Skocz do zawartości

Gość k@z!k
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

fajka jakaś trefna też tak miałem :) przełóż fajkę z 2 na 1 i zobacz co będzie się działo :)

Teraz to mam zagadkę, zamieniłem same fajki 2 z 1 - było dalej to samo, nie palił drugi gar. Zaryzykowałem i pozamieniałem całe układy pierwszego cylindra z drugim cylindrem (czyli ten przewód co powinien iść do gara nr 2 dałem do gara nr 1). Teraz nie pali pierwszy gar - mogę ściągnąć mu fajkę i jest to dla silnika bez znaczenia za to po ściągnięciu fajki na drugim garze silnik gaśnie. Obstawiając że przewód WN jest sprawny (którego i tak wymienię jeszcze raz), co może jeszcze psuć pracę silnika?

Synchronizacja gażników może .

same przewody zamieniałes miejscami czy ze swiecami?

Świec w tym przypadku nie ruszałem.

Synchro robiłem, raczej ta przyczyna odpada.

Dzięki za zainteresowanie tematem.

przewód moze i jest dobry a czy sprawdzałes połaczenie fajka - przewód - cewka?

Iskra przechodzi, więc jakieś tam przewodnictwo jest.

Powiem tak, boję się, że może być coś źle podłączone i zapłon następuje wtedy gdy nie powinien.

A na przewodach nie masz numerków?

• 3 weeks later...

JHK i co rokminiłeś co było? Sam mam podobny problem i szukam odpowiedzi.

Przed 2 tygodniami w sobotę wszystko było ok. W niedziele rano odpaliłem go, a on po 5 minutach sam zgasł. Pomęczyłem się z odpalaniem przez dłuższą chwile, ale zagadał. Później przejechałem z 1,5 km i zgasł na skrzyżowaniu. Postałem chwile az ostygł i ze ssania zapalił. Powrót do miejsca garażowania i szybka diagnoza: jeden kolektor zimiejszy, czyli nie palił na jednym garze. Wymieniłem świece i nic nie pomogło. Wymieniłem przewody WN, filtr powietrza i znów nic. Iskra jakaś tam jest wiec wziąłem się za gaźniki. Czyszczenie i synchronizacja poszła ładnie, aż byłem zdziwiony, że tak tam czysto. Dawka ustawiona na niepełne 2 obroty. Paliwo ładnie spływa z baku. Ale nadal jakby chodziły 3 cylindry ;/ Brakuje mu mocy.

Pomyślałem że może zawory. Zawory sprawdziłem dzisiaj wszystkie sa w normie. Trzeci kolektor jest zawsze chłodniejszy od pozostałych. Wiec co to może być??;/

Edytowane przez nuna

Przed chwila rozmawiałem z bratem o tym problemie że nie pali na trzecim i powiedział mi że wcześniej narzekałem na czwarty. Ale ręki sobie nie da uciąć.

Zmieniając przewody mogłem zamienić fajki i ta trefna trafila na 3. Czy istnieje mozliwość iż to fajka może szwankować?

Jak najbardziej , iskra moze przeskakiwac przez izolacje fajki na glowice zamiast na świece . Jak przyjrzysz się ww. fajce to powinna miec lekko bialawy slad po iskrze w miejscu gdzie nastepuje problem .

Wzial bym pod "lupe" jeszcze cewke , zrob taki eksperyment , oddal fajke od swiecy na cylindrze ktory nie pali w taki sposob wymusisz mocniejsza iskre , jesli zacznie palic to uwalona cewka.

Ja mam dokładnie ten sam problem. Nie pali 3 gar a czasem 4. Oczywiście nowe świece irydowe, pełna regulacja gaźników z synchronizacją, regulacja zaworów. Raz ładnie idzie a raz nie. Ale dodatkowo odkryłem dziwne drgania alternatora gdy go dotykam ręką. Myślicie że alternator może mieć coś wspólnego z paleniem? A tak odnośnie postu któregoś z poprzedników, to ktoś wspominał że zimny mu dobrze pracuje a ciepły źle-sprawdź sobie luzy zaworowe. Na ciepłym się kasują i możesz mieć otwarte zawory.

W koncu Bandit po zabiegu, zawory faktycznie mialy za male luzy :). Gdy zdjalem deksel, walki, lancuch, slizgacz wszystko wyglada jak nowka, zadnych sladow zuzycia :) wyregulowalem zaworki (nie obylo sie bez problemow, srubka do regulacji miala zerwany gwint pod nakretka) zamowilem nowa. 4 dni, byla w domciu :) zaworki wyregulowane, zamknalem motor, poskladalem do kupy. odpalam... chodzi ....ale nadal na trzy :( czwarty gar nie chodzi. po 5min. pracy gola dlonia trzymalem kolektor (mocno cieply). teraz to juz w ogole nie mam pojecia co zrobic dalej... zlitujcie sie :) jak nie nade mna to nad nim hahaha . Pomozcie prosze...

podmien świecę z innym garnkiem i sprawdz ponownie jego temperaturę.

..i zrob cos z tymi kotami w przywitalni jak mowi krynio

Sprawdź kompreche na tym garze, czy rożni sie mocno od reszty.

Może sprawdz jeszcze raz cewki? Lewa cewka odpowiada właśnie za gar 1 i 4 (o ile się nie mylę). Jeśli akurat te ci nie chodzą to szukałbym problemu właśnie w cewkach. Kiedyś kupiłem na allegro uszkodzony regulator napięcia, gość pisał, że jest dobry. Może to tak samo masz z cewkami które jak piszesz wymieniałeś ;)

btw:

witam. :)

mistrz, uśmiałem się :D

Edytowane przez Fazzy

swiece zamienilem miejscami, sprawdzilem jeszcze raz cewki. podsumowujac. gazniki wyczyszczone, przewody paliwowe wymienione, nowe swiece, cewki, zaworki ustawione. czwarty gar nadal milczy. nie mierzylem jeszcze kompresji.

Zmierz kompresję i napisz ile Ci wyjszło ;)

na wszystkich garach swiece sa jednakowe (jak ze sklepu), aparat do mierzenia kompresji w drodze :) wiec mysle, ze na dniach bedzie wszystko wiadomo

Dobra, gaźniki czysciles a sprawdzałeś poziomy paliwa? sprawdź jeszcze dla pewności szczelność krucców, po zapaleniu moto zejdź z obrotów i popsikaj po gumach np samostartem, jak zwiększa się obroty, gumy do wymiany, a poziom paliwa bez demontażu możesz sprawdzić wstępnie bujajac dobrze motorem, sprawdź co się dzieje z obrotami

na wszystkich garach swiece sa jednakowe (jak ze sklepu), aparat do mierzenia kompresji w drodze :) wiec mysle, ze na dniach bedzie wszystko wiadomo

To mi pachnie za ubogą mieszanką. Jeżeli izolatory są białe jak w nowych świecach to nie dobrze. Powinna być "kawa z mlekiem".