Skocz do zawartości

Kask Ze Wstecznym Lusterkiem : )

Tribord
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Niezły bajer : ) ciekawe jak to się sprawdza czasami by się przydało : )

LINK

Motogen

Edytowane przez Tribord

Bajer dobry , mam nadzieje ze będzie stosowany przez innych producentów. Jedyna wada jaka na chwila obecną to brak możliwości montażu blendy wewnętrznej. Jestem ciekaw jaki jest koszt takiego kasku .

oglądałem kiedyś program o tym rozwiązaniu w kaskach... Chyba na Discovery było. No to z tego co mówili i testowali podobno działa, ale chyba nie jest to aż takie super rozwiązanie bo dlaczego jest to taką rzadkością wśród kasków. Drugim rozwiązaniem jakie sprawdzali to wyświetlacz prędkości na szybce a dokładniej w górnej części szybki. To w zasadzie bardziej polecali. Dali do przetestowania kilku motocyklistom a Ci byli z tego bardzo zadowoleni.

Na stronie Motogen jest info że cena takiego cacka to 399$ info z grudnia 2009. Jest i filmik z Discovery Science pewnie o tym mówisz Łatex : )

Niezły bajer , całkiem przydatne cacko zwłaszcza na naszych zatłoczonych drogach.

Ciekawe rozwiązanie.

Chętnie skorzystał bym z jazdy testowej w takim kasku i ciekawy jestem czy mając taki kask można "zgodnie z przepisami" zrezygnować z lusterek wstecznych w motongu??

• 1 year later...

Można do woli, niepostrzeżenie patrzeć na pasażerkę :P Ciekawe jak to się sprawdza w nocy. Cena na pewno też kosmiczna, więc raczej do powszechnego użytku nie wejdzie.

Za to pomysł świetny :)

-------------------------------------

sprawdziłem na allegro, jednak nie takie drogie :P

Edytowane przez SÅ‚awek D.

Kufa, spodobało mi się, tylko ile ten garnek waży?

Jak zmieści się w 1400g i będę miał wolnego tysia to kupuję :trzepie:

na ebay cena to ok. 450$

Wolę jednak standardowy kask. Wystarczy mi jedna rysująca się szyba :P

Edytowane przez artur

Mnie tylko ciekawi jak panu policjantowi wytłumaczyć brak lusterek w motocyklu(bo przecież bedzie można je sobie zdjąć). Raczej wmawianie jemu, że mam lusterko w kasku i to z o wiele lepszą widocznością, nijak ma się do kodeksu.

Mnie tylko ciekawi jak panu policjantowi wytłumaczyć brak lusterek w motocyklu(bo przecież bedzie można je sobie zdjąć). Raczej wmawianie jemu, że mam lusterko w kasku i to z o wiele lepszą widocznością, nijak ma się do kodeksu.

Też tak sądzę... kodeks jest kodeks i zawartego w nim wymaganego wyposażenia motocykla trzba się trzymać.

Ciekawe jak z ogólnym bezpieczeństwem. Do jakiej "półki" można go zakfalifikować.

Z tego co kiedyś czytałem na temat tego kasku, to ponoć do lustra trzeba się przyzwyczaić, bo na początku jazda w takim kasku jest dość trudna - zaburza pole widzenia do przodu. No ale z drugiej strony, kiedy już się człowiek przyzwyczai, to może ma jakiś głębszy sens takie rozwiązanie.

Z drugiej strony - lusterka przecież nie szpecą motocykla, to po co je zdejmować. Co do bezpieczeństwa kasku myślę, że taka wkładka osłabia jego konstrukcję tak samo jak blenda, staje się bardziej elastyczny. Takie rozwiązanie to fajna sprawa dla ludzi o szerokich ramionach, którzy zasłaniają sobie widok z luster. 1600g to też nie jest kosmicznie duża różnica między wagą normalnego kasku integralnego, fajny pomysł.

Testowałem ten Reevu i powiem szczerze, że mi jakoś nie spasił. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale mnie mocno rozpraszało :huh:  

Hmmm. Jak się ma dobrze ustawione lusterka, to nie trzeba specjalnie odwracać wzroku od patrzenia w przód aby zerknac co sie dzieje za mna. Fajna sprawa, ciekawy pomysł, ale mi wystarcza 2 boczne lusterka.

Jak macie wsteczne w samochodzie to z bocznych nie korzystacie ?

JA bez wstecznego mogę jechać ale bez bocznych jakoś tak kulawo .Czegoś brak i denerwuje się przy zmianie pasa.

Jak macie wsteczne w samochodzie to z bocznych nie korzystacie ?

JA bez wstecznego mogę jechać ale bez bocznych jakoś tak kulawo .Czegoś brak i denerwuje się przy zmianie pasa.

we wstecznym samochodu nie widać boków tak dobrze jak w bocznych, ale w kasku kąt patrzenia jest o wiele lepszy, bo obejmuje całość za Tobą i i to samo co byś widział w bocznych.

Ja tam chyba jestem tradycjonalistą i wolałbym korzystać z lusterek na kierze niż na głowie. To może być dobre rozwiązanie na tor, ale czy aż tak jest potrzebne w ruchu ulicznym? Według mnie-raczej nie.

Czytałem o tym kiedyś, fajna sprawa ale ciekawi mnie jedno. Jadący za nami pojazd nie będzie nas oślepiał? Bo o ile lusterka są daleko od naszych oczu, to ten patent może centralnie kierować wiązkę światła w oczy. Z drugiej strony 10lat badań chyba nie poszło na marne i jakoś rozwiązali ten problem :D Jest to zwykłe lustro czy samościemniające się?

A po co komu lusterka na moto??

Ja tam nie lubię oglądać wyprzedzonych samochodów :P

ciekawe rozwiazanie, ciekawe czy sie przyjmie i za jakis czas wejdzie w zycie powszechnie