Skocz do zawartości

Podwyższone Spalanie - Jakie Przyczyny?

Gość damian_psut
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

13L / 263km przy przelotowej do 120km/h, 90% trasa, 10% miasto. Średnie= 4,9 l/100km

4l/100 km.z plecaczkiem spokojna jazda max 80-90 koło komina po podkrakowskich kniejach sprawdzone wczoraj,trasa do 120 km./h bez rakietowych przyspieszeń przy wyprzedzaniu- 4.5-4.8 l/100 sprawdzone w zeszłym tygodniu kilka razy :D

Pali mało , pali dużo a zawsze spali tyle ile wyjezdzisz i nalejesz niezaleznie od stylu jazdy - nie ma co kalkulować.

Przy ilu obrotach wg. Was może Bandit 600S spalac najmniej na trasie na 6 biegu, jednocześnie nie męcząc silnika;)??

Przy 4000 nie zmęczysz silnika a spali ok 4,5 l /100 jadąc w okolicy max momentu obrotowego spalisz pewnie ok 12l/100 o ile wcześniej się nie zabijesz.

mnie pali 6-6,5 bez wzgledu na to czy jade przez miasto czy cisne na trasie -z plecaczkiem czy bez . kiedys tam moze cos kolo 5 - 5,5 spalil ,ale to nie pamietam nic z jazdy wiec zdecydowalem ze ten rodzaj jazdy nie dla mnie widac.

mnie tam B12S k4 palil 8-8,5 w miescie

Teraz 9/100 i OK, przy uczuciu wyrywanych nadgarstkow kto mysli o paliwie ? ;)

Mi wyszło 7,5 w mieście przy wkręcaniu na obroty max do 8tys. Ale i tak jestem mega happy bo pierw myślałem że mi 13 bierze dopiero później przyjażyłem że licznik który zamontowałem pokazuje mi dystans w milach. Jak przejechałem 130km (tak naprawdę było to 130mil) i zeżarł 16 litrów to się załamałem. Po przeliczeniu 130 mil to jest 208 km więc nie jest tak źle z tym bandziorem. Tak w ogóle to zmieniłem tarcze zegarów na zwykłe w kilometrach i do tego białe (z allegro) polecam wszystkim, na zdjęciach na aukcji wyglądają tak sobie a po zamontowaniu - BAJKA :):):)

Edytowane przez Tyfus500

600 ccm 10l/100km baaardzo dużo oczywiście normalna jazda

Zacznij od

- licznik w milach czy km/h

- jak mocno kręcisz sprzęta (wysokie obroty wir w baku)

- czy niema wycieku paliwa

- czy to ile lejesz do baku wg wskazania, trafia do baku ( mam na myśli błąd wskazania :blink: )

- czy hamulce nie trzymią (opór)

- zacierające się łożysko w kole (opór)

- czy synchro i czyszczenie były zrobione dobrze czy ktoś zapomniał coś poskładać dokręcić i takie tam

- stan silnika , (sprężanie) czy nie jest wyeksploatowany

przyczyn może być wiele , zła regulacja zaworów, gaźników

zacznij od sprawdzenia tych które możesz zrobić samemu

Pozdrawiam

Czasem można odnieść wrażenie, że to obciach jak ci moto pali mało, bo to oznacza, że jeździsz jak pi.da, ale jak na mój gust, przy założeniu, że moto jest sprawne i prawidłowo wyregulowane, dla przeciętnego kierowcy niskie spalanie powinno być powodem do zadowolenia, a nie wstydu, oczywiście pod warunkiem, że porusza się stylem jazdy, który nam osobiście odpowiada. Nie bardzo rozumiem, po co np. dużym Banditem jeździć non stop (non sto, bo czasem można, a nawet trzeba :) pod 8 tys, skoro prawie całość max momentu ma się przy ponad 3 tys. Przyrost przyspieszenia jest podobny, choć przy 8 tyś dochodzi do tego prędkość i chyba o to tutaj chodzi, bo to ona potęguje wrażenie zapie.dalania, a nie same 8 tys na blacie :) Tak więc pewnie jest to kwestia indywidualna, ale ja tam jestem bardzo zadowolony, że przy dynamice, która mi całkowicie odpowiada mój Koń żre poniżej 6l na sete :vroom:

zbyt niskie spalanie też może świadczyć o złym wyregulowaniu. A do tej listy przyczyn należałoby dodać brudny filtr powietrza

egh a ja nie sprawdzałem ile mi pali moja maszyna bo zawsze jak wlałem to spaliła tyle ile jej wlałem ale z tego co kiedyś przymiarkę robiłem to wychodziło gdzieś w granicach 6l

B12.5spokojna jazda w trasie ok 100-115 ( z Trampkiem ). Kufer centralny V46, bez plecaczka . Średnie spalanie 5litrów - miłe zaskoczenie :).

B6tka - przy jeździe spokojnej w trasie do 100 km/h(dziurawe podkarpackie drogi) - 4,5 litra, przy 130tu gdzieś do 5 litrów podchodzi :(

Jak dziś się trochę ociepli to mam zamiar sprawdzic spalanie mojego Bandita tak dokładnie, bo coś mi się wydaję że byt dużo pali, czasem ponad 6 litrów przy spokojnej jeździe na trasie.

Im dłużej jeżdżę Bandziorem tym lepiej potrafię wykorzystywać możliwości silnika powoli dochodzę do średniego 5.5l ale myślę że można zejść realnie do 5 - 5.2 l w trasie oraz 5.4 5.7l w mieście.

Statystyka spalania mojego Bandita.

Edytowane przez Ezekiel

zbyt niskie spalanie też może świadczyć o złym wyregulowaniu. A do tej listy przyczyn należałoby dodać brudny filtr powietrza

Od tego to chyba spali wiecej a nie mniej.

Brudny filtr oznacza duże spalanie, mało powietrza dużo paliwa.

dla sprostowania powiem co miałem na myśli :) 1.brudny filtr - duże spalanie,

2.zbyt uboga mieszanka, małe spalanie. Chodziło mi o to, że jak mało to nie oznacza wcale że jest bardzo super, tylko trzeba ustawić optymalną dawkę paliwa.

1200 S 99'

trasa

wawa - ostrołęka, mrągowo, mragowo, ostrołęka, ostrów maz, sokołów podl, wawa

jakoś trochę więcej niż 530 km.

Pogoda dopisała, słoneczko w sam raz, pochmurnie odpowiednio, temperaturka jak najbardziej przyzwoita (nie musiałem się jakoś dodatkowo ubierać, koszulka+kurtka, dżinsy były jak ok). Jedyny DUŻY minus wyprawy to wiatr. Dość mocno dmuchało, jadąc szybciej niestety ale musiałem się mocno kleić do zbiornika.

Kebabik w mrągowie jak zawsze ok :)

Ponieważ zależało mi na czasie więc trochę jechałem szybciej niż powinienem (starłem się nie schodzić poniżej 120), tak więc i tu kolejny minusik - spalanie. wyszło mi za całość jakieś 6,5 l /100 km. I jeszcze jeden mniejszy minus - zasięg moich 2 kółek - tak bezpiecznie (aby nie pchać do najbliższej stacji) to wychodzi ok 200 km...... i tu mnie boli (chyba muszę poćwiczyć jazdę eko).

Edytowane przez asbandit

B12.5spokojna jazda w trasie ok 100-115 ( z Trampkiem ). Kufer centralny V46, bez plecaczka . Średnie spalanie 5litrów - miłe zaskoczenie :).

Raczej norma.Nawet jakbyś mocno gonił to najwyżej 1l więcej weźmie.B12,5 ma bardzo wysoki moment obrotowy.Do tego uzyskiwany nisko więc...