Skocz do zawartości

Gopro Chest Mount - Zrób To Sam!

Matt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Efekt końcowy:
wytw.th.jpg

Wymagane do wykonania:
1) klamerki: przykładowy link z allegro (przy okazji wyszukiwania dowiedziałem się, że można kupić klamerki na sutki...) - http://allegro.pl/kl...3395240512.html

-ja użyłem tak jak w linku klamerek o szerokości wew. 30mm - grubszych nie ma sensu

2) pasek parciany sprzedawany "na metry" -> http://allegro.pl/ta...3433757342.html
- szerokość odpowiadająca szerokości wewnętrznej klamerki (tutaj. 30mm)

3) podstawka na kamerę i mocowanie "prezentujące" kamerkę - to mieliście z gopro kupując wersję z pudełkiem (mowa o tym)
F9KQE51HF23WECJ.LARGE.jpg

Należy kupić:
1) 4 X klamerki
2) 4m paska (żeby było z czego ucinać i nie brakło)

Wymagane umiejętności:
1) szycie lub uśmiech w stronę mamy/babci/żony
2) "złota rączka"
a)Bosh z maleńką tarczą (dlatego widać na nagraniu poniżej)
b)lub wiertarka z małym wiertłem (nie miałem tak małej tarczy dlatego najpierw wywierciłem 2 otwory w podstawce, a potem przymocowałem wiertarkę do imadła i "przeciągałem" robiąc dziurę z punktu A do B :)

Nagranie z YT:
(jeśli tutaj nie znaleźliście pomocy jak to zrobić to wpiszcie w YT: "how to make gopro chest mount" lub "DIY chest mount" [DIY-do it yourself])
http://www.youtube.com/watch?v=gpRKiXoMoC4

Powodzenia, w razie pytań/niejasności piszcie tutaj w wątku :)

Edytowane przez Krzysztof
  • Upvote 4

Ja już dawno sobie takie skleciłem - działa.

Tylko zamiast niszczyć podstawkę zamontowałem uchwyt na płaski kawałek plastiku z pudełka na CD slim. Te czarne spody są dość elastyczne. Paski i klamry wziąłem ze starych plecaków i toreb podróżnych. Robota prosta i w miarę przyjemna.

Ja już dawno sobie takie skleciłem - działa.

Tylko zamiast niszczyć podstawkę zamontowałem uchwyt na płaski kawałek plastiku z pudełka na CD slim. Te czarne spody są dość elastyczne. Paski i klamry wziąłem ze starych plecaków i toreb podróżnych. Robota prosta i w miarę przyjemna.

Można też tak jak Metal pisze. Co do podstawki to liczy się tylko to by wytrzymała naciąg pasków, a w samej podstawce najważniejsza jest by powierzchnia przylegania do ciała była stosunkowo jak największa.

Ja bym w tym plastiku dziurę wypalał lutownicą, albo ostrzem nagrzewanym nad palnikiem do czerwoności.

Ja bym w tym plastiku dziurę wypalał lutownicą, albo ostrzem nagrzewanym nad palnikiem do czerwoności.

Dokładnie. Najlepiej jak mocowanie jest u góry podstawki, tak żeby kamera w dół nie opadała. Płaska powierzchnia ma robić za podporę. Ja wszystko zrobiłem bardzo podobne do oryginału jeśli chodzi o działanie. Jedna klamra załatwia dwa paski. Klamra jest integralną częścią podstawy. Tu nie ma żadnej filozofii :)

Witajcie,

.......

można kupić klamerki na sutki...)

Powodzenia, w razie pytań/niejasności piszcie tutaj w wątku :)

:blink:

.... najważniejsza jest by powierzchnia przylegania do ciała była stosunkowo jak największa.

:zdziwiony:

:boje_sie:

pisze w wątku bo się zastanawiam co to za forum

jakiś poradnik początkującego BDSM

a na chwilę się zdrzemnąłem :D

Wiesz... Były już różne tematy na naszym forum - trzeba być otwartym na nowe nieznane :diabelek:

Bo wczoraj interneta mi brakło... Ale don't worry znowu przesyłam -> 202 min :)

Edytowane przez Matt

Fajny pomysl :) Ja bym tego nie nazwal niszczniem podstawki. Jezeli zrobi sie to zgrabnie jest ona nadal tak samo ladna, tyle ze ma 4 podluzne wciecia. Mam montaz na kask i 1 na owiewce, wiec nie wiem czy bede sie angazowal w chest mount...

Gratuluje inwencji :)

Ja bym sobie to robił, ale nie mam zaufania, czy ten plastik nie trzaśnie jak się za mocno naciągnie szelki.

Kruku, mozesz zrobic elastyczne szelki- jak w oryginalnym chest mouncie. Poza tym zawsze jest opcja uzycia innego plastiku niz ta podstawka.

Sam chest mount bardzo lubie i jesli ktos ma nakeda- perspektywa jest super. Nie wiem jak na cliponach

Wysłane z telefonu, nie licz na polskie znaki.

Ja bym sobie to robił, ale nie mam zaufania, czy ten plastik nie trzaśnie jak się za mocno naciągnie szelki.

To teraz porównaj plastik z opakowania na płytę CD (jak zrobił Metal) z plastikiem podstawki - wg mnie co najmniej 2 razy grubszy :) Co prawda teoretycznie też może pęknąć - zobaczymy jak się sprawdzi na wycieczce :)

Moje mocowanie działa już z 2 lata i nic się nie rozwaliło. Też miałem obawy.

Trzeba tylko umieć to dobrze umiejscowić na klacie, bo jak na szybciocha się zakłada to łatwo zrobić to krzywo.

Tu macie przykład jak widać

No i własnie krzywo lekko założone. Ale później nagrywalem i było ok. A i też od napięcia pasków zależy, czy będzie latało czy nie, więc lepiej konstrukcję zrobić mocną.

Mój Boże... 5 godzin się wrzucało...

Jeździłem po różnej jakości drogach, żeby zobaczyć jak bardzo będzie trzęsło. Przy okazji możecie zobaczyć jak YT przetwarza pliki zapisane w tym "nowym" dla mnie formacie, którym jest *.m2ts

(niestety jedyną na tą chwilę wadą jest waga pliku... -> 7min - 980mb

A tutaj filmik z mojego chest mountu :)

http://www.youtube.com/watch?v=-2E0boHdzgI&feature=youtu.be

no fajnie fajnie :) wlasnie zamierzam tez sobie zrobic chest mount :) a z ciekawosci na jakich ustawieniach nagrywasz na gp

wysraptalkowane z szajsujga

1080p i 30fps. Tylko next time muszę obiektyw trochę do góry wziąć :)

• 4 weeks later...

A te dwa górne pionowe paski, to jak są zamocowane do tego poziomego, zostały przyszyte ? Mógłbyś wrzucić lepszej jakości zdjęcia ?

A te dwa górne pionowe paski, to jak są zamocowane do tego poziomego, zostały przyszyte ? Mógłbyś wrzucić lepszej jakości zdjęcia ?

p8ff.th.jpg

t7yv.th.jpg

1i6d.th.jpg

Edytowane przez Matt