Skocz do zawartości

Gość k@z!k
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 months later...

Sprawa ma się następująco:

Zrobiłem dziś synchronizację gaźników w moim b6 z 02r, ale niestety raczej nie miało to najmniejszego sensu, bo motór zamiast na 4 grał na 3 garach (zorientowałem się dopiero po fakcje bo mnie zaciekawiło czemu jedna rura od kolektora ma widoczną polerkę a na pozostałych już złotko widnieje). Jakoś nie zbyt zauważalne było, żeby chodził na 3 garach bo i dobrze chodził na niskich obrotach jak i wkręcał się, dodam że obrotomierz nie skakał tak bardzo. Dopiero jak wypiąłem fajkę od niego, to nie było żadnych zmian, natomiast od cylindrów które były sprawne po odłączeniu fajki od razu spadał z obrotów (prawie gasł).

Oczywiście przewody WN dobrze podłączyłem, bo sprawdzałem, korki z powrotem założyłem tam gdzie były (a było ich 2) 2 pozostałe miały wężyki z czego jeden szedł do baku a drugi już nie pamiętam do kąd, ale chyba gdzieś do silnika ( z tego co czytałem na forum to większość miało po 3 korki i jeden wężyk z podciśnieniem do baku, tak więc nie wiem czy to prawda)

A więc próbowałem rozgryźć co jest grane, ale niestety nie udało mi się. Najpierw wyjąłem świece z tego gara i sprawdziłem iskrę - jest, benzyna też dochodzi bo mokra świeca. Zamieniałem świece z tych działających do tego jednego niesprawnego - żadnych rezultatów, tak więc świece raczej dobre. Kable nie powinny mieć przebicia bo sprawdzałem w ciemności, choć nie próbowałem zamieniać kabli (o ile jest to możliwe) bo one chyba są bezpośrednio z modułem zlane. Dodam że pali bez problemu. Filtr paliwa wymieniony na nowy.

Hmm kumpel powiedział że może gaźnik byłby przytkany i nie dostarczał powietrza do tego cylindra i dla tego nie hula, możliwe jest to ?

Czekam na wasze sugestie i rady.

P.S. Uprzedzam że przeszukałem już kilka tematów na forum z serii nie pali mi na ten i ten cylinder.... niestety nie znalazłem tam rozwiązania mojego problemu ;/

Prędzej paliwa, ale zacznij od wymiany świecy

Witam,

Aby sprawdzić czy to świeca zamień ją miejscami ze świecą z cylindra obok i odpal moto. Jeli wszystki objawy przeniosą się na cylinder z którym zamieniłeś świecę to masz odpowiedź - uszkodzona świeca. Jeśli natomiast objawy nadal będą takie same czyli w tym samym cylindrze nie będzie następować zapłon mimo zamiany świecy (świeca do tego będzie zalana) to masz problem w układzie zapłonu. Możliwe, ze przewód nie przewodzi w bazowym ułożeniu.... możesz podmienić przewód...

Tak w sumie to ciężko mi sobie wyobrazić fakt, że silnik pracował równo na 3 cylindrach...

Witam,

Aby sprawdzić czy to świeca zamień ją miejscami ze świecą z cylindra obok i odpal moto.

Tak w sumie to ciężko mi sobie wyobrazić fakt, że silnik pracował równo na 3 cylindrach...

Co do świeć to już pisałem że je zamieniałem i dalej ten sam garnek nie palił ;P A jutro wkleję filmik z pracą moto jeżeli kolega nie dowierza :D

W najbliższym czasie postaram się zamienić cewki i przeczyścić gaźniki... i odezwę się

Edytowane przez Spencer

Dokonałem pomiaru ciśnienia w cylindrach i okazało się że w cylindrze II (ten co nie pali) jest 8kPa a w pozostałych po 11kPa. Wstrzyknąłem następnie niewielką ilość oleju (troszkę mi się rozlało) do II cylindra i wzrosło do 8,2kPa, następnie ponowiłem próbę żeby upewnić się i dałem trochu więcej i wzrosło do 12kPa... co mnie bardzo martwi bo możliwe jest że padły pierścienie w tym cylindrze lub co innego... zacznę od regulacji zaworów żeby się pozbyć ich, ale jeżeli to nie pomoże rozbierał ktoś może cylinder żeby dostać się do tłoków ?? wszystkie cylindry są połączone ze sobą i czy trzeba cały silnik opuszczać żeby zdjąć go ?? Jeżeli ktoś posiada jakieś przydatny artykuł na temat wymiany pierścieni, tłoków, uszczelki pod głowicy do b6 00-05 to bardzo bym prosił o podanie bo może mi się przydać ;/

Daj se spokój z wymianą pierścieni. Wymień piec.

Założysz nowe pierścienie bez szlifu to nie przejedziesz 1kkm i będzie to samo.

A szlifu nie zrobisz bo nie ma nadwymiarowych tłoków do dziora...

• Upvote 1

Daj se spokój z wymianą pierścieni. Wymień piec.

To kolega mnie ładnie pocieszył... ale najpierw i tak zacznę od zaworów a później będę się martwił.... najwyżej będzie się jeździło na 3 garach :P

Skoro po wlaniu oleju kompresja wzrosła do 12 to jest to wina tłok/pierścienie/cylinder. Jeśli padły pierścienie to pół biedy, gorzej z cylindrem - to gorsze pół biedy.

Dobra, tłoki i pierścienie są na szczęście całe, membrana w 2 gaźniku była uszkodzona i łapał lewe powietrze i dla tego nie było kompresji po zamianie membrany ma dobrą kompresja podchodziła pod 11 czyli tyle ile w pozostałych było.

Pytanko czy membrana w gsf 600 jest taka sama jak w 1 i drugiej generacji ?? mógłby ktoś udzielić mi takiego info albo wrzucić fotkę ze zdj membrany z 1 gen ?

Edytowane przez Spencer

Tak zapytam, kompresję sprawdzałeś przy odkręconej manetce?

Czasami może też być fajka padnięta jak się w środku wyrobi ja tak miałem objawy bułu jak obroty chulały nawet na ciepłym po wymianie wszystko ustało :)

Czasami może też być fajka padnięta jak się w środku wyrobi ja tak miałem objawy bułu jak obroty chulały nawet na ciepłym po wymianie wszystko ustało :)

Póki co mam do wymiany membranę, i ponawiam pytanie orientuje się może ktoś czy membrana wb6 z I gen była taka sama jak w II gen?? Tego plastiku nie da się zdjąć jest zlane razem z membraną tak więc muszę w całości kupić...

Foto:

20130301130.jpg

20130301129.jpg

Membrana była uszkodzona na obrzeży jak widać na 2 zdj na samym dole (prawdopodobnie ktoś źle założył, zwinęła się i pękła), środkowa część to wynik próby odłączenia membrany od plastiku :D

Miałem taki przypadek, że zsunoł mi się weżyk idący z gażnika od czwartego cylindra do zaworu egr i przestał mi palić na czwarty cylinder, poprostu niebyło podciśnienia i niepodawało mi na nigo benzyny.

A szlifu nie zrobisz bo nie ma nadwymiarowych tłoków do dziora...

Zawsze można wstawić tuleję i kupić nominalne. Cena i opłacalność tego przedsięwzięcia to inna sprawa.

Dobra wymieniłem membranę, kompresja wróciła do normy, odpaliłem moto i jak ściągnę drugą fajkę (tą nie palącą) to obroty wskakują z 1,200 do 3tys i jak jest rozgrzany to zostają na 3 tysiącach(obroty przy zdjętej fajce nic się nie zmieniają, po założeniu fajki wracają na 1,200) a jak jest zimny silnik to wzrasta do 3k obrotów i za chwilę spada poniżej 1k obrotów a po jakiejś chwili gaśnie (ale nie zawsze).

Pozostałe fajki po ściągnięciu powodują spadanie obrotów poniżej 1k i gaśnięcie motocykla po jakimś czasie.

Podczas synchronizacji obroty bardzo falują po prostu nie da się ustawić synchronizacji bo albo skaczą bardzo wysoko albo nisko i gaśnie. Na niskich obrotach ostawiając synchro gaśnie... Przymierzam się do wymiany oringów przy króćcach bo po rozebraniu zauważyłem, że były w opłakanym stanie i mogło tam łapać lewe powietrze bo pod spodem było lekko mokro.

Dodam że świece założone są nowe.

• 5 weeks later...

Cześć.

Ja mam natomiast taki problem. Moto odpala ładnie ale pracuje na 3 cylindrach. Wiem bo jeden kolektor jest chłodniejszy niz inne, a zdjecie fajki nie zmienia pracy silnika.(iskra jest na wszystkich świacach dobra w kazdym zakresie obrotów) Ciezko nim ruszyć bo strasznie pierdzi ale jak tylko złapie 3-4 tysiące obrotów to juz chodzi dobrze na wszystkich. Świece wymienione, filtry nowe, gaźniki czyściłem. Jakies sugestie porady ??

Z góry dzieki za pomoc :)

szukaj też na starym forum "padanie cylindrów", a poza tym trzeba jeszcze przeczytać ten temat.

• 2 weeks later...

koledzy doradźcie bo mój mechanik twierdzi że jest ok. Otóż moto ma takie zagrania ze czasem co 10km czasem co 80km.. zaczyna pracować na 3 cylindry traci moc po chwili gaśnie po wkręceniu na obroty powyżej 5tyś jest ok znów śmiga, lecz czasem nawet wyższe obroty nic nie dają, po czy usterka sama przechodzi jak ręką odjął mój mechanik stwierdził ze musi widzieć objawy lecz niestety dolegliwość mojego moto jest sporadyczna i nieprzewidywalna oraz bardzo uciążliwa, dodam że usterka pojawiła się po synchro czyszczeniu gazników oraz po zrobieniu luzów zaworowych. Ja myślę ze mechanik spieprzył coś z gaźnikami czy mogę mieć racje?? proszę o pomoc

witam,wczoraj podczas próby usprawnienia 2 garów,razem z Jab2 udało się uruchomić jeden z nich,ale zacznę od początku,po wymianie akumulatora był problem z rozrusznikiem bo nie chciał kręcić,w pewnym momencie jednak ruszył i teraz jest z nim okey ale raz z długo przytrzymałem zapłon i kabel od rozrusznika lekko zadymił.Teraz już kręci normalnie tylko że jeden cylinder nie chodzi.Może ma znaczenie ze w pośpiechu raz podłączyłem akumulator odwrotnie plus do minusa i minus do plusa,spalił się bezpiecznik przy przekaźniku rozrusznika,wymieniłem go i wszystko działa,lecz przed tym incydentem mot chodziło na 2 gary.

Co robiliśmy by go uruchomić?

1.został sprawdzony kabel WN iskra jest zarówno na fajce jak i na świecy gdy włoży się ją w fajkę

2.Sprawdziliśmy czy paliwo dochodzi do cylindra,dochodzi.

3.Dysze w gaźniku sprawdzone,membrana również

4.Wcześniej nie chodził jeszcze drugi gar ale po spryskaniu wtyków od modułu zapłonu zaskoczył,zostawiłem na noc jeszcze raz spryskane wtyki ale 4 gar nie zaskoczył

5.Przekładałem świece z działającego gara do tego nie działającego i nie ma różnicy

6.Zawory też wyglądają na sprawne

7.Przekładaliśmy kable wysokiego napięcia zamieniając cewki by wykluczyć awarie kabli

8.Filtr powietrza z zeszłego sezonu ale nie ma tragedii jeżeli chodzi o jego stan

9.Gaźniki sprawne przynajmniej tak mi się wydaję bo przed chwilą je wymontowałem i wszystkie krućce przy silniku są mokre,co świadczy o tym że jakaś mieszanka się dostaje do silnika

10.śruba składu mieszanki przy 4 gaźniku wykręcona na około 2 obroty.

Z tego mogło by być nie tak to chyba ten moduł zapłonowy ale nie jestem pewien,jak można to sprawdzić bez drugiego modułu?Jak macie jeszcze jakieś pomysły co można by sprawdzić to proszę o pomoc bo wydaje mi się że Jab2 sprawdziliśmy już wszystko.

Podłączyłem waku do gaźników i na 4 nie słupek w ogóle się nie podnosi jak go odpalę i zostawię na wolnych obrotach,dopiero jak dodaję gazu to lekko się podnosi ale to minimalnie

zawory sprawdzone teraz jest okey ale nie zmieniło to wskazań wakuometru

Edytowane przez mati2388

koledzy doradźcie bo mój mechanik twierdzi że jest ok. Otóż moto ma takie zagrania ze czasem co 10km czasem co 80km.. zaczyna pracować na 3 cylindry traci moc po chwili gaśnie po wkręceniu na obroty powyżej 5tyś jest ok znów śmiga, lecz czasem nawet wyższe obroty nic nie dają, po czy usterka sama przechodzi jak ręką odjął mój mechanik stwierdził ze musi widzieć objawy lecz niestety dolegliwość mojego moto jest sporadyczna i nieprzewidywalna oraz bardzo uciążliwa, dodam że usterka pojawiła się po synchro czyszczeniu gazników oraz po zrobieniu luzów zaworowych. Ja myślę ze mechanik spieprzył coś z gaźnikami czy mogę mieć racje?? proszę o pomoc

Prawdopodobnie zanieczyszczenie w gaźniku.Do poprawy

witam,wczoraj podczas próby usprawnienia 2 garów,razem z Jab2 udało się uruchomić jeden z nich,ale zacznę od początku,po wymianie akumulatora był problem z rozrusznikiem bo nie chciał kręcić,w pewnym momencie jednak ruszył i teraz jest z nim okey ale raz z długo przytrzymałem zapłon i kabel od rozrusznika lekko zadymił.Teraz już kręci normalnie tylko że jeden cylinder nie chodzi.Może ma znaczenie ze w pośpiechu raz podłączyłem akumulator odwrotnie plus do minusa i minus do plusa,spalił się bezpiecznik przy przekaźniku rozrusznika,wymieniłem go i wszystko działa,lecz przed tym incydentem mot chodziło na 2 gary.

Co robiliśmy by go uruchomić?

1.został sprawdzony kabel WN iskra jest zarówno na fajce jak i na świecy gdy włoży się ją w fajkę

2.Sprawdziliśmy czy paliwo dochodzi do cylindra,dochodzi.

3.Dysze w gaźniku sprawdzone,membrana również

4.Wcześniej nie chodził jeszcze drugi gar ale po spryskaniu wtyków od modułu zapłonu zaskoczył,zostawiłem na noc jeszcze raz spryskane wtyki ale 4 gar nie zaskoczył

5.Przekładałem świece z działającego gara do tego nie działającego i nie ma różnicy

6.Zawory też wyglądają na sprawne

7.Przekładaliśmy kable wysokiego napięcia zamieniając cewki by wykluczyć awarie kabli

8.Filtr powietrza z zeszłego sezonu ale nie ma tragedii jeżeli chodzi o jego stan

9.Gaźniki sprawne przynajmniej tak mi się wydaję bo przed chwilą je wymontowałem i wszystkie krućce przy silniku są mokre,co świadczy o tym że jakaś mieszanka się dostaje do silnika

10.śruba składu mieszanki przy 4 gaźniku wykręcona na około 2 obroty.

Z tego mogło by być nie tak to chyba ten moduł zapłonowy ale nie jestem pewien,jak można to sprawdzić bez drugiego modułu?Jak macie jeszcze jakieś pomysły co można by sprawdzić to proszę o pomoc bo wydaje mi się że Jab2 sprawdziliśmy już wszystko.

Podłączyłem waku do gaźników i na 4 nie słupek w ogóle się nie podnosi jak go odpalę i zostawię na wolnych obrotach,dopiero jak dodaję gazu to lekko się podnosi ale to minimalnie

zawory sprawdzone teraz jest okey ale nie zmieniło to wskazań wakuometru

Gaźnki do czyszczenia

dzięki jutro jeszcze raz rozbiorę wszystkie gaźniki i wyczyszczę bo do tej pory sprawdzałem tylko ten jeden gaźniki od nie działającego cylindra,dzisiaj jeszcze raz podłączyłem waku i teraz pokazuje na wszystkich podobny wynik ale 4 gar ciągle zimny,by wykluczyć uciekającą masę podłączyłem minus od akumulatora bezpośrednio do silnika kablami rozruchowymi i nic to nie zmieniło.Na pewno jest coś nie tak z gaźnikami bo moto nie wkręca się na obroty w okolicy 5tys się zawiesza przy odkręconej manetce na maksa,lekko przygasa i po chwili wkręca się na obroty,tylko czemu nie chodzi na jeden ten 4 cylinder gdzie jestem pewien że gaźnik jest czysty,sprawdzałem go?A na pozostałych gaźnikach które notabene nie sprawdzałem cylindry działają,ostatnie co mi przychodzi do głowy to to że cylinder padł na amen:( tylko czemu tak się stało?Nie katowałem go,a przed wyjęciem go z ramy w tamtym sezonie wszystko działało jak trzeba.

Edytowane przez mati2388

Koledzy mam pytanie ponieważ mój bandzior chodzi na 3 garki . Ale pod czas jazdy śmiga normalnie ma moc itp . Teraz moje pytanie brzmi bo na 99% są to gaźniki zabrudzone i gdy je rozbiorę muszę je synchronizować na nowo ?? Czy po prostu złożyć do kupy i śmigać ??