Skocz do zawartości

Podwyższone Spalanie - Jakie Przyczyny?

Gość damian_psut
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Moj dziorek z 98' 600 pali ok 10l/100km to chyba bardzo dużo. Nie mówie tu o jakimś pałowaniu średnio tak 110-130 km/h i 6-7 tys. rpm. Przed sezonem było synchro, i czyszczenie gazników, znacie może sposób jak temu zaradzić bo przy dzisiejszej cenie paliwa chyba bede musiał go odstawić do garażu:/ POMOCY...

mi spalanie spadło jak filtr powietrza zmieniłem na nowy, może to coś pomoże

mi palił 11..zmieniłem filtr powietrza i palił 7 ;)

ee to mi tylko spadło z 8 do ~ 7

Chyba baardzo ostro pałujecie, mój od 4,5 (spokojnie) do 5,5 (trasa albo pałowanie).

a mieście ile ? ja podałem dla miasta

No to teraz mnie pocieszyliście:/ Filtr ide własnie przedmuchać ale mam wrażenie jakby bardzo mało powietrza przepuszczał...

jeżeli pali 10/100 to możesz sobie w tyłek to dmuchanie włożyć..nic to kompletnie nie da..tylko wymiana na nowy..koszt ~60zł

chyba że masz KN to inna gadka..umyć w płynie do filtrów, wysuszyć i nasmarować

mi pomogła zmiana filtra i świec- spalanie spadło z 13 do 9,5 na mieście :)

Chyba baardzo ostro pałujecie, mój od 4,5 (spokojnie) do 5,5 (trasa albo pałowanie).

Być może nie wyczułeś jeszcze dobrze swojego motonga, skoro masz tak niskie spalanie.

Jak kupiłem dziora, to też miałem bardzo niskie spalanie - porównywalne do Twojego. Koledzy z forum pisali, że nie nauczyłem się dobrze jeździć. Po 13kkm stwierdzam, ze mieli rację.

Na samym początku zastanawiałem się po co istnieją biegi od 2 do 5, skoro głównie używam jedynki i szóstki. Potem nauczyłem się jak wyczuć maksymalny moment i moc i jak to wykorzystywać w praktyce. Przełożyło się to na większe spalanie, ale także na na większe bezpieczeństwo.

"Pałowanie" wtedy a dziś, to też dwie zupełnie odmienne sprawy.

mi nie zmiennie 5 litrów trasa - 130km/h , 7,5 litra - raczej dynamicznie miasto . Wszystko jest seryjne , oleje , filtry i regulacje robię trochę wcześniej , przed wymaganym przebiegiem . Pałowany bardziej spali pewnie więcej , nie ma czarów

Edytowane przez xjot

• 2 weeks later...

A ja zatankowałem w Ropczycach pod korek, zrobiłem Duklę, Słowację i Zborovie na Konieczną. Stanąłem w Gorlicach na Statoilu wybiło 211 km.... i weszło 8,07 l pod korek :D

Spalanie 3,82 l/100 km :D Rekord :D

ps. Prędkość 70-90 km/h, jechałem z kufrem.

Edytowane przez Macieksoko

A ja zatankowałem w Ropczycach pod korek, zrobiłem Duklę, Słowację i Zborovie na Konieczną. Stanąłem w Gorlicach na Statoilu wybiło 211 km.... i weszło 8,07 l pod korek :D

Niezły wynik ja minimalnie miałem 4,5 litra z prędkoscią 80-90km/h ale poniżej 4 myślałem ze nie da rady zejść Bandziorem co ciekawsze kumpel który jeździ HD sportsterm 900 też osiągnął wynik w trasie 3,8l myślałem że "armatury" są bardziej paliwożerne, wniosek jest taki że kluczową kwestią jeśli chodzi o oszczędną jazdę są niskie obroty. Zakładając oczywiście ze motocykl jest sprawny.

wniosek jest taki że kluczową kwestią jeśli chodzi o oszczędną jazdę są niskie obroty. Zakładając oczywiście ze motocykl jest sprawny.

Zgadza się. B12,5 potrafi także zejść do okolic 4,5 przy okolicach 110km/h. B12 z doświadczeń ma zawsze 10% większe spalanie gdy jadą obok siebie. Ja używałem 5 bieg praktcyznie od 70km/h w górę osiągałem okolice 5l/100 ale to kosztem dynamiki. Przy jeździe na średnich obrotach (zawsze 5 tys, 3 bieg - 120km/h) spalanie już rośnie do 6,5 ale dzięki temu zawsze pod ręką wysoki moment, drgnięcie ręki i wskakujemy na max moc. Coś za coś

B12 przy pękniętym jednym kabelku podciśnienia zaczął mi palić 11-12l/100, musiałem pokonać 300km do domu z tym zanim się zorientowałem o co chodzi. To był smok a wycieczka super biznes :)

pomijając fakt że nie wiem jaka jest przyjemność z takiej jazdy bo przecież śledzić wzrokiem żeby czasem nie przekroczyć 90km/h to jakiś koszmar..no ale co kto lubi.. mi nawet jak bym go pchał przez te 100km to by więcej przepalił..dla mnie to szok jak komuś 5-tke pali

Mój ostatni pomiar wykazał 6l/100km na dystansie 380km przy prędkości 100km/h (+/-20km/h) i no i ze 3 razy zamknąłem licznik na lotnisku w Pile :) Mojej Madzi na FZ6 spalanie wyniosło 5,3l/100km.

Rekord jaki uzyskałem to 4,7l/100km jadąc nad morze przy prędkości około 80km/h w kolumnie motocykli.

PS. K&N+przelot BOS+większe dysze.

wojtecki duża kolumna, w większości chopery także się dostosowałem :) Nie żałuje, pięknie widoki i spokojny spacer od czasu do czasu nie zaszkodzi... a i spalanie można sprawdzić ;)

Ciekawi mnie na jakim biegu jechałeś przy tej prędkości. Nie sądzę aby na 6 a nawet 5 biegu jazda była przyjemna, ze względu na obroty i generowane wibracje przy tych obrotach :P

Ale jak Wojtek mówi .. co kto lubi...

U mnie również średnie wychodzi ok 7-8l

Przy 80 km/h nie mam żadnych wibracji na 6 biegu.

Witam !!

Coś mi nie pasuje ze spalaniem w bandziorku 600n, w tamtym sezonie spalał ok 6 litrów z haczykiem, przy mieszanej jeździe :vroom: .

Odkąd jeżdżę po zimie spala mi skubany koło 7,5... :blink: ! I to też nie cisnąłem jak szalony...

Nowy sezon rozpocząłem z nowym tłumikiem (sławny Dominator B) ), możliwe, że to on ma taki zgubny wpływ na spalanie ? może potrzebna regulacja gaźników, choć ostatnio regulowane były przed rozpoczęciem zeszłego sezonu, czyli na początku 2010. Może filtr powietrza ? Szczerze nie wiek kiedy był zmieniany - u mnie nie był, a jeżdżę nim drugi sezon. Jest taka, możliwość, że benzyna, która stała w nim 5 miesięcy przez zimę straciła na wybuchowości i więcej jej pociągnął przez to :rolleyes: ?

Czekam na Wasze sugestię...

Z góry dzięki !! :D

Edytowane przez Majkel92

Użyłeś chociaż raz opcji szukaj ? Bo jest już temat o wysokim spalaniu co najmniej jeden !!

Z ostatnich 200km po mieście spalanie mi wyszło 5,73. Ale ja dojeżdżam tylko do pracy, więc większość drogi toczę się spokojnie po 30km/h między samochodami.

srednie spalanie, to termin tak dla mnie abstrakcyjny jak "globalne ocieplenie".. za duzo zalezy tu od charakteru prowadzenia - osobiscie jestem zbyt mlodym chyba kierowca (stazem i wiekiem) by mowic o jakims stylu jazdy - jak dobra muzyka w uszach zagra, to cisne, jak fajna pogoda i humor jest to jeszcze szybciej, z kolei jak jade do szkoly a mp3 sie rozladowalo to cisne jak blaszak... spalanie wahalo mi sie od 5.5 l/100 km do ok 13l/100 km.. Moze Mors Stefan jesli obliczylby srednia z jego 13 tysiaczkow, wtedy termin ten nabralby jakiegos ksztaltu...

Może filtr powietrza ? Szczerze nie wiek kiedy był zmieniany - u mnie nie był, a jeżdżę nim drugi sezon.

Jeśli zaniedbujesz tak podstawowe rzeczy to nie ma co się dziwić.....Spróbuj od tego