Skocz do zawartości

Gość k@z!k
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , słuchajcie mam bandita GSF 600 2005r. N Po sezonie zimowym odpaliłem go i zauważyłem nierówną prace i że nie chodzi na 2 cylindry , bo są zimne dwa kolektory ( na wolnych obrotach) Po dodaniu gazu wchodzi na obroty i pracują wszystkie cylindry. Wcześniej myślałem że to wina świec , wymieniłem świece na irydowe ( NGK japońskie) ale jest dalej to samo . Podejrzewam ,że to mogą być zapchane dysze wolnych obrotów ale nie wiem jak się do nich dostać i nie wiem gdzie one się znajdują , może ktoś mógłby mi podrzucić schemat gaźnika z opisem. Może ktoś ma jakiś inny pomysł co to może być bo nie chodzi 1 i 4 cylinder a przewody wysokiego wychodzą z jednej cewki ale czy to możliwe , że cewka na biegu jałowym nie daje iskry a na wysokim daje .

dzięki z góry za pomoc :) pozdrawiam !

Miałem ten sam problem jakieś pół roku temu po zakupie motoru. Wyciagnij gaźniki, rozkręć je i wyczyść wszystkie dysze oraz komory pływakowe. W gaźnikach miałem wieeeelki syf, który zatykał dysze.

Jak ja to robiłem to nawet nie rozpinałem cięgien od gazu i ssania tylko przy motorze rozkręcałem poszczególne gaźniki i przedmuchiwałem kompresorem. Oczywiście musisz to robić ostrożnie żeby nic nie pogubić i nie połamać pływaków.

Oprócz gaźników i świec warto jeszcze sprawdzić stan przewodów wysokiego napięcia. Mój bandzior był bardzo wrażliwy na wczesnowiosenną wilgoć w powietrzu. I najczęściej szwankowały zewnętrzne cylindry. Jakiś preparat do wypierania wilgoci też może się przydać.

bandzior stoi w suchym i ogrzewanym garażu to raczej nie wskazywało by na przewody wysokiego . Boje się trochę rozkręcać te gaźniki bo później to trzeba jakoś synchronizować wolałbym się dobrać do dyszy jałowego biegu , wtedy wiedziałbym że to jest to bo on tylko na wolnych obrotach nie pali na 2 cylindry a jak dodam gazu to wszystkie chodzą . Czy ta dysza wolnych obrotów jest z góry czy z dołu gaźnika czy może można się do niej dostać gdzieś z boku bez rozbierania ?

od dołu, gaźniki na stół i porządny wkrętak

Masz konkretną radę, jak nie umiesz zrobić gaźników to są od tego mechanicy. Każdy by chcial żeby naprawa motocykla polegała na posmarowaniu łańcucha;]

Na forum jest serwisówka ściągnik poczytaj, pooglądaj.

jak nie bedziesz kręcił śrubami od ustawiania podciśnienia oraz skladu mieszanki, tylko przedmuchasz dysze i wyczyścisz komory pływakowe to nie rozregulujesz gaźników.

Podmień cewki zapłonowe miejscami żeby wyeliminować problemy z iskrą. Jak nic się nie zmieni to gaźniki do czyszczenia i regulacji. A i jeszcze napisz kiedy byly regulowane luzy zaworowe.

Zamiast sie produkować warto zaglądać do Bazy widzy np tu widac jak wyjąć gaźniki i oczyścić komory pływakowe http://polishbanditcrew.pl/topic/4354-porada-jak-wyczyscic-komory-plywakowe-w-gaznikach/

a tu jak czyścimy http://polishbanditcrew.pl/topic/10267-czyszczenie-gaznikow/page__hl__dysza__fromsearch__1

Ja pomimo ze tylko jestem pasażerką a na forum zaglądam sporadycznie znalazłam to w kilka minut :)

Może ma ktoś schemat gaźnika z opisem dysz . ?

A tu nie ma? http://polishbanditcrew.pl/files/category/3-gsf600ns-2000-2004/

ps. Był Bandit 600 w 2005? Przypadkiem własnie 2005 to nie 650?

Cześć.

Objawy:

Moto zapala na ssaniu, niechętnie wchodzi na 4 tyś, działa przez 3-5 minut, zaczyna spadać, dusi się i umiera. Potem już nie odpala, Ciepłe są tylko dwa kolektory.

Bez ssania w ogóle nie rusza.

Postępowanie:

Spuszczam paliwo przez szmatę, na szmacie zostaje piach, trochę nie zidentyfikowanych paprochów i nasiona jakiegoś drzewa (takie fruwające gówna). Ok, myślę, rozbieram filtr paliwa: syf. Idę dalej, otwieram gaźniki. W komorze pływakowej znajduje drobny piach i trochę lepkiej mazi przy dyszy. Czyszczę gaźniki, wymieniam paliwo. Dla pewności wymieniam świece i ładuję akumulator.

Dalsze Objawy:

Odpala, ciągle ciepłe tylko dwa kolektory. Chodzi kilka minut na ssaniu, przy zmniejszeniu ssania, traci obroty i zdycha. Na ruch manetką reaguje prawidłowo ale z czasem spada z obrotów - gaśnie. Za którymś razem podczas działania na pół-ssaniu (2 tyś obrotów) włączam światła i moto zdycha natychmiast... ciekawe.

Postępowanie:

Sprawdzam świece: suche. Sprawdzam świece z 2 cylindrów które palą: prawidłowo, lekko tłuste, lekko zakopcone (pewnie za bogata mieszanka) przy tak krótkim czasie działania pewnie nie miały czasu i temperatury się przepalić. Te na niedziałających cylindrach czyste jak łza. Wyciągam wszystkie świece, wkładam je w fajki, przytykam do korpusu silnika, gaszę światło w garażu i kręcę rozrusznikiem. Błyskają wszystkie aż miło.

Wniosek: Do cylindra nie dochodzi paliwo.

W między czasie zmieniam akumulator, bo mój podejrzanie szybko zdycha.

Nowy Objaw:

Po odpaleniu na ssaniu moto chodzi bez przerwy aż do włączenia się wiatraka na chłodnicy. Trzyma obroty, nawet po wyłączeniu ssania. Po włączeniu świateł, nie spadają obroty, wszyskto działa.

Moja diagnoza:

Mam do czynienia z zapchaną dyszą główną w obu gaźnikach, i wymaga to dokładnego czyszczenia jakimś Carbocleanerem i drutem. Druga sprawa mam walnięty akumulator, pewnie robi się spięcie i pomimo ładowania z prądnicy coś się pierdzieli i brakuje prądu dla świec (dlatego gasł przy włączaniu świateł).

Czy dobrze rozumuję?

Diagnoza że paliwo nie dochodzi prawidłowa. Na pewno trzeba wyjąć i porządnie wyczyścić gaźniki. Filtr paliwa wymienić i powinno być dobrze.

A to że gasł przy włączeniu świateł może być spowodowane zbyt małą mocą silnika pracującego tylko na 2 garach. Światła mają dość sporą moc plus niedoładowany aku powodują całkowite obciążenie prądnicy, czyli też silnika.

"Spuszczam paliwo przez szmatę, na szmacie zostaje piach, trochę nie zidentyfikowanych paprochów i nasiona jakiegoś drzewa (takie fruwające gówna). Ok, myślę, rozbieram filtr paliwa: syf. Idę dalej, otwieram gaźniki. W komorze pływakowej znajduje drobny piach i trochę lepkiej mazi przy dyszy."

:boje_sie: jaki piach i nasiona? takie rzeczy w sekundzie zapychaja dysze a później dzieją sie cyrki. Szczerze mówiąc zawsze jak rozbierałem jakieś gaźniki to była tam ewentualnie taka zielona maź/nalot także moze to jeden z elementów usterki. Od siebie polecam płyn od valvolina do czyszczenia gaźników ( dodatek do paliwa) , kosztuje 20 zł ale bardzo dobrze sie spisuje.

No niestety sam się zdziwiłem. Od zakupienia motoru w październiku tankowałem go 2 razy i w obydwu przypadkach robiłem to w zamkniętym garażu z nowej banieczki, więc obawiam się, że syf odziedziczyłem po poprzednim właścicielu. Moja głupota, że przed zimą nie wyczyściłem zbiornika...

No przecież po zakupie moto nikt w bak nie zerka w poszukiwaniu nasion dębu czy innego dziadostwa. Poprzedni właściciel zawalił :(

http://www.grupy.otopr.pl/bandyta-nie-pali-na-dwa-cylindry,usn,6223859.html

Witam mam taki sam problem, po zimowaniu pali tylko na dwa cylindry 1 i 2 od lewej, prawe są zimne,

Sprawdziłem świece i przewody, iskry są na wszystkich świecach, chyba mnie czeka czyszczenie gaźników, bo mogą być zapchane, przynajmniej tak opisują w powyższym linku.

Powyżej wkleiłem link do podobnej sprawy może sie przyda.

Jeśli cokolwiek mi się uda naprawić to się odezwe.

Ok przywitanie już jest

Wracając do tematu, dzisiaj zaprowadzam motor do mechanika, o przyczynach pracy tylko 2 cylindrów napisze w przyszłym tygodniu.

Właśnie odebrałem motor z warsztatu, w gaźnikach syf który był główną przyczyną pracy tylko na dwa cylindry.

Przy okazji wymiana świec, motro równo pracuje, jak należy, ogólnie mówiuąc tak jak by odzyskał naście koni, odmulony, poprostu zap... jak dziki!!!

• 4 weeks later...

Witam,

Mój bandzior '96, 1200 chodzi na jednym cylindrze i to na pierwszym.... (od dzisiaj wieczór... bo przez ostatni tydzień zrobiłem nim ponad 300km chodził bez zarzutu) przeczyściłem cewki faktycznie było przebicie na jednym kablu jeden koniec kabla brudny itp ale iskra teraz jest na wszystkich kablach i świecach, świece wyczyszczone. ale po odpaleniu i głosie jak w ciągniku po wykręceniu są mokre, więc paliwo dochodzi.... no i iskra jest... kolejność kabli jest tak jak była pierwotnie licząc od

Za wszelkie komentarze, że "temat już był to przeszukaj" albo "poszukaj sobie w serwisówce" serdecznie podziękuję, bo na tym forum czegos takiego nie znalazłem.... jak się chce coś znaleźć na szybko to lipaaaaaaaa tak samo jak szukałem tematu o czujniku tps... przez google owszem a tutaj mój ulubiony komunikat "Brak wyników wyszukiwania" który mnie od środka roznosi.

Proszę o konkretne i PRAKTYCZNE KROKI co mogę sprawdzić, podpowiedzi i pomoc.