Skocz do zawartości

Kleje Anaerobowe Do Gwintów, Śrub, Łożysk

Gość czlowiecz
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

witam. czy uzywacie jakichs klejow anaerobowych przy Waszych motocyklach? cos polecacie? bo zamierzam kupic jakis do swojego, ale nie wiem, jaki wybrac-podobno czerwony jest nie do odkrecenia, jesli sie go nie podgrzeje...
ogladalem tez ostatnio jakies kleje, ktore moga byc uzywane na powierzchnie delikatnie zabrudzone smarem lub olejem...uzywal ktos takich? macie moze jakies doswiadczenia praktyczne?
pzdr

Kolor zależy od producenta, ja używałem Liqui Moly, Wurtha, i pare innych. Teraz używam Loctite - ale to tylko ze względu na to że mam dobry do niego dostęp. W Twoim przypadku - jeśli nie zajmujesz się mechaniką na większą skalę to wystarczy Ci o średniej sile klej. Najmocniejszy używam do mocowania nowych szpilek w silniku

ja używałem b.dobry klej, ale zapomniałem nazwy, jak będę w domu to sprawdzę ....

w Virago miałem zerwany gwint od prawej pokrywy i olej nawet ciekł, nie szło już tego nagwintować, mechanik przykleił śrubę, a potem dokręcało się już nakrętką, klej trzyma cały czas, to już 5 lat ;]

Loctite zielony ma kolor nr 242

Mój Loctite 241 jest niebieski :)

Który z nas to daltonista :P

ja sie wahalem miedzy takimi:

http://www.allegro.pl/item980665487_k2_klej_anaerobowy_mocowaniewspolosiowesred_sila.html

http://www.allegro.pl/item980674543_k2_klej_anaerobowy_zabezpieczeniegwintsredniasila.html

a wiecie moze, czym sie te 2 roznia?

bo jak napisalem do kolesia, to w zasadnie nic mi nie odpisal.

...ale po tym, co napisaliscie, to chyba rozwaze jeszcze kleje jakiejs innej firmy...

czyli to, co slyszalem na temat kolorow klejow to byla sciema i nie jest tak, ze czerwony jest nei do ruszenia narzedziami dopoki sie go nie podgrzeje?

to nie jest tak ze są nie do ruszenia zawsze da się odkręcić z tym że kolory określają jaką siłę trzeba użyć aby odkręcić czerwony jest najmocniejszy przynajmniej z loctile

a jakie gwinty chcesz kleić ???

w zasadzie jest tak ze jak użyjesz mocnego kleju tam gdzie nie potrzeba jest mocnego nic się nie stanie tylko będziesz musiał większej siły użyć do odkręcenia

gorzej jak będzie potrzebny mocny klej a użyjesz słabego

wiec jak chcesz używać takich klei polecam mocny bo użyjesz do wszystkiego

Jeden jest do gwintów a drugi do mocowania osadzania połączeń ciasno pasowanych.(montaż łożysk, krzywek, kół zębatych, zamachowych itd.)

szoter odkręcałeś kiedyś śruby zamocowane na klej do gwintów.Uwierz mi na słowo.Już średni ciężko ruszyć.Mocny używa się do bardzo specyficznych połączeń.Np.Szpilki głowicy.

A i jeszcze jedna uwaga dla tych którzy nie używali jeszcze takiego kleju.Nie maczamy całego gwintu w kleju.Nanosimy niewielką ilość.Inaczej nawet nawet przy słabym kleju może zrobić się problem z odkręceniem.

tak do osadzania jest trzeci w ogóle inny klej

moze jestem mały ale każdą śrubke odkręcam bez najmniejszych problemów nie wiem jakim klejem nawet by była klejona dobry klucz i wszystko sie da

wiem ze nie jest lekko ale wszystko sie da

Edytowane przez szoter

dzis bylem ogladac buty i przy okazji kupilem klej CRC soft lock, bo jutro bede wracal do domu i bede wymienial klocki z przodu, wiec potrzebowalem kleju na cito...a ze uzywacie roznych, to uznalem, ze kazdy klej jest dobry /szczegolnie, ze chodzilo o czas/. ...a przynajmiej obecnosc jakiegokolwiek kleju jest lepsza od jego braku.

potrzebuje kleju stricte do gwintow, przynajmniej poki co...wiec mysle, ze taki wystarczy...

dzieki

ja używam loctite 242 (zielony), 270 (niebieski) i chyba 648 (zielony), tego ostatniego używam do wkręcania śrub w tworzywo.. szoter jeżeli nie odtłuścisz dobrze śruby i miejsca w które będziesz ją wkręcał to faktycznie z odkręceniem jej potem nie powinno być większych problemów :P