Skocz do zawartości

Kombinezon Skórzany Na Nakeda

Gość Virek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie odnośnie skórzanych kombinezonów a dokładnie czy kombinezon ze skóry jest wygodny kiedy jeździ się w pozycji bardziej wyprostowanej na motocyklu typu naked? Zamierzam kupić bandita 600 N i do tego kombi ze skóry ale jak oglądam aukcje to często spotykam się z opisem kombinezonu że przystosowany jest do sportowej pozycji kierowcy 75°. Myślałem o kombi dwuczęściowym w cenie mniej więcej 2000 zł.

np:

http://allegro.pl/sportowy-kombinzezon-skorzany-berik-ls2-9668-56-i3477627749.html

http://allegro.pl/kombinezon-arlen-ness-ls2-8311-54-promocja-gratis-i3458501672.html

spodobał mi się również:

http://www.defender.net.pl/product-pol-26560-Kombinezon-dwuczesciowy-4SR-Racing-Replica-Evo.html

http://allegro.pl/kombinezon-2-czesciowy-skorzany-rst-tractech-pro-i3475166655.html

http://allegro.pl/kombinezon-alpinestars-orbiter-2pc-r-50-okazja-i3484325301.html

Po zdjęciach ciężko powiedzieć czym się różnią między sobą te kombiaki. Moje zdanie jest takie, że skoro zamierzasz dać 2k zł za ubranie - co prawda nie napisałeś, że przez allegro kupisz - to ja bym każdy z powyższych przymierzył, pochodził w nim, posiedział i wybrał najwygodniejszy. Bo tak po zdjęciach to wziąłbym białą gwiazdę - ale tylko ze względu na lasn :P

Przez internet na pewno nie kupie przymiarka musi być tylko chciałbym znać opinie tych którzy w skórzanych kombiakach jeżdżą i czy na bandicie jest to wygodne czy raczej nadaje się to do sportowych motocykli?

ja jeżdżę w skórach i zachwalam. Jest wygodnie i bezpiecznie, a do tego nic nie łopocze na wietrze ;) kurtki z garbem nie mam, ale spodnie sportowe z rzepami na slidery na kolanach

Edytowane przez miszi

Ja też śmigam w skórzanym dwuczęściowym kombi dainese i pierwsza, druga jazda była dziwna bo skóra bardziej przylega do ciała. Ale z każdą kolejną jazdą dostrzegałem tylko zalety. 

Nie wiem o co chodzi z tą sportową pozycją ale mi się jeździ bardzo dobrze jeździ na bandicie bez sportowej :P 

Ja tam zamawiałem przez neta kombi, lecz wcześniej przymierzyłem w sklepie podobne rozmiary (innych marek) i polowałem na zakupy u tego gościa bo można wylicytować dużo taniej nowe kombi http://www.ebay.pl/sch/i.html?_ssn=rst-motorradbekleidung_de

Przez internet na pewno nie kupie przymiarka musi być tylko chciałbym znać opinie tych którzy w skórzanych kombiakach jeżdżą i czy na bandicie jest to wygodne czy raczej nadaje się to do sportowych motocykli?

Ja mam i skórzanego 2-częściowca i tekstylną kurtkę i spodnie z mottowear'a. Powiem tak. Skórzany komplet, który posiadam nadaje się do temperatur max 25-28C potem już jest to trochę mordęka... Dlatego zastanów się też w jakich warunkach będziesz latać, gdzie, na jakie dystanse itp. Ja gdybym mial ponownie wybierać i posiadał doświadczenie w tej kwestii jakie teraz mam wybrał bym jakiegoś tekstyla za 2 tysie niż skórzane kombi. Nie mówię tutaj o ochronie - bo skóra pewnie lepiej tutaj wypada - tylko o moim głównym zastosowaniu tych ciuchów. Także taka rada z mojej strony :)

Ja śmigam w skórze i nie zamieniłbym na nic innego!Chyba,że na nowszą :)

Co do białej gwiazdy - znajomy kupił sobie za blisko 3k i teraz reklamuje właśnie od miesiąca , bo gwiazdy zaczęły znikać... :blink::wsciekly:

Skóry sportowe pomagają w trzymaniu pozycji poprzez odciążenie pleców (tak jakbyś trochę wisiał na kombi). Dlatego te kombi się zakłada tańcząc rumbę:) a po założeniu wyglądasz jakbyś połknął kija.

Sam mam kombi 2pc dainese,  sportową a jak. Jest zajefajna, protektory zawsze na miejscu, nic nie łopocze, ostatnio miałem szlifa na torze -> kombi przytarte a na mnie nawet zadrapania czy siniaka.

PS

ostatnio musiałem pojechać na miasto w jeansach (motowear), nie jeździłem w nich dobre 2 miesiące. Stwierdziłem że są do kupy. Ślizgają się na wszystkim z czym się stykają. Przez to zacząłem się trzymać kurczowo kierownicy, a to nie jest fajne. Jeansy schowałem głęboko do szafy i teraz jeżdżę tylko w skórze.

Ja mam i skórzanego 2-częściowca i tekstylną kurtkę i spodnie z mottowear'a. Powiem tak. Skórzany komplet, który posiadam nadaje się do temperatur max 25-28C potem już jest to trochę mordęka... Dlatego zastanów się też w jakich warunkach będziesz latać, gdzie, na jakie dystanse itp. Ja gdybym mial ponownie wybierać i posiadał doświadczenie w tej kwestii jakie teraz mam wybrał bym jakiegoś tekstyla za 2 tysie niż skórzane kombi. Nie mówię tutaj o ochronie - bo skóra pewnie lepiej tutaj wypada - tylko o moim głównym zastosowaniu tych ciuchów. Także taka rada z mojej strony :)

Ja mam podobne doświadczenia. Na początku miałem skóre dainese TT-72 dwuczęściową i jeździło się spoko. Sprzedałem ze względu na niską praktyczność takiego stroju. Jak chcę do pracy jechać to samej kurtki od skórzanego kombi nie założysz bo są strasznie krótkie. Zwróć uwagę też na to ze jak będziesz chciał gdzieś na bibe wyskoczyć, na miasto, coś załatwić, to w ze skórzanego sie musisz przebierać albo sie ugotujesz stary na mieście jak Ci przyjdzie gdzieś w takim kombi przejść a textylia są bardziej przewiewne no i można sama kurtkę założyć. Textylia też mają masy podpinek, dzięki czemu jak je wypniesz to nie gotujesz się w upały a jak sie zrobi chłodniej, podpinasz i jest git. Ja uwielbiam np coś takiego w mojej kurtce od retbike - RET Voyage, że ma odpinany kołnierz ocieplający na szyje. W skórzanych kombiakach takich rzeczy nie znajdziesz :D A jak wracam gdzieś wieczorem to to jest boskie rozwiązanie :D Musisz sobie zadać pytanie, czy moto używasz tylko na przejażdżki dla przyjemności albo na tor - wtedy skóra, a jak używasz moto do dojazdów do pracy, do załatwienia jakiejś sprawy na mieście itp to przeklniesz skórzane kombi, jak będziesz musiał się w nim poruszać i do tego się zagotujesz albo w ogóle nie będziesz zakładał jak ja :D

Edytowane przez Shadow

ciuchy tekstylne juz mam kurtke i spodnie jezdzilem w nich caly ten sezon ale ostatnio sprzedalem moto takze na takie jazdy jak do pracy mam tekstylia o to sie nie martwie a kombi chcialem kupic ze wzgledu na bezpieczenstwo.

• 4 years later...

Kurcze mam nadzieję że mnie nie zlinczujecie oraz że nie dostane nagrody górnika, ale mam pytanko: na bandziora nadaje się kurtka z garbem czy lepiej bez? W szukajce nie mogę nic znaleźć :P

Jak Ci się podoba, to się nadaje, jak Ci się nie podoba, to się nie nadaje ;) 

Właśnie że od małego mi sie zawsze kombi z garbem podobały. Z tym że kumpel mi powiedział ze na nakeda nie pasuje, i tak wole sie dopytac innych o zdanie :D

a to kumpel będzie w tym jeżdził czy ty?

to zależy jaki ten garb, ja w arlenie mam mały i jest spoko

bierz kombiaka jaki ci się podoba i gitara (polecam dwuczęściowy, bo jest wygodniejszy), oprócz bezpieczeństwa  - wygląda kozacko :D

jacekkrysiek, ty tak serio z tym spalaniem :D

Że 2 czesciowy to wiadomo :D czyli wybór pada na kombi z garbem :D

kombi z garbem zobowiazuje do odkrecenia manetki podswiadomie wiec to przeklada sie na spalanie ,wiec w pewnym sensie mam racje ze mniesze spalanie jak bez garbu, tak mysle....

Ja mam kombinezon dwu- z Lubelskiego Tarboru, i komfor przewyższa każde inne kombi produkowane seryjnie. Wadą jest wygląd, ani trochę nie sportowy, ale to jak kto woli. Kumpel nagina w tekstylnym i jest tak samo zadowolony. Według mnie nie ma żadnego wyznacznika co do tego czy się nadaje czy nie. Załóż, przysiądź i oceń komfort, wygląd ew. - to jedyne czego musisz się trzymać, bo raczej bezpieczeństwo jest zapewnione w tych pieniążkach.

kombi z garbem zobowiazuje do odkrecenia manetki podswiadomie wiec to przeklada sie na spalanie ,wiec w pewnym sensie mam racje ze mniesze spalanie jak bez garbu, tak mysle....

ano fakt, to już wiem skąd to spalanie :P

muszę zacząć się ubierać w tekstyl i mniej kozacko, może w ten tarbor :D

a no i jeszcze jeden plusik, trzeba trzymać formę, bo jak bebzon urośnie to już nie wleziesz (OMG - a ja już dawno w kombiku nie latałem:))

Czy z garbem czy bez zalezy od uzytkownika.

Wielu uwaza, z takim cos pokazuje jaki to z niego kozak, bo jezdzi sportowo/zapierdala rowno i to przykladowo na takiej Suzce b6.   :takaemotka:

Najpozniej robi sobie obciach jak dziadek w textylach go traci bo i wieksze doswiadczenie i przykladowo na b12.

Inna sprawa jest aspekt bezpieczenstwa. Garb spelnia to samo zadanie zo zaglowek w puszce i jezeli ktos kupi z tego wzgledu a nie szpanowania, to jak najbardziej.

Edit

... a no i jeszcze jeden plusik, trzeba trzymać formę, bo jak bebzon urośnie to już nie wleziesz...

Cos w tym jest! :D

Edytowane przez pioter

pokrętna ta Twoja logika, a co ma strój do stylu jazdy (no może poza jazdą w krótkich portkach - to wiadomo że dzik nie lada:P)?

ja tam lubię kolorowe stroje, a jeżdżę hm ... pasywnie ?:P

i pewnie coś jeszcze wleci żeby uzupełnić konfekcję - taki fetysz (tylko jak to przed starą schować):D