Skocz do zawartości

Problem Z Osiągnięciem Maksymalnej Prędkości

Gość mario00760
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaję mi się, że wskazówka od obrotów przy przygazówce wolniej opada na końcu, obroty na biegu jałowym od czasu do czasu skaczą w granicy 0,5tyś. Czkawki nie ma i kaszlu też nie.

PS. mama wie, ze tak szybko zapierdalasz motórem ? :nonono:

moze CI cichaczem zebatki zmienila i twojemu dziorkowi wcale nic nie dolega? :lol:

Tyy...a wiesz, że ta zębatka rzeczywiście wydawała mi się mniejsza...? :hmmm: w serwisie mi zakładali napęd i może k**wa mam nie tyle zębów co trzeba, ale to aż taka różnica w prędkości by była?

p.s. mama tylko wie, że ćpie

wchodze w temat patrze 170 max i tak sobie mysle - moze chłop 3 biegu zapomniał wrzucić ? :D później patrze 600 :P

a zeby lepiej policz bo mozna sie nieźle zdziwić ;)

Edytowane przez Cirus

wchodze w temat patrze 170 max i tak sobie mysle - moze chłop 3 biegu zapomniał wrzucić ? :D później patrze 600 :P

a zeby lepiej policz bo mozna sie nieźle zdziwić ;)

później będę w domu to będę musiał policzyć te zęby...a gdyby sie okazało, ze mam jednak mniejszą to można z taką jeździć czy stanowczo nie?

jak coś większa z tyłu ;) a jeździć można, na patelniach jeźdza w stuncie i daje rade ale rwanie kosztem vmaxa.

Ile powinna pójść 600-ta dobrze naregulowana. Tylko szczerze!

szczerze to mi wskazówka wedrowała pod 230, ale nie wiem czy wszystkie B6 czy tylko mój maja spore przekłamanie względem GPS. Przy 140 na blacie GPS wskazywał coś 134, a przy 180 okolice 165 także czym wyższa prędkosć tym większe przekłamanie. Łatwo wywnioskować że jak z tych 230 było 200 w realu to jest dobrze ;p

jak coś większa z tyłu ;) a jeździć można, na patelniach jeźdza w stuncie i daje rade ale rwanie kosztem vmaxa.

moc mniejsza, to spalanie będę miał mniejsze a prędkość taka sama(no może nie maksymalna) :D za tego wynika, że przy mniejszej zębatce są mniejsze obroty przy danej prędkości, niż miałoby to miejsce z większą zębatką.

Cały temat o prędkości maksymalnej jest tutaj.

A co do problemu jatamoto, może faktycznie zmienili Ci napęd na jakiś silniejszy ale wolniejszy. Ja bym też spojrzał na filtr powietrza, a może jakieś lipne paliwo w zimie?

Edytowane przez remki

A co do problemu jatamoto, może faktycznie zmienili Ci napęd na jakiś silniejszy ale wolniejszy. Ja bym też spojrzał na filtr powietrza, a może jakieś lipne paliwo w zimie?

Tankuje tylko na Orlenie już kilka lat i nic się nie działo. Silniejszy napęd byłby wiekszy, a mi się wydaje, że mam mniejszy. Co za tym idzie...powinien jechać szybciej, a nie jeszcze wolniej... chyba jednak wina lezy po stronie gaźników i filtra.

220 km/h na blacie miałem parę razy.

Tankuje tylko na Orlenie już kilka lat i nic się nie działo. Silniejszy napęd byłby wiekszy, a mi się wydaje, że mam mniejszy. Co za tym idzie...powinien jechać szybciej, a nie jeszcze wolniej... chyba jednak wina lezy po stronie gaźników i filtra.

Wcale nie koniecznie szybciej. Bo jak bedziesz zmniejszal zebate, to moto bedzoe potrzebowalo wiecej sily do rozpedzenia sie do wiekszej predkosci, a moze dziorowi wlasnie sily brak. Zweryfikujesz to po obrotku najszybciej. Jak na mniejszych biegach idzie do odciny bez mialczenia, a na 6tce juz tak nie chce to moze wlasnie jest to o czym mowie.

Wcale nie koniecznie szybciej. Bo jak bedziesz zmniejszal zebate, to moto bedzoe potrzebowalo wiecej sily do rozpedzenia sie do wiekszej predkosci, a moze dziorowi wlasnie sily brak. Zweryfikujesz to po obrotku najszybciej. Jak na mniejszych biegach idzie do odciny bez mialczenia, a na 6tce juz tak nie chce to moze wlasnie jest to o czym mowie.

Na mniejszych biegach idzie pod samo czerwone pole bez jąknięcia, na 6 zamykam manete i ledwo dochodzi do 170, obrotów też ma dostatek jeszcze na te 200 spokojnie. Więc mówisz, że co to może być?

Dialog kolegów z 13 czerwca .....

remki

- To też trochę zależy od napędu... Może założyłeś mocniejszy ale wolniejszy. Mój B6 205 i więcej nie chce... Brakuje mi trochę.

michal_b6

- A co ma do tego napęd. Chyba, że prędkość czytasz z GPS. Bo przecież jak masz inny napęd i jedziesz z realnie z prędkością załóżmy 190 km/h a

pokazuje Ci te ponad 200 to i tak i tak prędkość na liczniku zbiera czujnik przy zębatce. ?

Tu akurat zależy od obrotów silnika. A jaki założysz inny napęd (inne zębatki) to już będzie przekłamywał na liczniku.

remki

- Napęd ma to do tego, że jak założysz dużą zębatkę to motocykl jest silniejszy ale ma mniejszy Vmax.

michal_b6

- No tak, zgadza się.

Ale wciąż będzie on pokazywał na szóstym biegu przy 5 tys obrotów te 100 km/h ale faktycznie będzie on jechał mniej. ?

... END

michal_b6 - bzdury piszesz albo nie znasz specyfiki B6 / B12 generacji I, II

Wskazania prędkościomierza są za pomocą linki i ślimaka przenoszone z przedniego koła i na dodatkowe przekłamania licznika (oprócz fabrycznych może wpłynąć zmiana rozmiaru ogumienia koła przedniego).

Rozmiar opony koła tylnego oraz zmiana konfiguracji napędu (o czym dyskutujecie w waszym dialogu) nie mają wpływu na przekłamania prędkościomierza w pierwszych Banditach. Wszelkie tego typu zabiegi miały by wpływ na wskazania prędkości mierzonej na GPS przy danych obrotach na danym biegu, a nie miały by wpływu na wskazania prędkościomierza gdyby prędkościomierz był połączony z jakimś czujnikiem na skrzyni biegów przy wałku zdawczym.

Poniższe rozważania dotyczą motocykli w których tak jak w starym Bandicie prędkość brana jest z koła nie ze skrzyni biegów.

Jeżeli zakładasz prędkość obrotową silnika na poziomie 5 tyś obr/min to na tzw oryginalnym/dedykowanym zestawie 15/45 będziesz miał te 100 km/h

modyfikacja: 1 (tył)

jeżeli zwiększysz ilość zębów np z 45 na 47 wtedy motocykl będzie elastyczniejszy ale wolniejszy. Przy 5000 obr/min wskazywana przez Bandita prędkość - **95 km/h

modyfikacja: 2 (tył)

jeżeli zmniejszysz ilość zębów z 45 na 43 wtedy motocykl straci na elastyczności ale będzie szybszy. Przy 5000 obr/min wskazywana przez Bandita prędkość - **105 km/h

modyfikacja: 3 (przód)

jeżeli zwiększysz ilość zębów np z 15 na 17 wtedy motocykl straci na elastyczności ale będzie szybszy. Przy 5000 obr/min wskazywana przez Bandita prędkość - **107 km/h

modyfikacja: 4 (przód)

jeżeli zmniejszysz ilość zębów z 15 na 13 wtedy motocykl będzie elastyczniejszy ale wolniejszy. Przy 5000 obr/min wskazywana przez Bandita prędkość - **92 km/h

** prędkości podane jako przykładowe w celu zobrazowania zmian jakie niesie za sobą modyfikowanie zębatek. Nie mam tylu zębatek żeby przeprowadzić testy ;P

Edytowane przez Kalisz1980

Ale na 5 biegu też idzie do czerwonego pola ?. Z tego co pamietam to na piątce miałem coś około 220 na odcince.

To ja chyba mam licznik padnięty bo na obwodnicy Wrocka szósty bieg - odcinka na szpuli ok. 205 , może 210 .

Ale na 5 biegu też idzie do czerwonego pola ?. Z tego co pamietam to na piątce miałem coś około 220 na odcince.

tego nie wiem...a to ważne jest?

Ja na swoim B12 na jedynce mam 130... dwójka 190

v-max ponad skalę licznika...

ale zapewne to tylko licznikowe, bo realne dużo mniejsze - poprzez przekłamania...

:vroom:

odkręć kopułki gaźników i wyciągnij przepustnicę podciśnieniową - u mnie przy pękniętej membranie szedł max 160 +/- błąd pomiaru - wyciągnij i obejrzyj gumę pod lupą, potem ilość otworków w przepustnicy podciśnieniowej

Witam,

Ile obr/min masz przy jeździe 130 na jedynce?

Pozdrawiam

odkręć kopułki gaźników i wyciągnij przepustnicę podciśnieniową - u mnie przy pękniętej membranie szedł max 160 +/- błąd pomiaru - wyciągnij i obejrzyj gumę pod lupą, potem ilość otworków w przepustnicy podciśnieniowej

ja jebie qnerk jestes najlepszy, juro to sptaedze, alno moze po jutrze jednak bo jutro to powerady bede pił :beer:

zdrówko na dobitke...

Edytowane przez jatomoto

b12 - 285km/h, przełożenie 16 przód i 42 tył