Skocz do zawartości

Moc Maksymalna Waszych Bandziorów - Hamownia

Gość cichymotocykle
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

pokaż jak to cudo wygląda. dużo roboty z upchnięciem listwy?

Wybaczcie ale chwilowo nie mogę pokazać co i jak. Modyfikacja była tematem mojej pracy inżynierskiej i ze względu na dziwne przepisy panujące na uczelni nie mogę zbytnio wszystkiego udostępniać w internecie bez ich zgody... Ale to tylko chwilowo dopóki nie ogarnę artykułów i innych rzeczy dzięki którym być może odzyskam część kasy władowanej w projekt. 😁

Jak ktoś mocno chce niech się zgłosi na priv, powiem co i jak 🙂

Obiecuje ze powstanie temat opisujący pełen zakres prac związany z moim dziorem 😎

• Like 1

53 minuty temu, MajkelZ napisał:

Wybaczcie ale chwilowo nie mogę pokazać co i jak. Modyfikacja była tematem mojej pracy inżynierskiej i ze względu na dziwne przepisy panujące na uczelni nie mogę zbytnio wszystkiego udostępniać w internecie bez ich zgody... Ale to tylko chwilowo dopóki nie ogarnę artykułów i innych rzeczy dzięki którym być może odzyskam część kasy władowanej w projekt. 😁

Jak ktoś mocno chce niech się zgłosi na priv, powiem co i jak 🙂

Obiecuje ze powstanie temat opisujący pełen zakres prac związany z moim dziorem 😎

w tymsezonie  juz nie bo chce wreszxcie pojezdzic ale na koniec pewnie sie zglosze :D

• 1 month later...

tu mój wykres narazie ostateczny , przeróbki to gazniki 38 z gsxr 750 92r plus tuby k&n , kompletny porting glowicy pod gazniki i pełny wydech z gsxr 1100 , wałki z gsxr 1100 89r dodatkowo zrobione fasolki i przestawiony rozrzad 

bados bebok.jpg

Edytowane przez benywariat
  • Upvote 3

• 4 months later...

Przyśpieszony zapłon, gaźniki 38, tuby K&N, wydech Leo, Cewki i kable Dyna, świece irydy.

spacer.png

Mało prezyzyjna ta hamownia. Przy tych przeróbkach powinieneś mieć na niej około 140 koni. W rzeczywistości masz pewnie z 10 koni mniej jak na wykresie. Przynajmniej mi tak wychodziło.

A do czego masz porównanie ? W sensie gdzie teraz mierzysz i skąd masz pewność, że obecna jest bardziej precyzyjna ? Gdzie stroisz swój motor obecnie ? Po ostatnim strojeniu jedynie mogę Ci powiedzieć, że zamyka budzik na ostatnim biegu, wcześniej tego nie robił ;)

Porównanie mam do Toxic Moto we Wrocławiu i do Speedbike Przemek Badowski w Warszawie.
Skąd ta pewność? W Top Bike jest hamownia od Świątka, gdzie hamował pewnie crossy. Kilkanaście punktów pomiarowych powoduje bardzo ładne wykresy. Klient jest zadowolony. Też się kiedyś zachwycałem.
Teraz robię motocykl tylko w Speedbike Przemek Badowski. Tutaj sama rolka waży więcej jak cała hamownia w Top Bike. Wykresy są dokładne. Wyniki często niższe od deklarowanej mocy producentów. Doświadczenie ogromne, nie ma co porównywać.

Lepiej uświadamiać w zarodku zanim ktoś zacznie wydawać fortunę na przeróbki nic niewarte...

• Upvote 1

Rzeczowa odpowiedź :) póki co to sam wszystko oprócz strojenia gaźników ogarniam w warsztacie więc koszt niewielki, mam jeszcze wałki od gsxr 750 i potrzebuje do tego kolektor wydechowy, powiedz mi czy po tych przeróbkach da się zbliżyć do 130 koni na kole ? Bo nie uśmiecha mi się póki co rozpaławiać silnika.

• Upvote 1

Popatrz co ma zrobione Benywariat. Wszystko naprawdę z głową i w sumie niewielkim kosztem.

Edytowane przez krynio
  • Upvote 1

7 godzin temu, MACHUT1986 napisał:

Rzeczowa odpowiedź :) póki co to sam wszystko oprócz strojenia gaźników ogarniam w warsztacie więc koszt niewielki, mam jeszcze wałki od gsxr 750 i potrzebuje do tego kolektor wydechowy, powiedz mi czy po tych przeróbkach da się zbliżyć do 130 koni na kole ? Bo nie uśmiecha mi się póki co rozpaławiać silnika.

z walkami z gsxr 750 musisz uwazac, najostrzejsze sa w 89 r  ale wiekszosc z nich jest wytarta bardiej niz ori banditowe wiec jak wymieniac to tylko po pomiarach 

W dniu 9.10.2020 o 19:21, MACHUT1986 napisał:

Spokojnie :) w zeszłym roku kupiłem z tej aukcji:

https://www.ebay.co.uk/itm/273681286078 myślę, że powinno być ok.

w wolnej chwili skonfrontuje z serwisowka a ty daj znac jak sie sprawuja , najlepiej to jedz do Przemka on to zrobi w dobrej cenie i naprawde dobrze , porting przyda sie do tego zestawu inaczej bedzue glowica waskim gardlem ;)

14 minut temu, benywariat napisał:

w wolnej chwili skonfrontuje z serwisowka a ty daj znac jak sie sprawuja , najlepiej to jedz do Przemka on to zrobi w dobrej cenie i naprawde dobrze , porting przyda sie do tego zestawu inaczej bedzue glowica waskim gardlem ;)

Ok, zimą ogarnę mechanikę i pewnie jeszcze przed sezonem podrzucę mu busem moto żeby to zestroił, wiem, że głowica będzie wąskim gardłem ale nie chcę utknąć bez motoru, bo mam jeszcze do malowania tylny wahacz przednie lagi i półki ( sety i uchwyty już mam pomalowane na matową strukturę mrozek;)), przy okazji wymienię łożyska i przewody, bo że starych oplotów schodzi bezbarwna koszulka, z ciekawych rzeczy to do tych kolektorów dokupiłem szpilki z k.o, nie będę w końcu męczył gwintów w głowicy przy zdejmowaniu kolektora ;)

powiem tak warto , nawet jesli mialbys utknac :D

co do oplotow mam hela w dobrej cenie , oczywiscie nowy 

9 minut temu, benywariat napisał:

powiem tak warto , nawet jesli mialbys utknac :D

co do oplotow mam hela w dobrej cenie , oczywiscie nowy 

Graty już mam kupione :) zawsze przed zimą wszystko kompletuje, jak ci robił głowice to liznął ją trochę więcej na frezarce żeby zwiększyć stopień sprężania ? Czy został oryginał ?

nie bylo potrezby bo i po co , za to zrobil mi dokladnie wlot i wylot takie jak mam gazniki i kolektor i to najbardziej cieszy , za naprawde nie duze pieniadze zobacz jaki mam przyrost chlopak zna sie na rzeczy ak malo kto a przy tym normalny i skromny , malo takich ludzi z doswiadczenie i wiedza poparta praktyka , dobra koncze bo to lizanie sie po chujach :D i zazwyczaj nie slodze tak facetom ;)

3 minuty temu, benywariat napisał:

nie bylo potrezby bo i po co , za to zrobil mi dokladnie wlot i wylot takie jak mam gazniki i kolektor i to najbardziej cieszy , za naprawde nie duze pieniadze zobacz jaki mam przyrost chlopak zna sie na rzeczy ak malo kto a przy tym normalny i skromny , malo takich ludzi z doswiadczenie i wiedza poparta praktyka , dobra koncze bo to lizanie sie po chujach :D i zazwyczaj nie slodze tak facetom ;)

Ok, narka

• 6 months later...
W dniu 11.10.2020 o 20:41, MACHUT1986 napisał:

Ok, narka

Mój wykres

Suzuki GSF 1200 2000R wkz przyrost..jpg

Zmienione wałki rozrządu od Gsx1100f + gaźniki 38mm od gsx-r750 olejaka razem z króćcami + tuby K&N-a + finalne strojenie na hamowni w SpeedBike.

Jestem bardzo zadowolony z wyników.

Kryniu dzięki wielkie za gaźniki i namiar na specjaliste w SpeedBike 🙂

Pomiar górny w tabeli jest chyba na razie finalny.

Pomiar dolny dysze 137.5 - było trochę za ubogo i poszły ostatecznie 145.

Edytowane przez Asterix
dopisanie opisu zmian w motocyklu

• 4 months later...

Ja wrzucam wykres z Inazumki - silnik od gsx1100f z 90. Kolektory, miska i airbox z Inazumy, sprzęgło i serce j/w.

Najpierw na wale, poniżej na kole 

Screenshot_2021-08-31-20-28-34-457_com.google.android.apps.docs.jpg

Screenshot_2021-09-03-23-30-43-260_com.google.android.apps.docs.jpg