 l, nie wiem czy zmiana wydechu miała tu jakieś znaczenie.

Wiec Ja mówiąc, ze mój B 12,5 z załadowanym kufrem jadąc do Słowacji,zmierzony po 300 km,jadąc średnio 120km/h spalił 4,65 wsadzę kij w mrowisko?? hehehe na powrocie wynik wyszedł ten sam :-)

ostatnio zrobiłem 200 km z plecaczkiem, jazda około 80km/h, taka prędkość ponieważ drugim moto jechał braciak Yamaha DT 125, spalanie wyszło nam takie samo, po ok 4l. Kiedyś sprawdzałem jak jechałem też z plecaczkiem tylko towarzyszył mi drugi Bandzior i wyszło około 5, dynamiczna jazda do 140km/h

A jak wy to spalanie liczycie, bo może ja coś źle robię? :D

4,65 na 100km to chyba współczynnik spalonych papierosów :D B1.25 jest mega oszczędne, bo nie trzeba go wysoko kręcić. Moja kawa przy jeździe 100-120 paliła okolice 6,5 litra a szybciej to nawet potrafiła do 10 dojść..

Powodem wysokiego spalania u kolegi był zasyfiony filtr powietrza. Po wyczyszczeniu wróciło do normy. 5l na setę, sprawdzone wielokrotnie w tym tygodniu podczas wypadu na Ukrainę.