Skocz do zawartości

Oklejenie Motocykla - Folia

Gość KasQ
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

juz lepiej wez jakas farbe / lakier do metalu i tym walnij. plastidip bedzie sie luszczyl i strasznie sciagal syf...  poza tym. czemu to chcesz malowac?

poza tym. czemu to chcesz malowac?

Złoty kolor troche mi nie podchodzi, w dodatku są jeszcze takie "podstarzałe".

Chciałem je walnąć na czarno plastidipem, z tego względu, jak kiedyś za sto lat będę sprzedawał dziora to żebym mógł to zedrzeć (aby nikt sie nie czepiał, że jakieś lewe tarcze są):)

Czyli do górnej półki tym bardziej się nie nadaje ?

Skończyłem już obklejanie bandita folią carbonową. Jak będzie widniej to pokaze bo w garazu mam ciemno i słabo widać. Teraz jest BandziooRrrrooo : P

• 3 weeks later...

A jak sprawa wygląda z trzymaniem tankbaga na zbiorniku pokrytym plasti dipem? Widzę, że nakłada się dość grube warstwy.

• 1 month later...

nie wiem czy mówimy o tym samym rodzaju folii, mam na myśli te, którymi różne firmy oklejają auta oferując zmianę koloru bądź bezbarwną zabezpieczenie lakieru. Na samochodach powierzchnie są w miarę płaskie ale oklejenie zbiornika musi być prawdziwym koszmarem. Wiem tylko, że wszystko klei się na ciepło ale co dalej ? jak wytrzymałość ? czy trzeba to jakoś dodatkowo zabezpieczyć, konserwować ?

Myślę o czymś takim, oczywiście jakość jakości nie równa, ale rzuci światło na moją koncepcję.

http://www.youtube.com/watch?v=28BfPgPhm8I

o mam takie same kierunki :) ładne

• 4 weeks later...

Znalazłem test Plasti Dip

https://www.youtube.com/watch?v=BuVOMBtXUI8 - przednia maska i felgi

https://www.youtube.com/watch?v=DvpBKMNu4KE - i po 5 miesiącach użytkowania

Myślałem o jakimś jasnym kolorze, większość filmów i zdjęć to czarny mat. Macie jakieś doświadczenia jak na żywo wyglądają jasne kolory (biały, srebrny) ?

Jestem ciekawy co o tym myślicie,  ja już w naturze mam coś takiego że muszę mieć coś innego jak wszyscy :D
Tak jak pisałem stałem się posiadaczem bandziora jakieś 2 miesiące temu ale niestety plany zawodowe komplikują mi jazdę na nim przez jeszcze przynajmniej 2-3 miesiące bo jestem zawieszony miedzy Italią a polską.
Ale ostanie święta wielkanocne i powrót do kraju skłoniły mnie do kilku modyfikacji :D a mianowicie lusterka w carbon, i przyciemniona przednia szybka. Problem jedynie w tym że dalej poczułem niedosyt, a że jestem grafikiem i potrafie oklejać pojazdy folią, każdego rodzaju, sorta i maści... Powstał pomysł foli wylewanej z grafiką. Oczywiście motywy dziki zachód (jak na bandytę przystało) czyli rewolwery, podkowy, listy gończe lassa itp...

Na malowanie mnie nie stać, nie mam chęci... Poza tym oddanie komuś mojego bandyty i oddania swojej wizji grafiki na niego nie wchodzi w grę a na aerografie się nie znam! :P Pytanie tylko czy ktoś z was robił takie numery i czy to nie bedzie wiocha? Oklejania motocykla wylewanką którą wiadomo, okleja się samochody przedstawicieli handlowych w bojowe firmowe barwy.

Poniżej moja wizja jak na razie w ruch idzie bak ;) a potem pomalutku na ile czas pozwoli będzie strugana reszta ;)

post-8334-0-17343300-1398282439_thumb.jpg

post-8334-0-48128400-1398282448_thumb.jpg

post-8334-0-92824900-1398282457_thumb.jpg

Mnie się osobiście takie zmiany podobają - oczywiście jest to kwestia gustu i pewnie będzie fala oburzonych, co to nie zrobiłeś z banditem.

Najważniejsze, żeby Tobie to pasowało. Ważne żeby było dobrze wykonane i spójne kolorystyczno-tematycznie, żeby z moto choinki nie zrobić.

Folia to chyba najlepszy pomysł, bo proces jest w pełni odwracalny :)

To jest folią chyba zrobione i mi się podoba:

2h3si1u.jpg

302pbnr.jpg

Edytowane przez zoozka

Ale normalnie rozpakowałeś? hmm... Ja otwieram zdjęcia przez IrfanView.

Edytowane przez WiewioR_2oo6

Rav folia konkretna, podoba mi się. To nie hydrografika czy aerograf, jak będzie coś nie tak, to zerwiesz i po problemie.To Twój projekt ?

WiewioR_2oo6 Spróbuję jeszcze tą przeglądarką  Infan View, pewnie coś źle robię. Dzięki. Edytowane przez Elwood

Zoozka ten ogon jest zajefajny. Sam bym coś takiego chciał. Kto to robi?<br /><br />NzTT<br /><br />

Rav folia konkretna, podoba mi się. To nie hydrografika czy aerograf, jak będzie coś nie tak, to zerwiesz i po problemie.To Twój projekt ?

Tak mój jestem grafikiem, i wlaśnie dlatego wybór padł na folie żeby to zrobić po swojemu. Bo na aerografie sie nie znam.

ja już w naturze mam coś takiego że muszę mieć coś innego jak wszyscy :D(...)

(...)a mianowicie lusterka w carbon, i przyciemniona przednia szybka.

Hue hue hue trololo

• 1 year later...

tak więc zabrałem sięza oklejanie mojej vfr-ki.

Póki co używam najtańszej foli dla praktyki a jak jużja opanuje szarpne się na 3M ale to już znaczna róznica jest z kasą. Będęna bieżąco podrzucał foty i opis.

Wiem pewno ktoś sięodeziwe ze hydrografika jest albo lakeirnia, plastipipy ale :

Plasti wg  słąby jest.

Hydrografik i lakiernik koszt ok 1000 a folia 3M połowa ceny i mogę wrócić do orginału.

post-5760-0-89326200-1445192276_thumb.jpg

post-5760-0-82170900-1445281666_thumb.jpg

Edytowane przez filip86

Dobra a odklejałeś takie coś? Pytam bo poprzedni właściciel opierdolił tym absolutnie każdy kawałeczek plastiku na zewnątrz auta- i w sumie nie wiem czy mam szykować suszarę czy zejdzie ładnie jak zacznę zwyczajnie sciągać.

Jak u siebie w aucie (wewnątrz)po 3 latach odklejałem to szło w miare ale jak suszarą pomogłem to szło naprawde ok. Tak czy inaczej podgrzałbym. Jeżeli użył dodoatkowo kleju by lepiej trzymało to już na bank bez suszary łątwo nie odejdzie.

Nie obraź się, ale zajeżdża to wsiowym tuningiem. 

Masz fajne moto, zrób polerkę ramy, nie zakładaj bocznych owiewek. Czachy prosto się pozbyć i założyć jakiś licznik koso. Zadupek można dorobić i przykręcić na oryginalne mocowania w ramie. Masz monowahacz. Wg mnie idziesz w złą stronę, ale każdy ma swoje gusta. Kumpel w Łowiczu miał takie coś: zadupek z 600RR, USD z YZF750R na szerokiej kierze, fajnie poprowadzony wydech, polerka rantów felg, jakieś świecidełka, jakaś chuńska lampa - motocykl robił na ulicy większa furorę niż każdy nowy sport.

Na zachętę ;)

Edytowane przez krynio

Kusisz Krynio. Nie ma co sie obrażać to forum jest po to by dyskutowac. Twoje jak i każdego uwagi zawsze są cenne bo wiem jak może to zostać odebrane, jak wyglądać.

Dlatego poki co wzielem najtansza folie by mniej wiecej zobaczyc efekt. Usd bardzo chetnie:) owiewki musza zostac.

Dorwalem dodatkową robote może uzbieram na lakiernika lub hydro a może na jakiś fajny aerograf.

Co do zadupka to widzialem od R6 zadupek w takim moto... Musze pomysleć. Decyzja jeszcze nie zapadla.

Ja miałem ręcznie polerowaną ramę i ranty felg. Do tego pusty tłumik. Aj, łezka się kręci w oku.

37606_104348682953393_8122355_n.jpg?oh=6

561367_347532108635048_1211903904_n.jpg?

Wiesz ta polerka ramy robi robote... Napewno przemysle temat :)

Ja napewno mysle o puszczeniu tlumika pod zadupkiem by jak najbardziej odslonic fele i monowahacz.

Kwestia co zelga jeszcze bo myslelem je w prosze wrzucic w jakiś fajny kolorek

Edytowane przez filip86