Skocz do zawartości

Road Trip Usa - Wprawdzie Nie Na Moto.. Ale Chyba Wybaczycie :)

nikamo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Młodzieży, dlaczego pytacie o aparaty? :) tak jakby to one były odpowiedzialne za jakość zdjęć :D przecież to tylko kombajn co żniwa zbiera, do smaku chleba jeszcze daleka droga :)

W foceniu liczy się światło i fotoszop :D

Tak bardziej serio, to aparat owszem uwieczni nam pewne chwile, lepszy i droższy sprzęt zrobi to nieco wygodniej i w trudniejszych warunkach oświetleniowych.. Do finalnego produktu jest jednak kawałek.

Biorąc pod uwagę dość ostre warunki oświetleniowe jakie towarzyszą pustynnym widokom, zazwyczaj musiałem korzystać ze statywu i nakładać na siebie zdjęcia o różnej wartości ekspozycji (tzw HDR).

Przykłady poniżej:

vq9t.jpg

k6qs.jpg

Niektóre ujęcia wymagają pewnej wizji, co byśmy chcieli zobaczyć, a czego nie udało nam się sfocić :D

Tu wyciąć, tam rozjaśnić, tu coś dodać, tu wystemplować... i mamy:

8537.jpg wy

No, jeśli nadal uważacie że to aparat robi "ładne" zdjęcia, to Nika dobrze napisała, czym fociliśmy ;)

Edytowane przez donvictorio

Wow to ją jestem kompletnie zielony.To takie cuda można robić?A jak?

sublime, Wiktor napisał jak :P Do HDR Photomatix Pro a ogólnie do obróbki zdjęć Photoshop. Trzeba się w temat zagłębić po prostu :)

vq9t.jpg

Aparat musi zrobić 3 takie same zdjęcia z różnym poziomem EV ? Czy to wszystko zostało uzyskane dzieki obróbce jednej fotografii ?

Chyba sie tą sztuką bliżej zainteresuje, bo wygląda to epicko

Edytowane przez Seev

mozna z jednego RAW`a zrobic 3 rozne poziomy czasem nawet wiecej 5

i w photomatix mixujesz i masz pieknego HDR`a :D

Najlepiej bracketing - czyli 3 (a można i więcej) takie same fotografie z różnym EV.

Jak Marian mówi, można trochę oszukać i z jednego RAWa zrobić, ale lepiej bracketing :)

a ja mam pytanie nikamo ..dość dziwne.

w blogu masz zdjęcie talerza z jedzeniem..

leży tam mięso ,jajka dwa i coś..własnie co to jest co wygląda jak kawałki bagietki jakiejś albo kawałki ziemniaków pokrojone w taki dziwny sposób ?

zaintrygowało mnie to , bo uwielbiam gotować a wygląda to apetycznie :D

WiktRor, co to było? Ty to jadłeś:P mi się wydaje że to były takie a'la frytki. Albo ziemniaki pieczone pokrojone w takie małe kawałki.. ja miałam tzw. hashbrowns, ale może WiktRor pamięta dokładnie co to to było :)

Ziemniaki w mundruku pokrojone w kosteczke, smażone na głębokim oleju. świnstwo

czyli można powiedzieć, że trafiłem..

ale miałem cichą nadzieję , że to coś innego - bo powiedz sam - wygląda ładnie :)

Witam,

Kiedy kolejny dzień?

Pozdrawiam

Ale rewelacja, tylko pozazdrościć.

Filmik cały fajny, choć ten utwór w 5 minucie z hakiem (granica Nevada) powodował, że nieco uszy krwawiły.

Myślałem, że nie obejrzę całego, ale obejrzałem i nie żałuję. Może tylko siebie, że mnie tam nie było :D

W sumie było mi mało, więc teraz jeszcze blog śledzę.

Naprawdę super sprawa, gratulacje.

Weźcie jakąś mapkę całości zorganizujcie, chciałbym zobaczyć jak to 5k km koło wygląda :)

Edytowane przez kooboo

mapka będzie, a filmik montowany w Pinnacle 15

kolejny wpis w blogu w tym tyg sie postaram, sorki :P

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Kiedy kolejny dzień ?! Czekam z niecierpliwością.. :) Świetnie mi się czyta Wasze relacje, oby tak dalej ! :)

p.s no i muszę przyznać, że niektóre fotki MIAŻDŻĄ !!! 

Edytowane przez Radek_Ino

:) bardzo mi miło. został w sumie ostatni dzień + przylot do PL, będzie mapka wyprawy, dzisiaj się postaram to zakończyć ;)

No I bardzo fajne to to, chociaz mam problemy z filmami.

Blokuja mi tu Niemiaszki YouTube, bo uzywacie jako podklad audio, kawalki chronione prawami autorskimi.

Dobrze, ze mam mozliwosc "sciagniecia" tych filmow. Bardzo fajne.

Co mi ale jeszcze bardziej imponuje, to odwaga Moni. Fajne alu felgi masz w buzi. :oki::D

Zawsze jak wrzucam jakieś filmiki na YT, straszą mnie, że w niektórych krajach nie będą one dostępne ze względu na prawa autorskie załączonych utworów. Teraz już wiem, o jakie (m.in.) kraje im chodziło :)

Dobrze że w PL i USA trybi :)

szkoda jeszcze, że na telefonach nie działa (wg komunikatów niby jest to na moje życzenie! absurd)

• 4 months later...

Tak zauważyłem w internetach że owa relacja może zostać sowicie wynagrodzona w drodze konkursu.

Owy konkurs polega, jak mi się zdaje, na codziennym oddaniu głosu na wybraną przez siebie relację. Nagrodą jest bilet lotniczy do Bankoku :usmiech:
o tu:
http://etraveler.pl/konkursy/podroz-na-medal/

i klikamy przy Monika Zell – „Roadtrip USA” - jakby ktoś nie wiedział :)
To pierwsze zadanie konkursowe, głosowanie trwa do 3 marca.
Szanse są spore.

Potem będzie drugie zadanie konkursowe polegające na zebraniu jak największej liczby odsłon relacji:

http://etraveler.pl/strefa-podroznika/ameryka-polnocna/stany-zjednoczone/roadtrip-usa,artykul.html?material_id=53024ae6bb9d3a443a4fc787

Tak pozwoliłem sobie napisać na forum ponieważ trzeba sobie nawzajem pomagać. Niech ta pomoc nie ogranicza się ino do organizowania imprez i sikania do wydechów.

Sądzę że relacja jest na prawdę spoko, i zasługuję na coś więcej niż pozytywny komentarz.

ps.

tak wiem, nie stawia sie przecinków przed ,,i"

Edytowane przez Seev