Skocz do zawartości

[Klocki Hamulcowe] Klocki Hamulcowe Sbs I Ebc

jacekrysiek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Okładziny hamulcowe

SBS Street Excell Sintered 704 HS i 705HS

http://www.ebay.co.u...=item5656a756d3

w porównaniu z EBC Sintered HH FA229HH FA231HH

http://www.ebay.co.u...=item27c92d60ac

Oba rodzaje okładzin są dedykowane do motocykli drogowo- sportowych, niekoniecznie super, hyper wyścigowych, ale raczej do codziennego użytkowania.

Zjeździłem obydwa komplety. Najpierw EBC, na których zrobiłem okolo 16.000 km. Zakupione za około 50 funtów. Dodam, że zostało jeszcze na nich troche materiału ściernego, jednak z racji tego, że zbierałem sie do wymiany już dość długi czas, i akurat kupiłem już nowe klocki, to wymieniłem na SBS. Na SBS o dziwo zrobiłem zaledwie 8000. Cena kupna okolo 40 funtow.

Czy odczułem różnice w jakości hamowania na jednych i drugich? Jakoś nie specjalnie, nie widzialem tego. O ile SBS pod koniec swojego żywota wymagały dociskania klamki bardzo silno, o tyle w przypadku EBC nie pamiętam żeby ten problem występował. Mam przewody w stalowym oplocie, więc efekt pęcznienia przewodów można wyeliminować.

SBS bardzo dobrze działają od razu podczas jazdy, nie wymagają żadnego rozgrzewania, o tyle EBC jednak lepiej się sprawowały, gdy trochę się nimi pobawił człowiek. Wystarczy parę razy wcisnąć klamkę, nie za mocno, żeby klocki złapały trochę temperatury.

Odnośnie wpływu klocków na tarcze. Co prawda grubości nie mierzyłem, ale widać wyraźnie, że po SBS wytworzył się rant na brzegu tarcz - równo po obu stronach każdej z tarcz, więc nie ma co zganiać na nierówno chodzące tłoczki. Tarcze pewnie jeszcze wytrzymają nowy komplet klocków, ale moto ma przejechane ponad 55.000km, więc niedługo szykuje się wymiana; raczej ze względu na częstszą jazdę po mieście niż w turystyce.

Z racji, że w deszczu jeżdżę raczej powoli, nie wypowiem się na temat skuteczności klocków w warunkach awaryjnych. Normalnie jak to podczas deszczu lepiej wcześniej parę razy wypróbować hamulce, zanim zdarzy się jakaś nieprzewidziana sytuacja. Przez to, jak ja jeżdżę, nie musiałem się na szczęście dowiadywać czy hamulce dałyby radę czy zawiniły.

Może niewiele ta recenzja - porównanie pomoże komuś, jednak daje wyobrażenie o trwałości tych klocków hamulcowych.

Teraz również założyłem EBC. Zobaczymy czy wytrzymają tyle samo co poprzednie .

Mam (po raz kolejny) EBC i jestem zadowolony. Nie eksperymentuję, wcześniej miałem założony jakiś szit (który z przodu nie dotrwał nawet do przeglądu/zmiany oleju).

Szkoda, że nie kupiłeś nissinów bo byśmy mieli szersze spectrum dla city userów B)

Cenne informacje, szczególnie co do żywotności i wpływu na tarcze...bo skuteczność hamowania podobna :)

Ja mam jedna rade: lepiej miec miekie klocki i wymieniac je nawet co 5000km niz po roku/dwoch wymieniac tarcze.

Ban - teraz nie robia juz takich klockow co zjadaja tarcze w mgnieniu oka. Po prostu z biegiem czasu tarcze sie zuzywaja ale nie zeby klocek po roku czy dwoch skonczyl tarcze .

Nawet przy duzych przebiegach turystyczncyh - tam przeciez hamulca nie uzywasz co piec minut.

Ban a na jakich klockach Ty jezdzisz?

Teraz kupuje jakies niedrogie w Larssonie, chyba EBC po 85 zl za strone.

Kiedys uzywalem sinterów Lucasa 681 i 682 SRQ.

Edytowane przez BAN

Szkoda, że nie kupiłeś nissinów bo byśmy mieli szersze spectrum dla city userów B)

Ja mam nissiny.

Kupiłem motocykl z tymi klockami, więc nie wiem ile było zrobione, ale na oko było mniej okładziny niż w nowych. Zrobiłem na nich ponad 10 000km i jeszcze jest ich sporo.

Hamują dość fajnie, nie są jakoś super mocne, ale przez to da się dozować siłę, tak żeby nie zblokować koła np. na mokrym. Mam przewody w oplocie.

Tarcze przy przebiegu 62 000km mają 4,65mm po obu stronach, z odchyleniem 0,03, bez wżerów i rantów.

• 3 weeks later...

Musicie pamiętać o oznaczeniach klocków, bo nissiny NS nie są równe ST

Utwierdziłeś mnie w przekonaniu że tylko EBC HH :P

Ja kupiłem przed zima EBC HH zaczałem sezon obecnie jakies 3500 zrobione.Ostatnio zdjałem zaciski,a tam juz połowy nie ma,fakt,ze lubie ostro pohamowac,tak jak i przyspieszac :) ale troche szybko sie koncza.W takim układzie musze uwazac,żeby starczyły do konca sezonu.Tarcze,mam jeszcze dobre lekki rancik wyczuwalny jak to po 50 tys.

Ja po organicznych nissinach zmieniłem na spieki SBS oraz jednocześnie wymieniłem przewody na oplot HEL. Hamowanie poprawilo się bardzo wyraźnie, tzn. hamulce "żyleta" no i lepsza dozowalność przy zdecydowanie mniejszej sile nacisku na klamkę. Trohcę sie obawiałem, że zjedzą mi tarcze, ale nic takiego po 5tys.km nie zaobserwowałem.

Ja mogę wypowiedzieć się tylko jeśli chodzi o tył. Zamieniłem Nissiny na miękkie SBS. Firmę mi bardzo polecano. sądziłem że do turystyki lepiej się nadają. Okładziny w nich są lepiej przyczepione niż w EBC. Różnica taka że można mocniej docisnąć i nie tak szybko zblokują koło. Ostatnio jednak byłem na torze i poleciał z nich dymek. Przy najbliższej okazji wrócę jednak do nissin o dedykowanej twardości. Podobno nie są wiele droższe od SBS i EBC.

Edytowane przez Neonkin

Po okołu 7k km na EBC HH nie widzę znacznego zużycia klocków ani tarcz.

Hamowanie przyzwoite na ori przewodach, no i ten dźwięk przy wciśniętej klamce bardzo mi się podobuje.

Nie wiem co chcieć więcej. Do turystycznej jak i szybszej jazdy jak najbardziej się nadają.

Mi to wystarcza i następny komplet będzie taki sam.

Ja w tym roku wymienilem przód i tył na EBC HH, bardzo przyzwoite klocki za dobra cene, na hamowanie nie narzekam, w planach jest tez wymiana przewodów na oplot:)

Podepnę pod ten temat bo nie ma co zakładać nowego.

Zakupiłem za śmieszną kasę nissiny 2P202 ST

Takie jak tutaj, http://allegro.pl/sh...item=3284645924

Upewniłem się u sprzedawcy czy na pewno będą pasować do B6 z 99 roku - twierdził że tak - moim zdaniem nie do końca. Zakupiłem dwa identyczne komplety, na dwie tarcze przód - zwracać ?

Jakie macie klocki w swoich B 1 gen ?

Edytowane przez Pain

Jacek ja jeżdżę w iksie teraz na SBS, jest ok, nie narzekam, ale porównania nie mam za bardzo bo poprzednie klocki zniknęły szybko jako, że już przy zakupie było ich tylko tylko [a były to chyba Nissiny], no i poza tym ja turysta jestem :P W kolejce czekają na przód komplet EBC i ori Hondowskie, pewnie Nissiny. Także do testów mam jeszcze trochę klocków.

W bandicie założyłem GoldFerny i są ok. Dawały radę przy jeździe z pasażerem jak i solo.

Witam, powoli zaczynam się rozglądać za klockami, dałem na tył EBC jakiś miesiąc temu, teraz czas na przód, też EBC. Znalazłem na allegro komplet na przód ; http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-ebc-hh-gsf-600-650-bandit-i3366182346.html Czy to jest normalna cena? Da się gdzieś taniej? mogę prosić o link do jakiś sklepów?

A ja mogę napisać, że założyłem ostatnio na tył NHC, zrobiłem na nich ok 500km jak na razie i od razu mogę powiedzieć, że dozowanie siły hamowania się trochę pogorszyło w porównaniu do tego co miałem wcześniej, a nie wiem co było. :P Ja bardzo często używam tyłu, więc podejrzewam, że szybko zejdą i wtedy napiszę porównanie z czymś lepszym.