Skocz do zawartości

Moc Maksymalna Waszych Bandziorów - Hamownia

Gość cichymotocykle
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio miałem możliwość sprawdzenia mojego dużego Bandziora na hamowni podczas dni BP w Poznaniu.

Ku mojemu zdziwieniu na seryjne 98KM i 92Nm otrzymałem taki wynik : B) B) B)

Suzuki Bandit 1200 K2

Power: 123,7KM @9144rpm

Torque: 108,4Nm @ 6524rpm

55nma1.jpg

nie no nieźle.. ale tak zupełnie w serii masz wszystko czy coś rajcowałeś? orientuje się ktoś ile takie hamowanie kosztuje?

Edytowane przez Krzyżak

Ja czekam na nowy komin i jak zrobie regulacje pokusze sie o hamownie, z tego co pamietam jak kupowalem 128KM/117Nm (dyno/k&n etc)

Swoja droga duze kolejki byly zeby sie dopchac?

Edytowane przez klife

Mi w zeszłym roku na totalnej serii wyszło na BP 83KM.

Parę innych motocykli było i wyniki były... hmm... różne. Zresztą opinie w necie na temat tego mierzenia na BP też są różne. :)

Także ja bym tego za wyznacznik raczej nie brał.

Edytowane przez VooR

NO wynik konkretny;) Szkoda ze nie dales znac ze bedzesz na BP bo bylismy tez ekipa forumowa,i mozna bylo sie spotkac;) ALe fakt jest taki ze nie do konca mozna wierzyc w te wyniki,bo ta hamownia na BP nie do konca jest wiarygodna;)

Mozna wierzyc, i nie ;)

Poniżej wykre BMW K 1200 R i BMW K1200 S, które powinny mieć :

K1200r : 163KM i 127 NM

K1200s: 167KM i 130 NM

a miały :

K1200r: 149,5KM i 116Nm

6h3zp4.jpg

K1200s : 162,7KM i 125,6NM

bi80vb.jpg

Tak więc wynik w moim Bandziorze nie powinien być zawyrzony :-D

Czyli co...Bandity mają więcej koni niż z założenia? :D

Gdzies juz slyszalem ze Bandity maja obnizone moce w papierach,nie wiem z czego to wynika. W realu maja o te pare koni wiecej... Ale to chyba dobrze nie?:D

Ja słyszałem, i to nie raz, że duże Bandity mają zaniżoną wartość KM, i że w realu na kole mają przeważnie ok 110KM (i szczerze na tyle liczyłem :-D )

ALe mój wynik ucieszył mnie niezmiernie :-D

Przypominam, że na kole moc silnika wypada zawsze mniejsze (spadek przez przeniesienie mocy, tzn skrzynia biegów, naped /zrzużyty lub nie/ , opona /ciśnienie powietrza/ itd )

Dlatego jest wytłumaczenie na mniejszą moc BMW na wykresach powyżej. Koleś co obsługiwał hamownie, to mówił że Beemki praktycznie zawsze mają mniej koni, że BMW przechwala swoje sprzęty pod względem mocy, natomiast mój bandzior wypad BDB :-D

Cichy ale masz potwora :)

A swoją szosą.Jak moto zadbane wszystko posprawdzane i wyregulowane to i wynik ładny.

Ale wynik wynikiem tak patrze na te krzywe i widzę że bardzo ładnie oddaje moc

Żaden inny motocykl nie ma tak pięknie ukształtowanej krzywej momentu obrotowego jak Bandit.

A te podawane 98 KM to o ile mi wiadomo dopuszczalna moc motocykli chyba we Francji i przez to już tradycją Suzuki stało się zaniżanie podawanej mocy w Banditach.

Piękny Dzioras to i wynik powalający - pogratulować

Dzisiaj byłem na BP i moc tyle co fabryka podała smile.gif Co prawda na kole smile.gif bo tak ma deko więcej smile.gif Ale inny przebieg krzywej momentu niż fabryka podała,Bardziej wypłaszczona w środkowym zakresie co mnie bardzo cieszy (Ekonomia jazdy ) Mierzył tez się macbo i Masher.Moc i moment coś około... niech sam napisze.U maćka ....(niech sam napisze) Co dała zmiana wydechu i filtra powietrza na K&N smile.gif A moje krzywe wyglądają tak jak czułem jadąc Dziorem

bikepics-1970764-984.jpg

Tomek, masz filmik z pomiaru? Parę fotek u mnie w galerii.

A tu mój wykres - jestem zadowolony z przebiegu, bałem się, że wydech i k&n rozpieprzy dół a jak widać wcale nie :P.

120KM i 120Nm :)

med_gallery_2_230_190292.jpg

Dla licznych niedowiarków - wyniki z tej hamowni są jak najbardziej miarodajne. Wjeżdżały R1-nki, XXy, i miały wyniki poniżej katalogu (R1 170KM, XX 155?).

Widzicie u Masher-a na dolnej linii przy 2.5 tyś obrotów ten uskok.

Tak tak To nie naciągnięty łańcuch :P

Też byłem wczoraj na Bp ale ja nie mam cierpliwości żeby w takiej kolejce stać skoro ta wiedza nie jest mi niezbędna do szczęścia. Grunt że Bandzior ma mocy wystarczająco jak dla mnie a cyferki to tylko ciekawostka.

Ps. Myślałem ze będzie więcej bandziorów a tylko 2 widziałem dopiero jak już się zbierałem do domu.

taki maly ot

dlugie kolejki byly?

w piatek robie regulacje i na sobote chce sie wlasnie wybrac i nie wiem czy warto byc tam godzine przed ropoczeciem? Czy nie bylo tragedii w trakcie sie dostac?

Jak już się chwalicie, to i ja się pochwalę wykresem z mojego byłego Bandita 1200N'98:

PS: Gratuluję nowemu właścicielowi :D

142_1240846287.jpg

• 1 month later...

Niepocieszony bo?

Też nie rozumiem... To chyba standardowy wynik - standardowo wyższy od danych katalogowych....

jj

Też wczoraj odwiedziłem stacje BP w Wieliczce i udało mi się dopchać do hamowni oto wynik z którego w sumie jestem zadowolony ;)

Bandit%20%C5%81ukasz%20wykres.JPG

Później wrzucę filmik ;)