Skocz do zawartości

Gość k@z!k
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli robiłeś synchro to po pierwsze sprawdź czy masz dobrze założone przewody i kapturki od podciśnienia ;)

Świeca jest sucha, w kwestii kapturków sprawdzałem wszystko i raczej jest w porządku. Też podejrzewam dyszę, tylko że ich nie ruszałem, więc czemu zapchana? I kwestia którą sprawdzić?

zobacz czy masz paliwo w komorze pływakowej

Dziękuję za podpowiedzi. W tej chwili jestem na wyjeździe, ale jak tylko wrócę to sprawdzę i się odezwę w temacie.

• 3 weeks later...

Witam wszystkich.

Wybaczcie że tak późno, ale dopiero wróciłem ze szkolenia i mogłem wrócić do pracy przy moim motocyklu.

Sprawdziłem wszystko jeszcze raz i wnioski: iskra jest, świece nowe, cewki zamieniałem miejscami i nadal tylko czwarty kolektor był chłodny.

Sprawdziłem też obecność paliwa w komorze pływakowej i okazuje się że było, zlałem około 50 ml, więc nie bardzo wiem gdzie dalej szukać problemu.

Będę wdzięczny za pomoc forumowiczów.

Pozdrawiam serdecznie

a kapturki i wężyki na podciśnienie założone?

a kapturki i wężyki na podciśnienie założone?

Oczywiście na trzech gaźnikach mam kapturki, a na tym akurat wężyk idący do baku. Wygląda że niby wszytko gra...

Warto wyregulować skład mieszanki, tu masz info:

Regulacja

Warto wyregulować skład mieszanki, tu masz info:

Regulacja

Spróbuję, jednak co jest dla mnie zaskakujące, po zimie palił ładnie na cztery cylindry, gaźniki czyściłem tylko pod kątem - od zewnątrz bo po zimie zaśniedziały i komory pływakowe, składu nie ruszałem... w trakcie synchronizacji też palił ładnie, a potem taka niespodzianka...

Sprawdz luzy zaworowe na niepracujacym cylindrze i uklad wolnych obrotow tego gaznika.

czytaj wyslij gazniki na czyszczenie do cielaka;) hehehe

Wybaczcie może pytanie ale jak sprawdzić układ wolnych obrotów pojedynczego gaźnika?

Zaczynasz od wyjecia wszystkich :)

Kupujesz carb cleaner w spray'u.

Jesli to Mikuni to zdejmujesz jedna komore plywakowa, gaznika niepracujacego cylindra, wykrecasz pilot jet ( dysza wolnych ) i srube regulacji mieszanki na wolnych. Zatykasz otwor po srubie i psikasz w otwor dyszy carb cleanerem, jednoczesnie obserwujac czy dostajesz migielke rozpylonego cleanera z malych otworkow umieszczonych w gardzieli gaznika ( odpowiadaja one za dostarczenie mieszanki na wolnych i przejsciu ) w okolicach przepustnicy obrotowej.

Potem robisz odwrotnie znaczy psikasz w otowor po srubie zatykajac palcem otwor dyszy wolnych.

Oprocz tego sprawdzasz sama dysze wolnych - tam zwykle nastepuje przytkanie.

Jesli wszystko jest OK to skladasz gaznik i montujesz cala baterie w moto.

Przed wykreceniem sruby regulacji mieszanki wkrecasz ja do konca lekko, zeby policzyc na ile obrotow byla wykrecona.

• Upvote 1

• 2 months later...

Wczoraj w trasie dziorek zaczał palic na 3 gary, dzisiaj wykreciłem wszystkie swiece i tylko jedna była zamoczona w oleju (elektroda). stan oleju jest ok, moto nie kopci, kiedy wykreciłem tą świece wyczyściłem i podgrzałem nad palnikiem moto znowu paliło na 4. Po 5 minutach zgasiłem moto, odpaliłem i znowu chodzi na 3 :/. Jakieś pomysły ?

nie po 3 miesiacach, i skończenie świecy nie powoduje wytworzenia oleju ;)

to coś bardziej skomplikowanego, najlepiej jak by się wypowiedział ktoś kto miał z tym styczność osobiście.

Dobra dobra to niech sie znawcy wypowiedza :P (moze uszczelniacze czy cus, ale ja sie nie znam wiec juz sie nie odzywam :))

A może to nie olej waha też jest tłusta miałem tak kiedyś w aucie myślałem że olejem z******ne świece a one po prostu były zalane zrób szczegółowe foty i poka experci powiedzą.

Za wcześnie na wytarte pierścienie chyba. Prędzej uszczelniacz któregoś z zaworów puszcza.

Jesteś pewien, że olej jest tylko na elektrodzie?

Skoro twierdzisz, że nie kopci, to wydaje mi się, że świeca pada. Wykręć i sprawdź czy ma iskrę, lub jak piszą inni, zamień z inną.

Jakiś czas temu, miałem podobne objawy, tylko u mnie świeca była sucha - zapchana dysza. Przegoniłem moto na ssaniu i problem zniknął.

Ja sie nie zanam ale kolega napisal ze swiece ma brand new 3 mieszace. Opcja jest taka tez ze sie mogl jakis lichy stuff trafic i jedna byla skonana, ale ja sie nie znam:P

co do silnika to kiedy go kupowałem był żyletą ciśnienie po 14 na każdym garnku brak kopcenia równa praca itp itd osobiście nigdy nie pałowałem nie rozgrzanego i obchodze sie z nim jak z jajkem dlatego myśle że z nim jest wszystko ok. Dzisiaj powalcze trochę i posprawdzam jeszcze kilka opcji i zdam relacje co mogło być nie tak

co do silnika to kiedy go kupowałem był żyletą ciśnienie po 14 na każdym garnku

Dziwne, po standardowo jest 12,5

na 99 % to nie jest olej więc sie nie martw zamień świece ew przewody WN jeśli dalej będzie to samo to pewnie gazior zalewa i trzeba będzie zajrzeć.

skoro miał 14 to ciekawe na jakiej benzynie ty jezdziles hahaha :)