Skocz do zawartości

Ustawienia Kamery Gopro

Gość michalm
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Pytanie jest krótkie. Jakie macie ustawienia kamerki gopro 3. Mam wersję silver i widzę tam kilka opcji do ustawienia.

O co mi chodzi/wymagania:

- jakość taka żeby na YT można było pooglądać i na tv od biedy w zimowe wieczory na starość z dziećmi.

Edytowane przez Krzysztof

Masz na myśli rozdzielczość i fps'y?

Ja tam zawsze nagrywam na 1080p i 30fps. Co do formatu plików dla youtube to ostatnio zacząłem zapisywać w *.m2ts. 

Wydaje mi się, że jest spora różnica w jakości. Tutaj dla porównania masz zwykły mp4 i m2ts. 

mp4

http://www.youtube.com/watch?v=lAfKZ7-N-Mk

m2ts

http://www.youtube.com/watch?v=-jKGTxMQr0A

Edytowane przez Matt

720p 30 fps do codziennego nagrywania wystarcza.

A jak chcesz coś konkretnego nagrywać to wybierz 1080p, protune i baw się w postprodukcję.

pozdro

Nie wiem jak w silver ale w moim blacku po włączeniu protune obraz jest słabszej jakości.

Bo protune trzeba najpierw obrobić, ale potem efekty są dużo lepsze niż bez niego - było już o tym na forum.

Jest z nim trochę jak z formatem raw w fotografii.

A sam osobiście używam 1080p i 60 kl/s (nie wiem w sumie po co).

Wysłane ze Srapatalka

Edytowane przez Scisek

• 7 months later...

Przeglądając net szukałem odp. jak najlepiej wykorzystać gopro w sensie ustawień. Mam gp3 silver. Nie grzebałem wiele w możliwościach. Jak ustawiłem na 720p tak jadę. Macie jakieś doświadczenie? Ile FPS używacie? 
Ja używam VegasPro 11,0 .

Karta musi być klasy 10? Ile się mieści materiału przy innych ustawieniach na karcie np 32GB?

Właściwie każda uwaga jest cenna, wiec zapraszam do wypowiedzi.

Bardzo dobry temat :) Gratulacje pomysłu, też się przymierzam do zakupu i taki temat dożo pomoże :)

Może coś bardziej ogólnie o action camach? Wiadomo, gopro najpopularniejsze, ale nie jedyne. Sam planuję coś kupić, ale niekoniecznie GP

gopro to dziadostwo dla glabow co skusza sie na reklame :P

ZEEROO ergonimii i funkcjonalnocsli :P

sugeruje kupić Drifta bądź Sony AC :P:bag:

za mniejszą kasę masz wszystko i nie musisz sie martwić głupotami w stylu ,,jak ustawić kamere :P"

Seev, możliwe...
Mam GP ale sam zastanawiałem się nad alternatywą. Jednak mnogość połączeń które już posiadam zdecydowały o GP
Drift Ghost mnie strasznie kusił.

ale tu temat o GP

więc....

przepraszam :( denerwuje mnie to ze u mnie w miescie bilbordy nawet reklamuja tą kamere..ktos im za to płaci ?

w motocyklach liczy sie funkcjonalnosc... ja podlaczam moja kamere pod zewnetrzne zrodlo zasilania i jadę i nie obchodzi mie ot czy sie cos nagrało czy cos nie....wlacza sie automatycznie i wylancza automatycznie :P i tp itd i leb nie boli od nie oplywowych ksztaltow i akcesoria so tanie :P

:bag:

gopro to dziadostwo dla glabow co skusza sie na reklame :P

ZEEROO ergonimii i funkcjonalnocsli :P

sugeruje kupić Drifta bądź Sony AC :P:bag:

za mniejszą kasę masz wszystko i nie musisz sie martwić głupotami w stylu ,,jak ustawić kamere :P"

Yyy... Nie, wcale nie musisz się martwić o ustawienia w kamerze która ma ich de facto więcej niż GoPro... 

Be znaczenia model i marka, 60 fps to podstawa i nie ma co się łudzić, że 30 bedzie ok, nie przy użyciu na moto przynajmniej, Drugą sprawą, jeśli można wybrać skanowanie progresywne, zawsze polecam z niego korzystać. 

Rozdzielczość- co kto lubi, niektóre kamery mają zawężone pole widzenia w 1080, cholera wie czemu. 

W sony używam 1080p @60fps ze skanowaniem progresywnym, z kątem 170 stopni czyli "największy wypas" jaki można w niej włączyć. Gdybym miał tryb 4k czy 2k to i tak bym nagrywał w 1080 bo nie mam komputera za milion pieniędzy żeby to edytować i to kolejna sprawa- jeśli masz starszego kompa warto rozważyć nagrywanie w 720p żeby dało się to komfortowo montować, przy 1080p@60 fps jeśli nie masz czegoś mocnego komfort pracy będzie żaden,  jeśli praca z takimi plikami w ogóle będzie możliwa. 

Co do czasu nagrywania na 32 giga z takim setupem to poniżej 3 godzin. W gopro i tak bateria schodzi po godzinie więc nie ma się czym przejmować :D

Edytowane przez Magpie
  • Upvote 1

Chodzil mi podobny temat wczoraj po glowie :P

Moze ktos sie orientuje jakie ustawienia w kamerce sa najlepsze aby wycisnac z niej super jakosc. Sama rozdzielczosc to nie wszystko, prawda?

Zona mi zarzuca ze w reklamach jakosc filmikow jest lepsza i mam cos z tym zrobic ;D

Poza tym orientuje sie ktos czy idzie wgrac jakas lepsza stabilizacje obrazu do tego ustrojstwa?

W poście wyżej znajdziesz informację której szukasz :D  W zależności od tego jakie masz gopro kolory mogą być dużo dużo lepsze przy użyciu protune, którego z całą pewnością używali do filmików reklamowych.

1080p, 30fps, resztą sie zajmie Vegas... Btw o ile nic sie nie zmienilo to YT nie obsłuży 60fpsow?

Koniec końców - co kto lubi...

Matt- przy post produkcji jednak 60 fps ma znaczenie. Oczywiście jeśli edytujesz filmy przed wrzucaniem na jutub.

No dobra, a ogarnal ktos tego protune na GP2? z ta opcja kamerka wiesza sie jak glupia, bez tego jako tako dziala, czasem sie zatnie. Na starym sofcie nie bylo takich szopek. Ale za to 60fps nie bylo..

Matt- przy post produkcji jednak 60 fps ma znaczenie. Oczywiście jeśli edytujesz filmy przed wrzucaniem na jutub.

a jak nie edytujesz to nie ma znaczenia? 

imho ma i chodzi o zupelnie inna kwestie - obraz nagrany w 60fps (w pewnym uproszczeniu) powstaje z klatek o polowe krótszym czasie naświetlania, dzieki temu jest bardziej ostry (bo kazda klatka nie zdążyła się "poruszyć") i szczegółowy, a sceny po prostu dokładniejsze, nawet po redukcji do 30fps. 

wiec albo wolimy sceny lekko rozmazane, albo jak najszybsze i dokładniejsze - co w przypadku jazdy na moto ma chyba większe znaczenie. 

Mówcie co chcecie. Mnie się lepiej ogląda moje wideła w full HD niż 720p

a jak nie edytujesz to nie ma znaczenia? 

imho ma i chodzi o zupelnie inna kwestie - obraz nagrany w 60fps (w pewnym uproszczeniu) powstaje z klatek o polowe krótszym czasie naświetlania, dzieki temu jest bardziej ostry (bo kazda klatka nie zdążyła się "poruszyć") i szczegółowy, a sceny po prostu dokładniejsze, nawet po redukcji do 30fps. 

wiec albo wolimy sceny lekko rozmazane, albo jak najszybsze i dokładniejsze - co w przypadku jazdy na moto ma chyba większe znaczenie. 

Jeśli nie edytuje to IMHO nie ma znaczenia bo jutub i tak wybatoży jakość przy zmienianiu ilości klatek (taki był zamysł) ale w sumie, zaraz sprawdzę. Oczywiście jeśli chodzi o czas naświetlania 100% racji.

Mówcie co chcecie. Mnie się lepiej ogląda moje wideła w full HD niż 720p

Mi też, ale na kilku letnim lapku można mieć problemy nawet z odtworzeniem :D

No to mnie troche oswieciliscie. Wczoraj testowalem i jezeli chodzi o nagrywanie to wole 720 i 60fpsow bo przy 30 kiedy np ide obraz sie rozmywa co cholernie drazni przy ogladaniu nagrania.

Ktos ma jakis darmowy program do obrobki ale nie jest wersja demo?:)

Ktos ma jakis darmowy program do obrobki ale nie jest wersja demo? :)

Windowsowy Movie Maker  :takaemotka:

A tak na poważnie - darkwarezforum i ściągaj Sony Vegasa. Możesz też kupić - żeby nie było, że namawiam do piractwa  :angel:

Ktos ma jakis darmowy program do obrobki ale nie jest wersja demo? :)

Każdy producent kamerek chyba coś oferuje z podstawowymi rzeczami, tzn nie wiem jak drift ale sony ma my memories a gopro siakiś swój. 

Każdy producent kamerek chyba coś oferuje z podstawowymi rzeczami, tzn nie wiem jak drift ale sony ma my memories a gopro siakiś swój. 

Ten od gopro jest tak do bani, że aż szkoda gadać - mowa o tym darmowym, bo jest jeszcze płatna wersja Pro, ale jak się sprawuje to nie wiem. Nie można oczekiwac tez cudow, bo dobry program jest droży czasem o więcej niż 100% w stosunku do ceny kamerki...