Skocz do zawartości

A Jednak Olejaka Da Się Zatrzeć.... Suchi Przygody Ciąg Dalszy

Suchi
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

to ten sam olej tylko etykietę zmienili niedawno. Mam jeszcze stare butle z obiema wersjami etykiet.

Podobno nie tylko etykietkę zmienili, ale klasa oleju tez zostala poprawiona. Taka tam plota zaslyszana od sprzedawcy. Wymieniam olej 2x w sezonie, wiec zauwazylem od razu inna etykiete i podpytalem.

Tak, wazny jest dostawca. Ja w sumie caly czas kupuje olej w 2 tych samych miejscach. Zrobilem na motulu 70 tyśków i moto jeszcze zyje :) a kupilem je jak mialo troche przejechane (2001r).

Suchi, Don't panic! Niech mechanior oceni. Dowiedz sie co i za ile. Moze Lenar znowu bedzie mial silnik na sprzedaz ;) a moze to nic groznego.

BTW: zaczynam sie zastanawiac nad zapasowym silnikiem ;) mój lekko nie ma, chociaz w miare czesto wymieniam olej i filtr. Moze ktos cos wie o jakims kompatybilnym olejaku 750ccm?

Z nową etykietą zmieniła się lepkość oleju. Ja po wymianie zauważyłem, że biegi mi trochę ciężej wchodzą. Teraz w oznaczeniu jest MA2 a wcześniej bylo chyba samo MA

Wysłane z mojego GT-I9305 za pomocą Tapatalk 4

hm..

Tak naprawdę nie wiem czy to wina samego oleju. Wydaje mi się, że nie do końca. Nie jestem specem, ale wydaje mi się że moto jednak niedomaga z innego powodu.

NA puszkach, tak moto nie znam się jeszcze, wiec gdzie znajdę dobrego mechaniora - co mnie z torbami nie puści??

Ps. Kto chętny na wypad po moto w sobotę - jakieś 150 km w jedną mańkę od Wawy??

tak z ciekawości...w którą mańkę :>?

Jeszcze wyjdzie, że to nie wina oleju i że silnik się nie zatarł i tyle będzie krzyku tego krzyku ^_^

- co mnie z torbami nie puści??

jak chce Ci sie przejechac 150 km w prawo od wawy to zapraszam :D a tak odbiegajac od tematu

mój znajomy zrobił olejakiem 3 tys km na mieszance olejowo-benzynowej w silniku było 6 litrów mieszanki :D i nie zatarł.

Ja palowalem ponoc 20 minut i tez by przezyl gdybym mu nie zapodal ssania i jakby zawory byly zrobione. A takto przytarly sie prowadnice i dostała stopa korbowodu. Zebym to wtedy wiedzial to bym sobie strzelil, czego teraz zaluje... Kazdego olejaka da sie zajebac. Trzeba poznac mozliwosci i robic to z umiarem :D

Tap tap.

Edytowane przez krynio

jeśli rozrusznik kreci silnikiem (wałem) bez większych oporów to piec nie jest zatarty, mogła się obrócić panewka (pukanie w okolicy miski).

pian możne być efektem wymieszania olejów z estrami i bez.

piszesz że oleju ubyło wiec nie rozrzedziła go benzyna (był by go więcej), pyzatym spadło by ciśnienie a to byś zauważył (podobnie jak wyciek).

zastanawia mnie to sprzęgło, możne pękła któraś ze sprężyn w koszu i ona jest powodem zamieszania? 

pisz co ustaliłeś

pz.M

• 2 weeks later...

Hm.. wiec...

Diagnoza doktora od motocykla:

Pacjent będzie ŻYŁ!!!!!! Pali śmiga i zapierdziela :)

Do wymiany:

- sprzęgło (kompletne: tarcze, sprężynki)

- świece

- olej
- filtr oleju

- uszczelki.

A co więcej wyjdzie w praniu.

Moto stoi w serwisie i się naprawia. 

Diagnoza brzmiała: tarcze sprzęgłowe zagotowały olej, spienił się. Moto dostało temperatury i serducho stanęło. Szczęścia w tej całej przygodzie miałem bardzo wiele, że nie przytarłem go  :)

Tak wiec nauka na przyszłość - zaczyna sie kończyć sprzęgło - WYMIENIAĆ!!!!!!

Edytowane przez Suchi12

Sęk w tym, że prawie wcale. Ale jak to mechanior stwierdził "było podparte". I stad cała ta przygoda z olejem. 

może linkę miałeś za mocno podciągniętą i sie przypaliło.

Czyli szczęśliwe zakończenie :zeby:  serce ma jak dzwon, a jaki olej doktór mu zaaplikuje zn. się jaki poleca ?

Twierdzi, że nic lepszego od Motula to nie ma.... 

czy panewki były weryfikowane organoleptycznie? pytam bo miałem jeden taki przypadek - moto stanęło, przekręciłem wałem i ożyło, okazało sie że obróciło jednak panewkę