Skocz do zawartości

"szlakiem Orlich Gniazd" By Marcepan :d

Marcepan
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

krótki opis mojej wycieczki Szlaku Orlich Gniazd.

17.07.13

Korzystając z okazji że dziś mam zmianę nocną czyli cały dzień wolny postanowiłem zrealizować jeden ze swoich celów na ten sezon.

7.30 pobudka

8.30 garaż

Po 9 już byłem w drodze

Plan - Szlak Orlich Gniazd ( czyli te gniazda których jeszcze nie widziałem)

Skład - solo

Mapka - http://goo.gl/maps/tZbUE

Zamek w Będzinie,wielkiej uwagi mu nie przywiązywałem bo już go znam. Generalnie jazda od Bytomia do Będzina to nie należy do najprzyjemniejszych.

Duży ruch, policja się kręci i tylko suszą...

17_zps1e899783.jpg

Ruszam dalej

Za Dąbrową po przebiciu się przez remonty,robi się całkiem OK.

Dojeżdżam do miejscowości Biały Kościół. Krótka rozmowa z miłą panią i już wiem jak w miare dokładnie dojechać do pierwszego punktu podróży

1_zps0a706169.jpg

oczywiście i tak pobładziłem smile.png jendak miejscowy dziadziuś dokladnie dał mi namiar na zameczek Korzkiew, wcześniej jednak zaliczyłem kościół Korzkiew

2_zpsd63ca41b.jpg

4_zps25eb99fb.jpg

Sam zamek przerobiony na hotel. Zagraniczniaków było kilka samochodów. Ale podsumowując nic ciekawego.

Dalej śmigam kierunek Ojców.

Tutaj standard, piękne widoki, fane drogi, sporo turystów spacerujących, autokary z dziećmi itd

Jadę sobie spokojnie nie wyprzedzam, nie gonie, generalnie prędkości zgodnie z kodeksem. A to sobie w lewo popatrze a to w prawo, pełen luzik.

Trochę się tam pokręciłęm w okolicach Ojcowa.

Zameczki zaliczone smile.png

6_zpsd4b5a865.jpg

8_zpsf8b848de.jpg

Bułka z kiełbasą na ławce pod zamkiem i dalej jedziemy smile.png

9_zpsbe512c5d.jpg

niestety droga na Rabsztyn 783 jest w remoncie, jeżdżę kombinuje ale wkoło inne wsie też remontują totalna masakra.

Ostatecznie odpuszczam Rabsztyn i lecę odrazu na Bydlin.

W Bydlinie chwile krążę po tej miejscowości ale nie moge trafić na ruiny.

Pomaga mi miejscowa dziewczyna. Do samych ruin mały offik ale Bandzior daje rade smile.png same ruiny mega zniszczone- jak to ruiny smile.png

10_zps9c01353f.jpg

11_zps1184790f.jpg

Dalej śmigam na Smoleń.

Parkuje moto i cisne na góre. Oczywiście na skróty gdzie jest dość stromo. Zmachany zdyszany podziwiam średniowieczną architekture.

W zameczku poznaje dziewczynę (Kamila) na rowerze górskim. Po krótkiej rozmowie robi mi dwie fotki w ruinach.

12_zpsc21905b4.jpg

14_zpsd80e5de0.jpg

Zyczymy sobie szerokiej drogi jadę na Pilice

Tam mam do obejrzenia zamek rycerski.

Wjeżdżam cykam fote i widząc że za dużo niema do oglądania spadam na Ogrodzieniec.

15_zpsbc4ba1b1.jpg

Tam nie robiłem postoju tylko troche pośmigałem w okolicach zamku.

Świetna pogoda, piękne widoki. A zamek już bylem wiele razy więc odpuszczam.

Lecę na ostatni punkt dzisiejszego wyjazu Morsko

Troche jazdy w lesie. Spotykam starszego pana który ładnie kieruje mnie na miejsce.

Nie wiedziałem że Morsko jest tak odremontowane. Ktoś tam hotel pobudował, korty tenisowe.Świetne miejsce na wypoczynek i wycieczki rowerowe.

Cykam fote i jadę dalej.

16_zpsbedc1bb7.jpg

Przez Włodowice na Zawiercie i do samego Bytomia już nuda.

Podsumowując:

Zrobiłem 327km

Pogoda dopisała

Ekstra do Rabsztyna raczej nie będę jechał może kiedyś przy okazji innego wyjazdu.

Generalnie uważam że Orle Gniazda zaliczone mam, można by jeszcze zamek w Krakowie i Częstochowe ale tam byłem wiele razy i szkoda mi na to czasu:)

Edytowane przez Marcepan

No właśnie, masz jej numer? :D

Wycieczka ładna, ja paru ruinek jeszcze z Orlich nie zaliczyłem, ale jakoś nie chce mi się :)

Zamki krzyżackie - piękna sprawa, dwa lata temu kilka objechałem.

W Czechach też mają ładne ruinki i drogi fajniejsze ;)

Właśnie co z ta Kamilą? Pisałeś o niej na FŚM, teraz tutaj piszesz. Telefon wziąłeś? Ona robiłą fotki Tobie, a czy ty ją uwieczniłeś? :)

Jak jechałem dookoła Polski na Caponordzie, to na wydmach spotkałem taką koczitę i musiałem jej pstryknąć kilka fotek :)

P1020158.JPGP1020159.JPG

:P:P:P

Np dobra i żeby nie było to krzyżacki zamek też uwieczniłem - tak odnośnie tematu :P

P1020288.JPG

Edytowane przez Wicher

:) jestem od czerwca młodym żonkosiem :)

więc o numer nie spytałem :)

myślałem czy razem sobie fotki nie zrobimy ale taki ze mnie paziu że nie zaproponowałem.

Wicher - "twoja" koczita wymiata, powstrzymam się od dodawania pewnej emotikonki :)

Jak robiłem jej zdjęcia, to moja żona trochę kręciła nosem ;)

Podoba mi się Twój temat. Fajnie, że zwiedzasz nasz kraj, a nie pstrykasz fotki na Chudowie. Polska to ciekawy i piękny kraj(pewnie nie wszyscy z tym się zgodzą).

Obserwuję Twój wątek na FŚM. Znam dobrze miejsca, które przedstawiasz i czuję się jakbym oglądał na fotografiach swoje wojaże ;) Piszesz krótko i zwięźle, okraszasz to fotkami. MIło, miło, bardzo miło.

Tak trzymaj :)

P.S. Bułka z kiełbasą rządzi :) Polecam jeszcze czerwony termos z kawą. Nigdzie się bez niego nie ruszam ;)

Edytowane przez Wicher

Jak już byłeś w Morsku to rzut beretem miałeś do zamku w Mirowie i drugiego w Bobolicach. Dawno tam nie byłem ale Bobolice są podobno ładnie odbudowane a w Mirowie też jest co obejrzeć ;)

Wysłane z mojego c5303 za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez luk137

Jak już byłeś w Morsku to rzut beretem miałeś do zamku w Mirowie i drugiego w Bobolicach. Dawno tam nie byłem ale Bobolice są podobno ładnie odbudowane a w Mirowie też jest co obejrzeć ;)

Wysłane z mojego c5303 za pomocą Tapatalk 4

Dokładnie, daleko nie ma, a zamek w Bobolicach po odbudowie prezentuje się całkiem przyjemnie :) Z mirowskiego zamku też sporo zostało, a z tego co wiem również mają go odbudowywać :)

w tamtym roku bylem w Olsztynie, Mirowie i Bobolicach.

Fotki mam w galerii z 2012 :)

ale zgadzam się jest ślicznie, zameczek profi odbudowany :)

O Mirowskim nie słyszałem że mają odbudować ale jeśli tak to fajnie :)