Skocz do zawartości

Podwyższone Spalanie - Jakie Przyczyny?

Gość damian_psut
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

W poniedziałek nakręciłem 280km . Trasa,2osoby, prędkość 100-1120km w tym jakieś 40km z prędkością do 160km/h.

Jazda typowo turystyczna, wyszło 5,3l/100km.

Cieszy mnie taki wynik bo w ubiegłym sezonie nigdy nie udało mi się zejść poniżej 5,8i/100km.

kurde to b12 wchodzi w nadzwiekowa? 1120 km/h? ja pierdykam :D A tak serio serio jak pacze na te spalanie to coraz bardziej sie uswiadamiam w fakcie ze moj pali za duzo. 6.8 to minimum w trasie jakie udalo sie osiagnac... przy 130 km/h, jade wolniej pali tak samo, jade szyciej pali troszke wiecej

spalanie zależy od techniki jaką jeździsz jeden kreci spokojnie do max 6 tyś a drugi kreci na każdym biegu do odcięcia i stąd taka różnica.

U mnie na razie wychodzi 5,5 chociaż poprzedni właściciel zarzekał się, że 7 to lekko bierze

Co do techniki startuje dynamicznie ale na trasie bez szaleństw 120 i styka

Jeszcze kwestia tego, czy chowamy się za owiewką (w S-ce) czy nie. Jadąc zwykłą trasą ze stałą prędkością zrobiłem eksperyment. Przy 100km/h trzymałem manetę równo jadąc wyprostowany (jak zawsze), ale kiedy schyliłem się i schowałem za owiewką prędkość wzrosła do ponad 110km/h przy tym samym ustawieniu manety. Eksperymenty powtórzyłem jeszcze parę razy i zawsze był to skok o ok 10-15km/h więcej. Więc jak widać opór powietrza ma ogromny wpływ na motocyklu jeśli chodzi o spalanie.

Bandit 600 2000r w mieście palił mi 7. Na trasie przy 120 km/h palił 6. Jeśli komuś w mieście pali 5 z hakiem to chyba "mało dynamicznie" jeździ:) Mi motocykl służy do czego innego:)

Na dowód i porównanie stylu jazdy dam przykład,że jechałęm do Radomia z kolegami B600 N i 900RR tankowaliśmy razem na poczatku,jazda była średnio agresywna i moj duży B spalił na tej samej trasie mniej o 0,7 litra niż Bandit kolegi, RR nie licze w porównaniu hehe. Styl jazdy oczywiście ma znaczenie bardzo duże,a motocykl służy do przyjemności,a jak mi wiecej spali to przyjemnność wcale nie jest wieksza hehehe

A mój pali 5.1- 5.3 litra w trasie, kręcony do ok 6-7 tys obrotów (na trasie zazwyczaj 110-120 prędkość i trzymam te 6 tys, max130-140 km/h, przy czym skrzyżownia, czy przejazdy przez miasto dynamiczne, dynamiczne rozpędzanie itp...) Miasto z 1-1.5 litra więcej niż trasa. Max w mieście wyszło mi 7 z hakiem, ale to fałszywy wynik bo regulację robiłem i zrzucałem gaźniki więc trochę wahy się straciło.

Co do kręcenia- kręcenie kręceniu nie równe- jeden będzie kręcił do 6 tysięcy odkręcając manetkę na chama i przy 6 tys zmieniał bieg, a drugi do tych 6 tysi rozpędzi się dynamicznie ale bez wiru w baku ;)

Również kiedyś na trasie zrobiłem taki test w nakedzie o jakim pisze MetalBeast- po położeniu się na zbiornik prędkość wzrastała o ok 10 km/h.

Czyli teoretycznie wersja N musi jednak łyknąc więcej niż wersja S przy tej samej trasie, przy identycznym stylu jazdy. Nie ma przecież owiewki, szyby...

A co do tej przyjemności z dynamicznej jazdy po mieście, nie uśmiecha mi się częściej lać wachy, tym bardziej, że w moim mieście mam co chwilę światła ;)

Czyli teoretycznie wersja N musi jednak łyknąc więcej niż wersja S przy tej samej trasie, przy identycznym stylu jazdy. Nie ma przecież owiewki, szyby...

I tak i nie. S-ka więcej waży. Chyba jakieś 7kg :P

Wszystko zależy od prędkości, bo opory powietrza nie zmieniają się liniowo ze wzrostem prędkości.

Nie koniecznie z tą S-ką. Jak sam napisałeś, w nakedzie miałeś wzrost o około 10km/h po położeniu się na bak. Czyli to samo co ja. Jak jadę wyprostowany to ta owiewka mało co daje. No dobra - tankbaga osłania przed zdmuchnięciem :)

Jeszcze kwestia tego, czy chowamy się za owiewką (w S-ce) czy nie. Jadąc zwykłą trasą ze stałą prędkością zrobiłem eksperyment. Przy 100km/h trzymałem manetę równo jadąc wyprostowany (jak zawsze), ale kiedy schyliłem się i schowałem za owiewką prędkość wzrosła do ponad 110km/h przy tym samym ustawieniu manety. Eksperymenty powtórzyłem jeszcze parę razy i zawsze był to skok o ok 10-15km/h więcej. Więc jak widać opór powietrza ma ogromny wpływ na motocyklu jeśli chodzi o spalanie.

Na GSX'ie 1250, różnica po schowaniu się za owiewkę to 4-5 km/h. Więcej wyjść nie chciało, testowałem przy 100 km/h.

Spalania "po schowaniu" nie testowałem, kręgosłup pękł by mi na pół :)

Mój w trasie pali max 5,1 litra przy lajtowej jeździe (v max 130 km/h, kręcony nie więcej jak 6,5 tysiąca obrotów). Ostatnio przy takiej jeździe spalanie wyszło nawet 4,6 litra. Tak czytam te Wasze spalania i zastanawiam się czy czasem nie mam za ubogiej mieszanki :D. Chyba trzeba dość mocno kręcić żeby wskoczyć nawet na mieście w okolice 6 litrów ;P

Mój w trasie pali max 5,1 litra przy lajtowej jeździe (v max 130 km/h, kręcony nie więcej jak 6,5 tysiąca obrotów). Ostatnio przy takiej jeździe spalanie wyszło nawet 4,6 litra. Tak czytam te Wasze spalania i zastanawiam się czy czasem nie mam za ubogiej mieszanki :D. Chyba trzeba dość mocno kręcić żeby wskoczyć nawet na mieście w okolice 6 litrów ;P

Zdrowy silnik to i spalanie małe.

Jeszcze kwestia ile razy moto się odpala w ciągu tych 100km ;) Wiadomo, na ssaniu paliwo niknie w oczach. Najbardziej miarodajne są długie wycieczki, gdzie spala się cały zbiornik za jednym zamachem - takie burżujstwo :P

Rozberznosci widze spore :) A co do wagi eSki, wyrzucasz fabryczny wydech ktory waz pol tony, na rzecz jakiegos lzejszego i juz jestes w wadze eNki. Pierwsze co sie klania to serwis silnika, stan filtrow itd etc. Sama wymiana zasyfionego filtra powietrza dala mi 1,2 L/100 mniej. Po regulacji zaworow jakies 0,4 mniej pali, zostaly jeszcze gazniki :)

• 2 weeks later...

No i ostatnio zrobiłem cały bak na dwa strzały (przerwa na obiad), bez oszczędzania, czasami pozwalając sobie na bardzo dużo spalił 5.6 litra, zaskakująca jak dla mnie różnica. Oczywiście trasa i oczywiście b6 2k1

Jak ludzie pisza o nie przekraczaniu 4-6 kRPM to zawsze zastanawiam sie czy chodzi o nie przekraczanie z gory czy z dolu;) Moj B6 nigdy ze mna jako lacznikiem miedzy siedzeniem a kierownica nie zszedl ponizej 6L/100km, a w porywach podchodzil pod 8L/100km. Dawno juz nie mierzylem, ale jak odbuduje predkosciomierz, to chyba pokusze sie o update statystyk:) Podziwiam mistrzow Zen ktorzy potrafia zejsc ze spalaniem ponizej 6L/100km, przeciez to okolo godziny jazdy bez odwijania :boje_sie:

Ok, więc mi się udało wreszcie ustalić spalania w trasie. Po wynikach rzędu 6.5-7.3l / 100 po mieście i w krótkich trasach, teraz wyszło 5.44l/100km z 3 kuframi i Żoną. Prędkości 120-160 kmh - non toper krajowa 8. Przy tych prędkościach gsxf ma na obrotomierzu 6 - 8tys. Wygląda na to, że trzeba kupić 250 na miasto :)

• 2 months later...

Witam

Nie wiem w jakim to dziale dać więc dodaje tu.

Dziś wróciłem z trasy Łódź - Piecki [mazury, okolice Mrągowa], W jedną stronę jechałem bez szybki i wlekłem się za puszką przez to, że to był to mój pierwszy wyjazd na spontanie więc nie szalałem. Zatankowałem do pełna pod korek w łodzi. Na miejscu do tankowałem okazało się ze trasa LDZ - Mazury to spalił mi 9,12 [biorąc pod uwagę, że jechałem ciągle za samochodem znajomych]. Dziś jak wróciłem przejazd do lodzi spalił mi 2 kreski. Jutro dokładniej dowiem się ile to będzie. Ale tu moje pytanie.... Czy to nie za mało? Czy może mam coś spitolone na układzie i źle mi pokazuje bo ciężko mi uwierzyć, że 3,5-4l na 100 pali w trasie... =d

9l trochę dużo... Mój osiąga 5/100 bez problemu przy prędkościach 120-160 więc poniżej 5 spokojnie da się zejść. Ale 3,5 trochę bajecznie to brzmi :P

Może poprpsu walnąłeś się w obliczeniach (chociaz cięzko to zrobić)

9l trochę dużo... Mój osiąga 5/100 bez problemu przy prędkościach 120-160 więc poniżej 5 spokojnie da się zejść. Ale 3,5 trochę bajecznie to brzmi :P

9/10L - to droga łódź mazury :) Ja leciałem 90-130

Zatankowany i racja niecałe 11L wlałem i znów mam pod korek.