Skocz do zawartości

Oklejenie Motocykla - Folia

Gość KasQ
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Odgrzeje troche kotleta, bo tez oklejalem swoj poprzedni motocykl i efekt koncowy był fajny ale nakład pracy ogromny... I drugi raz bym się tego nie podjął. Oklejałem też najtańszą folią,nie wiem może gdyby zainwestować w lepszą folie łatwiej by się to robiło. Na sam zbiornik potrzebowałem jakieś 8 godzin. Jeszcze na koniec nie wiem co mnie pokusiło wyciełem ten ochydny pasek haha ipod folia widać każdy ubytek lakieru każda ryske trzeba przygotować powierzchnie jak do lakierowania

post-10077-0-26114300-1453235794_thumb.jpeg

post-10077-0-06366900-1453235808_thumb.jpeg

post-10077-0-67046900-1453235836_thumb.jpeg

post-10077-0-67059600-1453235861_thumb.jpeg

post-10077-0-83398900-1453235881_thumb.jpeg

post-10077-0-41663700-1453235900_thumb.jpeg

post-10077-0-83747300-1453235944_thumb.jpeg

• 1 month later...

pierwsze podejście :)

ihost_1457123088__imgp9311.jpg

Lepiej nie bawić się w półśrodki. Widziałem na aucie jak świeżo po oklejeniu kiepską folią, zakładki zrobione na elementach odskoczyły i najgorsze, że nie za bardzo jest co z tym zrobić. chyba, że na klej  :usmiech: . Folia, której podałem przykład stała się jakby sztywna, co na pewno przy oddziaływaniu różnych warunków atmosferycznych nie wpływa dobrze na jej trwałość.

pierwsze podejście :)

Czyli kto ma problem z klejeniem to z flaszką i folią do lelon-a ;)

Edytowane przez Tusiek

Też bawiłem się ostatnio oklejaniem plastików.Folia 5D wysoki połysk z allegro.Nie sądziłem,że pochłania to tyle czasu,najgorsze modelowanie powierzchni pod zagięcia łuki itp.Wyszło nawet w miarę.Niestety nie przewidziałem,że tak bardzo beda sie te plastiki nagrzewały od silnika i juz po pierwszej krótkiej przejażdżce folia sie tak nagrzała w niektórych miejscach,że rozmiekła i zaczeła odchodzić.Została mi chyba jedynie hydrografika.

51rgpl.jpg

trochę ponad godzinę mi zeszło, poprzedni element to pikuś :) zdjęcie nie oddaje jak pogięty jest ten element, pozostaje przy montażu po docinać pod śrubki

oklejam tym czymś :)

http://allegro.pl/4d-czarna-okleina-carbon-4d-folia-karbon-152-x-50-i5047891358.html

ihost_1457196807__imgp9314.jpg

zobaczymy co bedzie u mnie podczas jazdy i upałów

Edytowane przez lelon

Ja nie miałem żadnych problemów związanych z temperaturą, a folia była najtańsza. Znam gościa co okleja auta i mówi że jakość foli to jest 90 % sukcesu takimi z allegro bardzo ciężko się okleja a niektóre auta bądź elementy wręcz niemożliwe do poprawnego wykonania. porządna folia kosztuje około 80-100 zl za metr ale skąd on ją bierze nie mam pojęcia nie zgłębiałem tematu. Myślę że jest to coś na zasadzie folii do przyciemniania szyb (czym się zajmuje po części) na allegro kosztuje ona grosze, a nasza folia którą handlujemy kosztuje 60 zł za metr około a są droższe, raz gość na swojego golfa z Niemiec przyniósł mi taką folie z allegro na tylną szybę bo resztę niby też nią miał przyciemnione tą folią powiem tak masakra... nie dało jej się praktycznie wygrzać jak bym folie aluminiową taką do jedzenia trzymał. 

• Upvote 1

Wczoraj dostalem zdjecia KTM 990 Superduke.

Tak wyglada oryginalnie

thumb_ihost_1457520501__img-20160308-wa0

thumb_ihost_1457520599__img-20160308-wa0

a teraz tak

thumb_ihost_1457520647__img-20160308-wa0

thumb_ihost_1457520688__img-20160308-wa0

thumb_ihost_1457520773__img-20160308-wa0

thumb_ihost_1457520867__img-20160308-wa0

thumb_ihost_1457521028__img-20160308-wa0

thumb_ihost_1457521059__img-20160308-wa0

thumb_ihost_1457521079__img-20160308-wa0

Nie ma tunic specjalnego gdyby nie fakt, ze to robota przyszlego ziecia.

Jako nastepny oklejany ma byc Bandit i tu hak. Nie moj!  :(

Chce okleic tylko bak przezroczysta folia ale nigdy nie ma czasu.

Patrzac na zdjecia, stoja tam w warsztacie,  pochowane po katach jeszcze inne motocykle

i cos mi mowi, ze jak nie pier...e piescia w stol to nigdy sie nie doczekam.   :bije:  :zly:

Pioter musisz córę nakręcić to i zięć zmięknie ( jak to było : gdzie diabeł nie może, tam babe pośle ) . A swoją droga duk wyglada 1a

Gdyby jeszcze jego byl.

Ma warsztat, naprawia, okleja ale nie jezdzi.

Chcialem mu juz jednego Bandita podarowac ale nic z tego.

Jak nie ma  "cugu (ciągu)"  to i w piecu nie zagrzejesz.  :(

• Upvote 1

• 2 months later...

Aby wykleić ładnie, to folia musi być polimerowa - wylewana. Najlepsze są z klejem kanalikowym. Wtedy nie powstają bąble. Koszt takiej to ok. 90zł za m2. - Oczywiście jest to cena za kolor. Jakieś fajniejsze typu carbon, chrom itp kosztują od 140zł m2. Przy wyklejaniu oczywiście musimy folię grzać i równomiernie naciągać i wyklejać. Aby dobrze się trzymała i nie odklejała od krawędzi trzeba ją przygrzać w tych miejscach, ale temp. nie może być wyższa niż 90*C. I to nie na opalarce tylko powierzchnia na której jest folia. Pomocny jest pirometr. Jeżeli mamy plastiki i za bardzo nie można ich rozgrzać do 90, to można zastosować środki w sprayu, które wzmacniają klej przy podłożu.

Okleić można i tanią folią monomeryczną, lecz trzeba się liczyć, że zazwyczaj jest ona na 1-2 lata. Po pierwsze to kolor słabnie, po drugie, klej wyparowuje i się odkleja na brzegach.

Gdy oklejamy bak, najlepiej zacząć oklejanie od wlewu i równomiernie naciągać folię na boki.

To sa porady jak okleic typowa folia do oklejania.

Ja mam na baku przezroczysta ktora stosuje sie do ochrony lakieru przed uderzajacymi kamyki itp.

Tej juz tak latwo nie przykleisz.

Edytowane przez pioter

• 3 months later...

Bak, błotnik, zadupek. Koszt to 350zl z folią.

Póki co mam to 3 miesiące. Trzyma się ładnie.

e32b249ff588050daeef9254b5fbc35d.jpg

• 1 year later...

Również mam w planie okleić bandziorka , i popieram przedmówców że musi być dobra folia. Wcześniej robiłem wnętrze samochodu i powiem efekt mega, kupa roboty ale warto. Nie zgodzę się z opiniami że taniej wyjdzie malowanie. To jest zupełnie coś innego, zrób sobie grafikę na moto i zobacz ile to kosztuje , a folie są różne i efekt zajebisty. Oczywiście wszystko zależy od tego jak się położy tą folię.  

• 3 months later...

A w wielkopolsce okleja ktoś za dobrą kasę? Bo zawsze mnie ciekawił biały gsx, a malowanie to raczej permanentna decyzja.

Bierzecie te najdroższe folie, czy te pomiędzy najtańszymi a najdroższymi?

Dodam swoje 3 grosze, nigdy więcej nie będę oklejał, za każdym kolejnym razem oczywiście wychodzi nam coraz lepiej ale i tak zajmuje to dużo czasu i nerwów.

A w wielkopolsce okleja ktoś za dobrą kasę? Bo zawsze mnie ciekawił biały gsx, a malowanie to raczej permanentna decyzja.

Droższa folia lepiej reaguje na odklejanie i ponowne naklejanie.

Ważne, zeby powieszchnia była oczyszczona i odtłuszczona, trzeba też bardzo uważać żeby folii nie "przegrzać" bo będziesz musiał zaczynać naklejanie od nowa. :)

Edytowane przez slawko

kuzwa co jest z tym światem? Albo chcesz tanio albo chcesz dobrze?

Chcesz dobrze nie bedzie tanio, chcesz tanio nie będzie dobrze...

http://www.decorfolie.pl - dla dobrze

dla tanio kup sam dobrą folię z zapasem oraz skrzynkę whiskey i walcz...

kuzwa co jest z tym światem? Albo chcesz tanio albo chcesz dobrze?

Chcesz dobrze nie bedzie tanio, chcesz tanio nie będzie dobrze...

http://www.decorfolie.pl - dla dobrze

dla tanio kup sam dobrą folię z zapasem oraz skrzynkę whiskey i walcz...

yyy? Z tym światem? Gdzie napisałem, że chce tanio i dobrze? za dobrą kase - w moim rozumowaniu to coś, co jest korzystne cena do jakości. Nie zawsze drogie = dobre. A co do pytania z tanimi czy drogimi foliami to sławko odpowiedział dość konkretnie, dzięki i nie biore sie za to sam :P. W każdym razie już obczajony link, do poznania mam blisko to będę myślał. Oklejałeś coś u nich?

Edytowane przez Dario

Nie osobiscie, ale widzialem oklejone moto przez nich. Poza przyzwoitym materialem po prostu dobre rzemioslo.

Odnosnie mojego stwierdzenia kazdy chce miec wszysto i za darmo najlepiej na wczoraj dlatego alergicznie reaguje na podobne stwierdzenia.

• Upvote 1

• 1 month later...

Hejka,
oklejał ktoś może szybę owiewki np. folią typu kameleon(taka jak do reflektorów samochodowych)? Chciałbym coś takiego przykleić i chętnie usłyszałbym dobre rady. Co by się nie denerwować i nie zepsuć efektu. Z góry dzięki za info ;)

Ja też się zastanawiałem nad okejeniem, ale finalnie pomalowałem farbą do przyciemniania leflektorów.

Efekt jest taki:

f33c914a25ec88a220c809753ec934d5.jpg

Wysłane z mojego fona

Mnie interesuje oklejenie tak szyby. Tylko ja mam double bubble. Robił ktoś coś taiego ?

Edytowane przez Luka5

• 2 years later...

Z racji nazwy pokoju, może koledzy pomogli byście I podpowiedzieli jak można usunąć takie pajaczki na owiewce ? I pomocą w oklejeniu szyby czy lepiej pomalować jakimś specyfikiem 20201227_212335.thumb.jpg.b09800a0b9ecff85b77ecfb3ebff8fa5.jpg

20201227_212257.jpg

Edytowane przez DominikDominik32

Owiewka jak owiewka, ale co jest z symetrią tego moto?

Środek zadupka - środek korka wlewu paliwa - nakrętka półki - owiewka Ok, a ......koło przednie???🤨

symetria.jpg