Skocz do zawartości

Kruczki Z Teorii

Gość Robin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że jutro zdaję teorię pierwszy raz :), przebijam się przez różne testy i przykłady. Natknąłem się na kilka ciekawych pytań, może kogoś zainteresuje, a może ktoś swoich sił chce spróbować...

Pierwsza taka zagwozdka:

vkjd.jpg

Czy kierujący poruszający się drogą, na której zamontowano próg zwalniający i wprowadzono ograniczenie prędkości wskazanej znakiem, musi przestrzegać ograniczenia do najbliższego skrzyżowania?

Moim zdaniem powinien przestrzegać ograniczenia do następnego skrzyżowania z racji tego, że skrzyżowanie odwołuje ograniczenie prędkości i dalej po odwołaniu jest 50km/h. Ale może się mylę.

//Edit: Robin! Uważaj na teorii na pytanie o rozmiary tablicy rejestracyjnej bo i takie cuda się zdarzają.. :driving_moto:

Edytowane przez AdrianR

a mnie się wydaje że to ograniczenie tyczy się tylko i wyłącznie tego progu

wg. testów - do skrzyżowania.

Wg. Warunków technicznych ta prędkość to maksymalna prędkość bezpieczna przy przejeździe przez próg.

Swego czasu toczyła się dyskusja o tym połączeniu na forum nt. prawa jazdy.

Na rozmiar tablicy rej. mało kto zwraca uwagę.

Ja w skuterze mam dużą, motocyklową a jednak co chwilę jakiś jełop z puszki chce się ze mną ścigać spod świateł... :)

Wiem, że mało kto zwraca uwagę ale w testach teoretycznych zdarzyło się takie pytanie... :D

Co do progu to sprawa jest ciekawa.

Mam w miarę nowe próbne testy (dostałem je jakiś miesiąc temu na kursie) wg których prawidłową odpowiedzią jest "NIE", czyli ograniczenie obowiązuje tylko na progu.

Nie mogę jednak znaleźć żadnego poparcia tego stwierdzenia, oprócz wypowiedzi ludzi na forach, którzy przytaczają tysiąc paragrafów kodeksu i łączą je w całość :)

Tak więc na egzaminie odpowiedziałbym, że obowiązuje do skrzyżowania.

Na szczęście takiego pytania nie miałem :)

Jakby kto chciał się wgłębiać, to linki jakie znalazłem o nieszczęsnym progu:

http://www.prawojazd.../single/id/1211

http://www.grupaimag...rmacja&id=22895

A dzisiaj na egzaminie miałem następujący pasztet (do wyboru A,B lub C):

Co należy do obowiązkowego wyposażenia motocykla:

A ) sygnał dźwiękowy

B ) kierunkowskazy

C ) trójkąt ostrzegawczy

Edytowane przez Robin

sygnał dźwiękowy :)

w motocyklach wyprodukowanych i zarejestrowanych przed (chyba) 1980 rokiem nie było obowiązkowych kierunkowskazów.

To tak na logikę trochę było... Przecież dawno temu trzeba było wystawiać rękę nad głowę jeżeli skręcało się w prawo, a w lewo jeżeli skręcało się w lewo.

Co do trójkąta...

Rozporządzenie w sprawie Warunków technicznych pojazdów mówi, że motocykl jednośladowy nie musi być wyposażony w trójkąt ostrzegawczy. Natomiast ustawa PoRD stanowi, że kierujący pojazdem MUSI ustawić trójkąt ostrzegawczy, jeżeli nie może użyć świateł awaryjnych do sygnalizowania awarii :) Czyli mieć nie trzeba do momentu awarii bo wtedy już trzeba. juhuuuu

No to może ja zadam pytanie:

W jakie elementy musi być wyposażony (niezarobkowy) pojazd samochodowy, za wyjątkiem motocykla:

- Ważną, zalegalizowaną gaśnicę.

- Apteczkę pierwszej pomocy

- Gaśnicę

?

Apteczka i ważna gaśnica? :P

A wracając do pierwszego: zawsze mnie uczono, że znak z ograniczeniem predkosci obowiązuje do nast. skrzyżowania....jak dobrze, że nie będę musiała pisać tych testów :D

pudło :)

;( T___T

Zalegalizowana gaśnica i trójkąt ostrzegawczy spełniający jakieś tam normy są wymagane :)

Apteczka jest tylko zalecana ;)

Chyba, że coś się zmieniło...

Czyli jednak nie musi być zalegalizowana, wypas :lol:

A musi mieć ten 1kg proszku co najmniej?

O, wiem!

Gaśnica ma być sprawna, a nie zalegalizowana :jump:

Edytowane przez Kukuryku

Inaczej, nikt (poza technikami pożarnictwa) nie ma prawa sprawdzać jej ważności, legalizacji, wymiarów, masy itp.

Wymogi, które opisujesz są opisane w Rozporządzeniu w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów więc nie stosuje się tego rozporządzenia do pojazdów.

Także policjant czy diagnosta weryfikując termin ważności gaśnicy - przekracza swoje uprawnienia i powinien być za to ukarany.

Mogą oni jedynie optycznie sprawdzić stan gaśnicy, dostęp do niej oraz oczywiście jej obecność. Nic poza tym.

Edytowane przez TomuÅ›

QQ a jak na drodze sprawdzić sprawność gaśnicy? Chyba tylko poprzez jej użycie, co oczywiście dyskwalifikuje ją z dalszej eksploatacji :)

I tu jest właśnie ten zabawny fragment, bo nie mogą sprawdzić jej sprawności, a musi być sprawna :lol:

Bo jak gaśnica jest niesprawna, to nie jest gaśnicą, a jedynie pojemnikiem z proszkiem gaśniczym ;)

Biuro Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji:

Dlatego też podczas kontroli drogowej policjanci powinni sprawdzać realizację obowiązku posiadania gaśnicy, a ujawniony przekroczony termin jej ważności nie powinien jednak skutkować zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego lub nałożeniem mandatu karnego.
Edytowane przez TomuÅ›

I tu jest właśnie ten zabawny fragment, bo nie mogą sprawdzić jej sprawności, a musi być sprawna :lol:

Bo jak gaśnica jest niesprawna, to nie jest gaśnicą, a jedynie pojemnikiem z proszkiem gaśniczym ;)

Dlatego organy władzy (najczęściej) ograniczają się tylko do sprawdzenia czy gaśnicę w ogóle posiadasz.

Edytowane przez zoozka

2 pytanie, które występują w nowych testach, niby proste, ale PO CH*J i z kąd ma to wiedzieć początkujący kierowca: (pytania mogą się różnić, sens ten sam)

Czy tempomat zmniejsza spalanie?

Czy możemy wymienić standardowe oświetlenie w samochodzie na ksenonowe?

Jakie wymiary powinna mieć tablica rejestracyjna?

I ostatnio koleżanka miała pytanie, którego sama dokładnie nie pamiętała, ale chodziło o niebiesko-czarne bodajże spaliny, o czym świadczą.

No PO CO?

Edytowane przez fearcd

Biuro Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji:

A to dlatego od paru lat diagnosta nie czepia się o datę ważności gaśnicy na badaniu...

2 pytanie, które występują w nowych testach, niby proste, ale PO CH*J i z kąd ma to wiedzieć początkujący kierowca: (pytania mogą się różnić, sens ten sam)

Czy tempomat zmniejsza spalanie?

Czy możemy wymienić standardowe oświetlenie w samochodzie na ksenonowe?

Jakie wymiary powinna mieć tablica rejestracyjna?

I ostatnio koleżanka miała pytanie, którego sama dokładnie nie pamiętała, ale chodziło o niebiesko-czarne bodajże spaliny, o czym świadczą.

No PO CO?

odpowiedź może być tylko jedna, żeby mieli na czym zagiąć nie wykutego na pamięć kursanta

Prawo jazdy staje się przywilejem obeznanych z motoryzacją, adeptów diagnostyki okresowej i oczytanych na forach.

Czy to źle - może rzeczywiście niepotrzebna jest wiedza o typie oleju, jaki należy wlać do silnika (w końcu serwis zostawił info na kartce w komorze silnika) czy też czy mogę zmienić światła na ksenon (ja wiem - bo znam wszystkie opcje jakie były w danej wersji mojego auta). Tylko przeciętny Kowalski, który traktuję auto jako toczkę z punktu wykorzysta kiedyś tę wiedzę? Lepiej, aby nie stwarzał zagrożenia dla nas, a silnik niech sobie zatrze.

Heh tempomat - to zależy w jakim silniku - przynajmniej w dieslu spalanie zwiększa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.