Skocz do zawartości

Podwyższone Spalanie - Jakie Przyczyny?

Gość damian_psut
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jazda tylko w mieście- do i z roboty, odcinki po około 10km + korki itp jak to w każdym sporym mieście 7-7.5L ale zaznaczam że nie gonie ostro raczej lajtowo bo doroboty to się nie pali, trasa to już inna bajka zależy ile się goni ale tragedi nie ma, bym powiedział że jest super jadąc tak do 150 z kompletem kufrów bez pasażera spalanie ok 5.5-6L. Rekord to 5.2 jadąc z Karpacza do Kotliny Kłodzkej przy prędkościach rzedu 90-110 km\h. Wkurza mnie tylko ten wskaźnik paliwa- przy końcówce potrafi z 3 kresek nagle spaść na rezerwe mrugającą- wskaźnik w jajku był super nie musiałem patrzeć na przebieg

• 4 months later...

W końcu sprawdziłem ile pali moja XJRka - wyszło 8,5 po mieście - bez ostrego pałowania ale przy jeździe raczej dynamicznej. Chcącym skomentować "dynamiczną jazdę" mówię dobranoc :D

No mnie spalanie wychodzi jakieś 5,2l/100km jak sobie jadę spokojnie turystycznie (troszkę miasto więcej poza) 90-120km obroty coś koło 4-5tyś ostatnio troszkę poganiać jak zaczołem to wzrosło spalanie do 6,6l/100km ale to już było czasem do czerwonego ale z reguły do 10 tyś (z reguły jakaś obwodnica :) ). Poniżej 5l/100km nigdy jeszcze nie zszedłem ale chce spróbować :) ciekawe co to za jazda będzie :)

Edytowane przez dzikus13

Moje B12 spala srednio pomiedzy 6 a 7 litrow.Najnizej jak mi sie udalo zejsc przy jezdzie do 120 wyszlo mi 5.8

A ja mam takie zapytanie, jako że mam moto od kilu dni ale zalałem go do pełna i testuję ile pali. Czy w B6 K4 podczas hamowania silnikiem następuje tzw "cut off"? Silniki zasilane wtryskiem podczas hamowania silnikiem odcinają dopływ paliwa, a jak gaźniki?

A gaźnikowce spalają paliwo przy hamowaniu silnikiem, niestety.

W cyklu mieszanym na baku zrobiłem 320km. Nie zamulam jakby co ;)

Witam.

Te 320 to włącznie z rezerwą?

Ja po 200 km szukam dystrybutora, bo nie chce mi się przełączać kranika ;).

Mój bandzior dużo pali. Raz w trasie wyszło mi 6,5/100 ale prawie zawsze 7-7,5 w cyklu mieszanym z autostradą ( do 160km/h ) włącznie.

Jakoś wybitnie mi to nie przeszkadza ale na koniec sezonu zajmę się gaźnikami gruntownie...

pozdrawiam serdecznie

Waluś

No więc jestem po pierwszym pełnym tankowaniu. 347 km, z czego około 180km to traska (100-150 km/h), reszta miasto, raczej bez szaleństw. Zalałem 17,8l. Spalanie ok. 5,2/100 więc chyba nieźle.

Pozdrawiam

Ludzie, jak Wy takie spalania łapiecie? Mój bandzior wkręca się powyżej 6000 rpm i nie pali poniżej 6...

No więc jestem po pierwszym pełnym tankowaniu. 347 km, z czego około 180km to traska (100-150 km/h), reszta miasto, raczej bez szaleństw. Zalałem 17,8l. Spalanie ok. 5,2/100 więc chyba nieźle.

Pozdrawiam

To ja nie wiem jak ty to zrobiłeś. Mój przy około 270km woła o przełączenie na rezerwę, a później tankuję.

600 w mieście palił mi jakieś 6.8 litra, 1200 spala jakieś 7.8 litra

Wysyłane z mojego MZ601 za pomocą Tapatalk 2

Średnie spalanie po 15 000 km, B12 K5 - 6.05 l/100km

Cykl mieszany, 5.5l/100. Miasto jazda dość dynamiczna, ale z rozsądkiem, wiadomo. Trasa 100-120km/h. Kilka przelotów na A1 do 160km/h. Po 310km zalałem równe 17l do baku.

Średnie spalanie po 15 000 km, B12 K5 - 6.05 l/100km

w miescie czy w trasie, k... podawajcie czy w miescie czy trasie

15 000 km zrobiłem... także był to cykl wybitnie mieszany. Zarówno trasy, autostrady ale także tor i zabawy.

raz w trasie wyszło 4,4L jazda mega płynna, zero gwałtownych przyśpieszeń i hamowań, tak do 120km/h a z reguły tak do 6L cykl mieszany, różnie to bywa czasem spokojnie a czasem sypanie do odciny i powyżej 2 paczek

Załóżcie sobie profil na Motostat.pl i tam wpisujcie - bo sezonie dane będą jak najbardziej wiarygodne.

Zawsze jak dojdzie do rezerwy leje do pełna- tylko u mnie najpierw sie zdławi, zgaśnie przy dłuższym hamowaniu, potem odpali i dalej leci na ON, ale daje już na res (chwile potem widzę ją na wskaźniku paliwa) Tankuję zatem około 15 litrów za każdym razem, za każdym razem resetuje tripa- zawsze jest to 200-230 KM, nigdy nie wychodzi mniej, spalanie około 7.5 litra zatem, świece są ładne i nie ma z nim jakiegoś dramatu.

Oczywiście w mieście.

Oczywiście martwiłem się, że dużo pali (ja chyba ciągle palę więcej)

Dlubniete B12 po miescie przy kreceniu do 4000-4500rpm, taki lans, czasem bardziej dynamiczne przyspieszenia, wyszlo mi 5,74l.

Edytowane przez krynio

Mój B6 po wymianie filtra powierza, napędu (nie wiem czy ma to wpływ na spalanie) oraz synchro gaźników (bez zaworów, mamy prywatne waku i się bawiliśmy ;) ) oraz zmianie gum pali w trybie mieszanym 5,6L/100km. Przed tymi zabiegami palił około litr więcej na 100km więc jest progres. Obserwacje wyliczone na podstawie tankowań od początku sezonu, jazda mieszana miasto, trasa, z pasażerką, solo, z kufrem, bez kufra. Raczej spokojne traktowanie manety, w okolicach 6-7 RPM w trasie i 4-5 RPM po mieście.

Witam z nowym rekordem :) Mój B12,5 teraz do Słowacji na odcinku 300km załadowany w kufer 53l plus bagaz na kanapie,średnia predkość 110-120 km/h spalił uwaga 4.65l/100km :-) :-) :-) później jazda mieszana góry,trasa 5,1l/100km . Szczerze to Suzi nie spaliła mi nigdy wiecej niż 6 litrów, a cykl mieszany zawsze wychodzi ok 5,4l/100km. Myśle,ze to bardzo dobre wyniki na tak duży silnik i mase motocykla. Pozdrawiam

Witam z nowym rekordem :) Mój B12,5 teraz do Słowacji na odcinku 300km załadowany w kufer 53l plus bagaz na kanapie,średnia predkość 110-120 km/h spalił uwaga 4.65l/100km :-) :-) :-) później jazda mieszana góry,trasa 5,1l/100km . Szczerze to Suzi nie spaliła mi nigdy wiecej niż 6 litrów, a cykl mieszany zawsze wychodzi ok 5,4l/100km. Myśle,ze to bardzo dobre wyniki na tak duży silnik i mase motocykla. Pozdrawiam

Super spalanie i tak trzymać ;)

Po zmianie Xj-otki na bandita niektóre osoby życzyły mi tańszej benzyny, do dziś ich nie rozumiem ;)

Bandit 600 2000r w mieście palił mi 7. Na trasie przy 120 km/h palił 6. Jeśli komuś w mieście pali 5 z hakiem to chyba "mało dynamicznie" jeździ:) Mi motocykl służy do czego innego:)

To ja nie wiem jak ty to zrobiłeś. Mój przy około 270km woła o przełączenie na rezerwę, a później tankuję.

U mnie też rezerwa zaczyna migać około 270 km, ale jeszcze trochę nakręciłem, bo jakoś tak nie po drodze na stację miałem, a jak już się wybrałem, to okazało się że Orlen na Retkini jest zamknięty (remont jakiś czy cuś)....