Skocz do zawartości

Bandit 650 (Wodniak) - Zużycie Paliwa - Spalanie

Gość tomciar
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczniemy od filtra powietrza.

Pozdro!

i motocykl ozdrowiał :D

Trochę Wam zeszło z tym, coś jak Samosowi z wymianą oleju :takaemotka:

ja jeszcze nie zszedłem poniżej 6l a i potrafi mi spalić 8 jak jej dobrze pokręce na autostradzie, filtr powietrza co roku nowy jak i świece itp itd, wydech beoulfa bez zmienionej mapy wtrysku. mam nadzieje że kiedyś nadejdzie ten dzień że i mi spanie poniżej 6l chociaż na to nie licze.

Edytowane przez DarkLuki

Ej ej co do personalnych wycieczek chciałbym zaznaczyć, że ja działałem w pojedynke. A ze sie znam jak sie znam, a i narzędzia mam jakie mam, to można powiedzieć, że działałem w połówke :)

• 9 months later...

Szukałem ale nie bardzo znalazłem, wygląda na to że chłodzone wodą wersje są na tym forum w zdecydowanej mniejszości.

Bo to jest tak. Wiem że silnik 650cm3 mojego bandziora rocznik 2012 pomimo produkcji jakiś rok temu jest silnikiem konstrukcyjnie sięgającym lat osiemdziesiątych (sześćsetka starego gsx-a), który w międzyczasie dorobił się podwyższenia pojemności i niedawno zasilania wtryskiem oraz chłodzenia wodą. Wiem też że ćwierć tony robi swoje. Co nie zmienia że trochę mnie zastanawia czy spalanie mojego egzemplarza nie jest o jakiś litr za wysokie.

Kiedy jeżdżę po mieście (krótkie odcinki, częste starty i zatrzymania) mam spalanie na poziomie 6-6.5 L/100km.

Ostatnio zrobiliśmy ze znajomymi trasę po okolicach Kampinosu, umiarkowane tempo (80-100 km/h) i jadąc pod 5k obr/min spalanie wyszło 5.5 L/100km.

Z drugiej strony czytam recenzje np. GSX600F (ten sam silnik), już nie mówiąc o (chyba już kultowym) 650cm V2 Suzuki który napędza V-Stroma i Gladiusa, wszystkie ww. motocykle mają według testów spalanie o co najmniej litr niższe.

Dodam że silnik się szybko i dość mocno nagrzewa. Sprzedawca w salonie powiedział że to normalne i żebym się nie obawiał. Aby na pewno?

Nie oczekuję od Bandita jazdy "o kropelce", gdybym tego chciał to bym podbierał dziewczynie CBR250R. Ale spalanie wodniaka na wtrysku chyba powinno być niższe niż w zasilanym gaźnikiem olejaku?

Szukałem ale nie bardzo znalazłem, wygląda na to że chłodzone wodą wersje są na tym forum w zdecydowanej mniejszości.

Bo to jest tak. Wiem że silnik 650cm3 mojego bandziora rocznik 2012 pomimo produkcji jakiś rok temu jest silnikiem konstrukcyjnie sięgającym lat osiemdziesiątych

Akurat silnik wodniaka to nowa produkcja. Chyba 2006. Nie ma nic wspólnego ze starym olejakiem :)

A w temacie to mój pali tak 5L - 5.5L nawet chyba raz poniżej 5L zszedłem ale jezdziłem z choperkiem 500ccm i nie było żadnych przyspieszeń tylko jazda w trasie równo poniżej 100

Edytowane przez MetalBeast
  • Upvote 1

a ja jako ciekawostkę podam, ze na ruskiej benzynie mam zawsze spalanie o co najmniej litr większe

6-6,5l to normalne spalanie przy standardowej jeździe. Możesz się kulać non stop 80km/h na autostradzie i pewnie wyjdzie 5l. Będziesz bardziej pałował to wyjdzie więcej niż standardowo.

U mnie, co prawda na olejaku wychodzi ~6.3 średnio. Przy spokojnej jeździe raczej, okazyjne danie w palnik. Tak więc cudów nie ma co oczekiwać, no ale nikt nie kupuje motocykla, żeby oszczędzać na benzynie, od tego są pralki :D

Edytowane przez fearcd

...

Kiedy jeżdżę po mieście (krótkie odcinki, częste starty i zatrzymania) mam spalanie na poziomie 6-6.5 L/100km.

Ostatnio zrobiliśmy ze znajomymi trasę po okolicach Kampinosu, umiarkowane tempo (80-100 km/h) i jadąc pod 5k obr/min spalanie wyszło 5.5 L/100km.

....

Dodam że silnik się szybko i dość mocno nagrzewa....

Za dużo Ci pali.

To jest nowoczesny silnik. Przy spokojnej jeździe powinien palić 2,8l/100km, a przy ostrym pałowaniu maksymalnie 3,5l/100km.

Z tym szybkim grzaniem to najprawdopodobniej poszły Ci wtryski i pewnie w konsekwencji uszczelka pod pokrywą zaworów. Za jakieś 7kPLN mogę Ci to naprawić.

Edytowane przez KG B12
  • Downvote 1

i bedzie palił po 2.8l/100?

...ale nie bedzie przekraczal 50km/h

w miastach zreszta niewiele wiecej mozna

kazdy wie ze szescsetki spalaja od 5-7l w zaleznosci od stylu jazdy .Jezeli jest pol litra w jedna lub druga to ktos troche przesadzil na plus ( jakis niewyżyty fizol ) albo minus (gej zapewne) ale wciaz w normie. Jezeli jest litr w te albo wewte to masz problem .

Dodam ze bandzior 600 przy stalej jezdzie okolo 200-220 km',/h spala okolo 7.3

W druga strone nie sprawdzalem ,ale pewnie wiele osob sie pochwali :)

KG: ten motocykl jest jeszcze na gwarancji.

To reklamować? Serio pytam.

Wyklepane na Tapatalk2

Za dużo Ci pali.

To jest nowoczesny silnik. Przy spokojnej jeździe powinien palić 2,8l/100km, a przy ostrym pałowaniu maksymalnie 3,5l/100km.

Bardzo zabawne, ale ja serio pytam. Rozumiem radochę z trolowania na forum, ale działu technicznego nikt tu nie moderuje?

Wyklepane na Tapatalk2

Edytowane przez Krzysztof
Połączenie postów.

normalnie Ci pali nie schizuj tylko lej i ciśnij ! :D Jak włożysz filtr K&N i jakiś przelot to 7 spali też się nie przejmuj :)

Edytowane przez MARCIN 650S

Co do V-Stroma - to ciężko mi było zejść poniżej pięciu litrów. Przy ekonomicznej (czyt. ciotowatej) jeździe, dało się to osiągnąć, ale średnia z autostrady z bagażami już taka niska nie jest: http://www.motostat..../stats/id/34625

Ale żeby palił aż tak mało, to nie powiem. No chyba, że ja jeździć nie umiem :P

Co do Twojego motocykla - pali tyle, ile powinien. 6-6,5 w mieście przy krótkich odcinkach to dobry wynik. Poszukaj na Motostat.pl

PS: Edytuj posty, a nie pisz kolejnych po sobie.

Dzięki, uspokoiliście żółtodzioba :)

Tym szybkim i mocnym grzaniem też się nie przejmować? Wcześniej miałem (mam) jednocylindrową 250-tkę która nagrzewa się o wiele dłużej (a wentylator chłodnicy uruchamia z rzadka, po dłuższym staniu lub toczeniu się w upalny dzień), nie mam innego punktu odniesienia.

Wyklepane na Tapatalk2

Jeśli się szybko nagrzewa, to jest dobrze. Od tego jest termostat. Jeśli by się przegrzewał, to już źle.

Jak jeździsz na krótkich trasach i jeszcze do tego motocykl chodzi podczas ubierania ciuchów, to się nie dziw, że to spalanie rośnie.

Na spalanie ma także wpływ - oprócz kierowcy - ciśnienie w oponach, stan napędu, bagaż, jakość paliwa i stan techniczny motocykla - świece, regulacje i filtr powietrza w szczególności. Nie zaszkodzi sprawdzić.

Paliwo tylko z nadętego czerwonego ptaka. Motocykl ma rok i nawinięte 6500km, zakładam że salon dbał o swoją demówkę. Ale ciśnienie w kołach to dobry trop, nie sprawdzałem ani razu :wacko:

Wyklepane na Tapatalk2

Tomash - a ja mierzysz spalanie? Może tutaj jest problem?

Ze swojej strony zauważyłem, że... olejaki są jednak oszczędniejsze i spalają bardziej przewidywalne ilości paliwa, tzn. widełki są mniejsza w olejakach.

KG: ten motocykl jest jeszcze na gwarancji.

To reklamować? Serio pytam.

Wyklepane na Tapatalk2

Bardzo zabawne, ale ja serio pytam. Rozumiem radochę z trolowania na forum, ale działu technicznego nikt tu nie moderuje?

Wyklepane na Tapatalk2

Stary, wszystko jest w normie. Masz fajne, nowe i chyba zdrowe moto i tylko od Ciebie zależy ile spali - zwykle to przedział w granicach 6-9l/100km.

A Hawk to chyba się na żarcie nie poznał...

Edytowane przez KG B12

Wymień sobie motur na 1250 ;)

Mój spala przy spokojnej jeździe 4,7 litra, przy normalnej z bagażami i plecaczkiem 5,5 litra, a przy ciut szybszej jeździe z bagażami (nieprzekraczającej licznikowych 210 km/h) do 7 litrów podchodzi ;)

Edytowane przez Kukuryku

Wymień sobie motur na 1250 ;)

Mój spala przy spokojnej jeździe 4,7 litra, przy normalnej z bagażami i plecaczkiem 5,5 litra, a przy ciut szybszej jeździe z bagażami (nieprzekraczającej licznikowych 210 km/h) do 7 litrów podchodzi ;)

bo masz odłaczone dwa gary. Już od dawna to wiadomo ;p

z wiatrem, bez dwóch garów i za tirem jeszcze!!! na bezczela.