Skocz do zawartości

Zepsute Zegary - Obrotomierz - Prędkościomierz

Gość CzarnyBandit
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po przerwie w nadawaniu:)
Otoz wlasnie 2 tygodnie przed urlopem padly mi zegary, sama elektroniczna plytka ze wskaznikami. konrolki swieca, ale wskazowki zegarow ani drgna a wyswietlacze strasza bladoscia plytek LCD. skad wiem ze sama plytka a nie kabelki np? bo jesli sie ja w odpowiedni sposob wygnie lekko to dziala nadal. i tak to teraz zmontowalem z odpowiednim elastycznym dystansem w obudowie pod plytka i dziala. Ale nie mozna ustawic zegara ani zresetowac trasy (bo z wygieta plytka przycsiki nie trafiaja w swoje miejsca), najlepiej w ogole nie ruszac bo sie zacina. No i wiadomo ze to na dlugo nie starczy, moze pasc w kazdej chwili a musze zrobic przy okazji urlopu i wyjazdu z de do pl przeglad techiczny. I w ogole jazda bez zegarow i wskaznika paliwa jest do bani.
Stad nastepujace pytania:
- da sie to naprawic?
- gdzie w miare tanio kupic nowe?
- ma ktos moze sprzedac sama sprawna plytke bez obudowy?
- czy plytka i kabelki od wersji S bedzie mi pasowac do N-ki?

Serdecznie pozdrawiam i licze na szybkie podpowiedzi bo problem musze rozwiazac jak najszybciej;)

płytka s i n będzie taka sama, poszukaj rozbitych zegarów na allegro i może będą ze sprawnymi bebechami.

Skoro piszesz, że po wygięciu płytki zaczyna działać, to jest szansa, że to tylko kwestia tzw. "zimnego lutu".

Rozbierz wszystko, weź małą lutownicę i popraw wszystkie dostępne połączenia lutownicze.

Powinno pomóc.

• Upvote 1

Hmm.. może tak być i spróbuję to zrobić, nie zaszkodzi. Dzięki! Nie znam się na elektronice zbyt dobrze ale wiem co to zimny lut.. możliwe żeby tak nagle po 9 latach się ujawnił?

I jeszcze jedno pytanko - czy wiązkę kabelków od płytki da się odłączyć czy to jest na stałe połączone?

Edytowane przez CzarnyBandit

swego czasu zimne luty w konsolach poprawiało się w piekarniku, to nie żart. Poczytaj o tym w internecie. Nie pamiętam nazwy hmm... reballing czy coś takiego też chyba dotyczy zimnych lutów.

ribeling to co innego

Wysratalkowane z Xperia

Poprawienie lutów dostępnych nic nie pomogło, nawet pogorszyło bo trzeba teraz płytkę mocniej wyginać żeby działała.. w piekarniku tylko się wskazówki wygięły.. no nic, trzeba kupić nowe:/

• 4 months later...

Witam wszystkich.

Jestem tu poraz pierwszy. Od miesiąca jestem posiadaczem Bandita 600n 1999 rok.

Był lekko po stłuczce, nie posiadał zegarów, były urwane. Z stary zegarów zostały tylko kontrolki, które działały.

Pare dni temu zakupiłem zegary z allegro, które wymieniłem sam. Po zmianie nie działa obrotomierz i nie świeci się kontrolka luzu i oleju.

Proszę o pomoc, byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Witam wszystkich.

Jestem tu poraz pierwszy. Od miesiąca jestem posiadaczem Bandita 600n 1999 rok.

Był lekko po stłuczce, nie posiadał zegarów, były urwane. Z stary zegarów zostały tylko kontrolki, które działały.

Pare dni temu zakupiłem zegary z allegro, które wymieniłem sam. Po zmianie nie działa obrotomierz i nie świeci się kontrolka luzu i oleju.

Proszę o pomoc, byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Sprawdz przejścia Miernikiem ;P

Obstawiam że nie ma masy ale nie jestem pewny :driving_moto:

• Upvote 1

• 9 months later...

Podczas demontażu przez przypadek (nawet nie wiem kiedy) urwałem sprężynkę od wskazówki prędkościomierza. 

HwNeHk.jpg

dDjRNp.jpg

Zajmuje się ktoś naprawą zegarów lub wie gdzie to można oddać? Czasami wypadało by wiedzieć ile się jedzie, a nie chce mi się na miasto telefonu podłączać :D 

• 5 months later...

Miałem przed chwilą problem, bo po zamontowaniu zegarów (zabawy z wyświetlaczem biegów) nie działał mi prędkościomierz i obrotomierz. Okazało się, że to kwestia tzw. "zimnefi lutu".

Dziękować Fido-dido

Edzia:

Kutfa. Pomogło tylko na chwilę. Muszę chyba wszystkie styki luty popodgrzewać...

Edytowane przez GreGF

• 3 months later...

Cześć, pytam jako nowicjusz (przywitałem się już). Kupiłem bandita z padniętymi zegarami. Kontrolki działają, obrotomierz podobno jeszcze parę dni temu się podnosił i zatrzymywał w okolicy 4k obrotów, a obecnie zupełnie zatrzymał się na 6k. Elektroniczny prędkościomierz w ogóle nic nie wskazuje.

Pytanie do Was, od czego zacząć sprawdzanie? Bardzo proszę o w miarę szczegółowy opis co i jak ponieważ jest to mój pierwszy motocykl i wiele potocznych skrótów jeszcze nic mi nie mówi. Lewych rąk nie mam więc mam nadzieje, ze sobie poradzę :) Z góry dziękuję za pomoc! 

[edit] Szukałem dokładnie na forum ale konkretnie tego problemu w tym modelu nikt nie miał.

Edytowane przez Krzysztof
A czy za każdym razem trzeba zakładać nowy temat, skoro taki już jest?

Opisz dokładnie co dzieje się po przejręceniu kluczyka. Niewykluczone, że luty puściły. Rozebrać zegary i poprawić luty. Jak sam nie czujesz, że dasz rady, to oddaj specjaliście. Jak rozbierzesz zegary, to zobaczysz czy nie ma uszkodzeń. Zrób fotę i wklej w temat.

Świecą tylko kontrolki , N itd, obrotomierz ani drgnie, na prędkościomierzu także nie pojawia się żaden piksel - chyba po prostu nie ma prądu albo masa się gdzieś zgubiła. Rozbiorę to jutro i zobaczę. Można coś przy okazji popsuć czy jest to dość prosty manewr?

Skoro niedawno trochę jeszcze działało to mogło coś  zaśniedzieć lub popękały luty lub główny kabel przy liczniku nie robi. Tu bym szukał przyczyny

Manewr jest raczej prosty, zacznij od sprawdzenia kostek. Jak nie pomoże to jak masz od kogo to podepnij na chwile zegary, a jak nie masz  to ja na Twoim miejscu bym rozebrał i dokładnie się im przyjrzał. 

A może w Twoim modelu jest jakiś bezpiecznik od zegarów?

• 4 months later...

Witam. Takze potrzebuję waszej pomocy. W moim bandtycie 600n z 99r przestal dzialac predkosciomierz. Sprawdzilem linke i jest cala nawet krecilem kolem i patrzyłem czy sie kreci od strony licznika no i wszystko jest ok bo balem sie ze slimak ten przy kole jest walniety. Czyli wychodzi na to ze licznik padl. Powiedzcie mi czy da sie go jakos rozmontowac na czesci aby tam zajrzeć i czy da sie go naprawic? Czy szukac juz nowego licznika? Z gory dziekuje

Witam. Takze potrzebuję waszej pomocy. W moim bandtycie 600n z 99r przestal dzialac predkosciomierz. Sprawdzilem linke i jest cala nawet krecilem kolem i patrzyłem czy sie kreci od strony licznika no i wszystko jest ok bo balem sie ze slimak ten przy kole jest walniety. Czyli wychodzi na to ze licznik padl. Powiedzcie mi czy da sie go jakos rozmontowac na czesci aby tam zajrzeć i czy da sie go naprawic? Czy szukac juz nowego licznika? Z gory dziekuje

rozmontować na pewno się da i ja od tego właśnie bym zaczął, a zakup innych zegarów to ostateczność. Nie jest to zbyt skomplikowana konstrukcja, więc powinno dać się naprawić. 

Witam. Przy próbie zdjecia tej przedniej czesci chromowanej z szybką niestety pękło mi szkiełko. Wiec teraz tylko wymiana lecz ciężko znaleźć sam jeden licznik

Witam. Przy próbie zdjecia tej przedniej czesci chromowanej z szybką niestety pękło mi szkiełko. Wiec teraz tylko wymiana lecz ciężko znaleźć sam jeden licznik

Z dostaniemy obudowy zegarów będzie ciężko. Pisz do Lenara, on może pomoże. A tak na przyszłość, to w dziale technika opisujemy i rozwiązujemy problemy techniczne. Jeśli chcesz coś kupić, to do działu Market zapraszamy. ;)

Ce2ar26

Idź do szklarza to Ci dotnie na wymiar. Zapłacisz 10 - 20PLN i sprawa załatwiona.

Edytowane przez KG B12

• 1 month later...

Witam. Przepraszam że piszę po ponad miesiącu ale nie miałem kiedy wejść na forum. co do mojego licznika to ok pękło szkło tak jak pisałem wcześniej "ale" podczas jak własnie próbowałem go rozmontować to już mnie szlag trafiał no i trochę nim potrząsnąłem nawet go uderzyłem hehe i po kilku dniach po tym zamontowałem go z powrotem do bandyta aby nie było lipy ze brakuje mi prędkościomierza, ku zdziwieniu po chwili jak ruszyłem zauważyłem że zaczął normalnie działać, nie wiem czy to zmartwychwstanie czy co no ale działa :) a co do szkiełka Koledzy to dopiero w następnym roku może będę w PL to dorobię a jak nie to może do tego czasu kupie inny licznik. Tak ogólnie to dziękuję za pomoc i porady  

• 3 months later...

Zwariował mi obrotomierz w gsf 650 z 2006r.

https://www.youtube.com/watch?v=kcrSDJIPJHM

Po kilkukrotnym włączeniu zapłonu wskazówka nieruchomieje. Po odpaleniu silnika spada do 1500 obrotów ale nie reaguje na gaz, to znaczy drży, czasem przeskoczy na wyższe obroty ale w sposób skokowy a nie płynnie. Ogólnie nie wskazuje poprawnych obrotów po odpaleniu.

Zastanawia mnie, że zawsze zatrzymuje się na 6000 obrotów.

Ktoś miał podobną usterkę?

a tak btw to weź go umyj wyczyść czy cos... wstyd i hańba pokazywać takie brudne moto :D

@Leszczu stoi w garażu pod folią ale troszkę się przykurzył. Przed wyjazdem będzie czysty. Obiecuję :)

@tomay kolego przywitałem się, oznaczyłem na mapce, przeszukałem 4 strony wyników, które wyświetliły się po wpisaniu w szukajkę "obrotomierz" więc chyba wszystkich związanych z tym ustrojstwem i nie znalazłem rozwiązania. W końcu założyłem nowy temat licząc na dobre serce bywalców.

Jestem z Wami od wczoraj ale zostanę na dłużej :)

Edytowane przez BartekBiskup