Skocz do zawartości

Gość k@z!k
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

do tego co napisali ci koledzy z PBC ,sprawdziłbym jeszcze przewody wysokiego napięcia ,fajki świec i króćce (popękane też powodują problemy z ustawieniami)

Mam problem polegający na tym, że silnik pali tylko na dwa pierwsze cylindry. Historia wygląda tak:

Wracam z krk :D do domy myśle, trzeba przepalić moto (tydzień stał bez ruszania, wcześniej wszystko było w porządku), odpalam moto i zauważam dziwną pracę silnika, dotyka rur wydechowych i... od 3 kompletnie zimna (zaczął mocno kopcić i rzucać paliwem na 3 wydechu), 4 troche ciepła natomiast 1 i 2 parzą, myśe może zagrzeje go trochę i przejdzie nic nadal to samo.. na szczęście mam brata ciotecznego mechanik (zaznaczam od razu, że z motorami nie miał do tej pory styczności, ale każdy jeden silnik mógłbym mu oddać do naprawy w ślepo....i wiem, że go uruchomi i zrobi solidnie:P, podjechałem do niego i na początku pozamieniał świece, nadal to samo pali tylko na pierwsze dwa, zamienił kable od cewek 2 i 3 (chyba tak już nie pamietam, zapewniał, że tak można) nadal palił tylko na 1 i 2, stwierdził, że pozostaje sprawdzenie poprzez psiuknięcie bezpośrednio w gaźniki Plakiem, zero efekty ... Według niego mogły "podeprzeć się zawory", mówił, że szukania przyczyny zaczął by od tej strony, i tu pytanie do was czy jest to możliwe i czy powyższe objawy na to wskazują, pytam w jego imieniu bo kazał mi upewnić się co do jego teorii, zaznaczam, że nie jest to byle majster ;p:P

Edytowane przez Krzysztof
Tagi.

Poszukaj tematu na forum, bo już był. Typowa przypadłość Bandziora. Nie ma więc sensu powielać tematu. Użyj szukajki.

Dobra czyli co najpierw przeczyścić gaźniki ?? :P Przynajmniej tak zalecają ludzie w podobnych tematach (nie pracują wszystkie cylindy), tylko czy jeśli coś byłoby nie tak z gaźnikami psiukniecie plakiem nie spowodowałoby "załapania" tych cylindrów no albo zły temat znalazłem :P

Edytowane przez jaco

Obrotomierz wariuje czy płynnie wskazuje ?

no wlaśnie tu go dziwi to, że pomimo że pali tylko na dwa to jest to praca dosyć "płynna" (jeśli można ją tak nazwać), przy dodawaniu gazu zaczyna szarpać

A świece są mokre jak je wykręcisz ?

Jak tak to coś z kablami WN,

Czy świece są mokre... no właśnie tutaj pojawia się zagadka, bo przy pierwszym odpaleniu zaczął kopcić i walić paliwem po 3 kolanku, więc to, że nie daje paliwa odrzuciłem teraz gdy poszedłem do garażu pokręciłem i pokręciłem nim trochę świece na 3 i 4 suchutkie(kolanko też), i mam pytanie co mogło powodować, że na początku waliło paliwem po kolanku a teraz świeca suche, a i druga sprawa czemu nie reagował na psiukniecie plakiem ( psiukane było w metalową siatkę za filtrem), mechanik twierdził, że powinien coś drgnąć na tych cylindrach, no chyba, że zasada tych gaźników jest troszkę inna niż w autach, więc nasuwa mi się tylko sprawa, że gaźniki 3 i 4 mogło coś zatkać, świece i kable są raczej na 100 sprawne (przekładane w kilka sposób i zawsze nie działał 3 i 4 ).

Wyciagaj kolego gazniki i odkrecaj komory plywakowe - na bank masz tam mnustwo syfu. Miałem u siebie podobny przypadek, wyczyściłem i lata jak trzeba. Jak już zdejmiesz komory pływakowe to wykręć dysze i przedmuchaj sprężonym powietrzem, tylko rob to ostrożnie żeby nic nie połamać bo są to delikatne rzeczy :D

Sprawdź czy jest iskra. Gaźnik może być zapchany ale na plaku powinien zagadać mimo wszystko. Moim zdaniem coś z cewkami.

iska jest i to raczej dobra tak jak mówiłem była podbierana świeca z 1 na 4 podobnie z 2 na 3 i dalej pracuje tylko 1 i 2 podobnie z kablem od cewki były zamieniane z 2 na 3 i to samo 1 i 2 gada , nic zacznę od gaźników tak jak olek mówi, dzięki za rady ;) (gdyby nie to, że w następnym tygodniu mam 3 jeba... egzaminy z budownictwa:D już działał a tak chyba musze to odłożyć na lipiec)...

odłącz te cylindry które działają a do tych które nie gadają nalej troszkę benzyny (najlepiej strzykawką. Jak zaskoczy tzn że nie dostaje paliwa.

odłącz te cylindry które działają a do tych które nie gadają nalej troszkę benzyny (najlepiej strzykawką. Jak zaskoczy tzn że nie dostaje paliwa.

Przy odkręconych gaźnikach wstrzykłem trochę benzyny na 3 i 4 no i trochę pokręciłem i strzelil w wydech na dwójce i jedynce zaciągałem kable od świec, więc chyba potwierdza się że nie dostawały paliwa, "jak zaskoczy" co dokładniej przez to mam rozumiem, że będzie to tylko jednokrotny wybuch paliwa ??

To że strzelił mówi że iskra jest i chce pracować tylko nie ma na czym. Proponuję rozebrać gaźniki i wyczyścić. Ew. przedmuchać dyszki sprężonym powietrzem i zobaczyć co się będzie działo (czy się poprawi). Wina na 98% jest w gaźnikach.

To że strzelił mówi że iskra jest i chce pracować tylko nie ma na czym. Proponuję rozebrać gaźniki i wyczyścić. Ew. przedmuchać dyszki sprężonym powietrzem i zobaczyć co się będzie działo (czy się poprawi). Wina na 98% jest w gaźnikach.

Oki wielki dzięki ;) Gaźniki zawiozłem z rana do mechanika, bo nie mogłem tak bezczynnie nic nie robic ( tym bardziej się uczyc:D wiedząc, że bandzior nie gada :(:( ). Ma mi je przeczyścić (śrubki wyglądały jak ze 100 lat nie były odkręcane :P, podobnie te od regulacji, wszystko rdza pokryte ;/) dalsze poczynania dopiero w następny weekend, bo na tym niestety z braku czasu musze dzisiaj zakończyć, ale jeśli to gaźniki i zagada:D od razu robię regulację zaworów i synchro gaźników (poprzedni właściciel mówił, że nie robił tego już dwa sezony...). Co i jak dam znać w następny weekend ;)

Jak masz już zdjęty bak to osobiście zakupiłbym jakiś mały przepływowy filterek paliwa (tak ku przestrodze) na przyszłość :)

hehe, ciekawostka: wiele nie pomogę ale miałem taką sytuację po przejechaniu 5km w mieście coś mu odwaliło i zaczął palić na 2 gary, szybko znalazłem rozwiązanie: stanąłem na najbliższym parkingu, nigdy tego nie robię ale wkurzyłem się bo właśnie miałem zaplanowaną dłuższą podróż także...maneta do końca na 5 sekund i przeszło :D reszta trasy przebiegła bez niespodzianek ;)

hehe, ciekawostka: wiele nie pomogę ale miałem taką sytuację po przejechaniu 5km w mieście coś mu odwaliło i zaczął palić na 2 gary, szybko znalazłem rozwiązanie: stanąłem na najbliższym parkingu, nigdy tego nie robię ale wkurzyłem się bo właśnie miałem zaplanowaną dłuższą podróż także...maneta do końca na 5 sekund i przeszło :D reszta trasy przebiegła bez niespodzianek ;)

Na przyszłość będe pamiętał, ale strasznie kulał także trochę bałem się go wkręcać na tak wysokie obroty, pewnie gdybym nie miał wyjścia (daleko od domu:D) to bym próbował ;p

• 2 weeks later...

Oki wypada zakończyć temat, okazały się jednak, że to wina zaworów regulacja przyniosła dobry efekt ;) gada na 4 gary ;) Co najdziwniejsze po ściągnięciu pokrywy zaworów zawory na 3 i 4 nie były bardzo pościągane, bardziej były na 1 i 2 ... No ale nie pozostało nic jak skręcić i odpalić... 4 gary zaczęły równo tym razem już delikatnie klekotać <muza>. Także ten tego teza podpartych zaworów okazała się na szczęście trafna :):). Także dzięki wszystkim za podpowiedzi a ja idę grzać .... wódę :D

Nie chciałem nowego tematu tworzyć to tutaj zapytam ;) Przystąpiłem do synchronizacji gaźników i coś jest nie tak... wczoraj mechanik na szybko bo już późno chciał to zsynchronizować ale coś mu uciekał jeden gaźnik. Dzisiaj chciałem to na spokojnie zrobić no i nie do końca mi wyszło mianowicie ustawiając 1 i 2 idzie je idealnie wyrównać, natomiast 3 i 4 jest wyrównana, po drobnej przegazówce i zejściu z obrotów 3 gaźnik zaczyna bardziej zasysać, ustawiając 12 i 34 jest znowu tak, że jeśli wyrównam podciśnienia to strasznie duże obroty łapie (ok. 2,5-3), jesli nie są idealnie równo obory są niższe ok.1,4 . Psiukałem już plakiem po gaźnikach by sprawdzić czy lewego nie ciągnie ale nic nie pokazało, zostawiłem to tak jak udało mi się najlepiej wyrównać no i obroty tak żeby były ok.1,4 no i w sumie dobrze ciągnie jest różnica niż przed (po podpięciu na początku wszystkie się rozjechały, pisze na kacu także mogłem coś zamotać:D)

masz synchronizować między sobą gaźniki jednocześnie kompensując obroty śrubą od nich

zastanawiałem się nad tym samym ale zrobiłem jak qunerek pisze i działa :P

• 1 month later...

Witam ponownie mam duży problem ponieważ moje suzuki 600 z 97 r nie chodzi ma cztery cylindry świece włożyłem nowe gadał jeden dzień na cztery gary a dzisiaj na trzy jak go przycisnę jadąc to czwarty też zagada przeczyściłem gaźniki i nic nie pomogło trochę więcej kopci i zaczął strzelać w rurę wydechową szukałem w wyszukiwarce i przyczyn może być wiele jutro mam wolne ktoś może miał podobny przypadek i napisze mi za co juto się wziąść w pierwszej kolejności?

Przewody świec w jakim stanie? "Przeczyściłeś gaźniki" tzn jak? Rozebrałeś je i umyłeś czy sprężara i gdzieś w filtr dmuchałeś czy jak?

Edytowane przez Conorian