Skocz do zawartości

Oklejanie Zbiornika - Zabezpieczenie Lakieru - Folia

hulit1
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

potrzebuje okleić trochę bak , żeby było bardziej praktycznie i chronić lakier

po pierwsze - oklejenie boków baku w miejscu gdzie nasze kolana go ściskają
myślałem tu o jakiejś folii antypoślizgowej dzięki której przy hamowaniu można by lepiej zapierać się o bak motocykla
są takie specjalne antypoślizgowe gotowe naklejki do baku ale kosztują chore pieniądze ( około 200zł za 2 sztuki na boki baku) więc je raczej sobie daruję

znalazłem taki wątek na starym forum gdzie chłopaki kombinowali z kupieniem takiego antypoślizgowego materiału z tej firmy http://www.rolep.pl/glowna.html
link do wątku - http://www.polishbanditcrew.pun.pl/viewtopic.php?id=1513&p=1
miał ktoś okazję sprawdzić ten patent ? ... może ktoś z uczestników tamtego wątku przetestował i ma jakieś opinie na ten temat

po drugie - oklejenie folią przezroczystą miejsc narażonych na porysowanie tangbagiem i sakwami
myślałem o kupie folii w firmie reklamowej
jak ktoś kleił moto taką folią to proszę o opinię jak się sprawdza , a może macie inne pomysły jak zabezpieczyć lakier

niestety jak się zmieniło moto na takie które ma lakier w super stanie to teraz człowiek ma takie dziwne problemy heh

Lwg

Edytowane przez Krzysztof

Hmmm jak zakupisz folie powiedzmy w formacie kartka A4 lub większą to baku bez odpowiednich naciec nie okleisz chyba że nie będą ci przeszkadzać te nierówności :D Sam tankpad się nadaje znakomicie aby chronić bak przed złowieszczym zamkiem kórtki motocyklowej niestety nie zakrywa tych części co byś chciał. Zastanawiałeś się może nad oklejenie całego baku (pod kolor lub przezroczysto) w jakimś profesjonalnym warsztacie co się zajmują oklejaniem samochodów. Z tego co mi wiadomo to te folie są termo-coś-tam-zgrzewce i podczas przyklejania dopasowują się idealnie do kształtów oklejanej nawierzchni. W taki sposób w reichu oklejane są mercedesy i passki które jeżdżą na taksówkach (pod kremowy kolor zazwyczaj) po zdjęciu tej foli lakier nówka a na liczniku 500 tyś km :D. Jesteś z okolic Warszawy więc z dostępnością takich firm w twojej okolicy nie powinno być problemu. Orientacyjnie podaje linka które google wypluło http://www.anmar4x4.pl/ http://www.favore.pl/25093_oklejanie-samochodow-warszawa-zmiana-koloru-warszawa-ul-marywilska-mazowieckie.html Nie sadze że za bak wezmą jakieś chore pieniądze ale pewnie będzie trzeba zdemontować żeby dobrze to zrobili.

polecam oklejenie calego baku folia przezroczysta pod warunkiem ze robi to ktos doswiadczony.Folia ta jest gruba i trzeba to robic z wyczuciem podgrzwajac opalarka i nie z jednego arkusza caly bak tylko po kawalku np pierw gora pozniej boki i tak to koles potrafi zrobic ze nie bedziesz nawet widzial laczen.Podjedz pod zaklad co robia reklamy spytaj sie ile ci wezma za oklejenie baku.Oczywiscie do oklejenia trzeba go zdemontowac i ladnie odtluscic spyrolem :D

oklejalem przezroczystym arkuszme boki tam gdzire sakwy wisza. trzy lata temu . do tej pory swietnie sie trzyma. roznice widac z bliska ale i tak nie psuje to efektu .zdjecia zamiesiclbym ale na zdjeciach nie widac tego wiec nie ma sensu :)

Folia którą okleja się samochody, to tzw. folia wylewana. Jest cieńsza niż zwykła "ekonomiczna", ale i droższa. Mimo tego, że fajnie się ją układa, to nie wiem czy jest możliwe oklejenie jednym kawałkiem całego baku. Ta folia fajnie nakleja się na wypukłości, ale bak to trochę inna bajka, podobnie kask. Wydaje mi się, ze bez nacięć nie da rady (nie próbowałem). Mimo wszystko, nie każda agencja dobrze okleja, więc na to trzeba wziąć poprawkę. Ja chyba pomyślę o oklejeniu miejsc wrażliwych na przetarcia. Wytnę na ploterze takie placki i ponaklejam ;)

Tydzien temu w moto-akcesoriach jak kupowalem sakwy to zwrocilem uwage na folie format a4 w cenie 30 zl za arkusz, oczywiscie zapomnialem kupic.

Zeby tak zadupek okleic i bak to ze 4 arkusze by sie zapewne przydaly ale wtedy bak nie caly by zostal oklejony (a to juz 4x30=120 ziko).

Mozliwe, ze w firmie reklamowej zrobia za rozsadna cene w porownaniu do tych naklejek i co wazniejsze, porzadnie :)

Jakbys wiedzial ile taka przyjemnosc kosztuje podziel sie informacja, sam chetnie bym skorzystal z takiej opcji.

W tej cenie to można mieć 1m2 a nie A4 ;)

W tej cenie to można mieć 1m2 a nie A4 ;)

Na poczatku of kors pomyslalem, ze w innych sklepach bedzie taniej bo co jak co M-A do tanich nie naleza wiec w sumie dobrze, ze zapomnialem :)

@jacekrysiek a co to za folia ktorej uzyles?

a nie lepiej zastanowić się nad malowaniem jak się porysuje cena wyjdzie podobna, ja miałem podobny problem z tym że porysowałem cały zbiornik przez tankbaga bo szlak by trafił magnesy i opiłki stalowe. Dziadostwo się przykleiło do magnesów, no ale teraz mam już pomalowanego w takim kolorze jak nikt nie ma.

a nie lepiej okleić dobrą folią, imitująca carbon?

Na allegro jest trochę tych foli, 10x10 jest za 1zł, a ostatnio z kolega oklejaliśmy hugger i pług oraz wydechy u niego, i bardzo ładnie to wygląda, i nie jest takie drogie, a dobrze chroni powierzchnie.

Największy problem to oczywiście nałożenie, jak kupisz folie, to jeszcze jeszcze, ale jak carbon, to lepiej iść do specjalisty :)

• 9 months later...

Czy ktoś z was oklejał już bak motocykla? Da się to sensownie zrobić? Szkopuł polega na tym że miała to by być folia matowa :)

jeśli chodzi ci o oklejenie baku w miejscu styku z kolanami ,w celu zabezpieczenia lakieru przed zmatowaniem ,to ja to zrobiłem folia samoprzylepna cienka matowa ,efekt był taki że po 15 min zerwałem tak okropnie wyglądało że nie mogłem na to patrzeć

Na alledrogo widziałem całego b12 oklejonego folią karbon,więc da się.Ale na zdjęciach niestety nie widać czy wyszło super elegancko.Ogłoszenia niestety nie znalazłem...

qnerk pewnie chce caly walnac w mat. Swego czasu na forum accorda sie gosciu wypowiadal o foliach oklejaniu aut co sie tym zajmuje. Tu masz jego stronke mozna napisac zapytanie jak to na moto bedzie wygladac i czy sie wogole da http://aplikatorzy.pl/oferta.htm

Albo Poszperac za hydrografika, ta metoda na pewno bedzie dobrze wygladac, ale cena zapewne tez bedzie dobra

Dawalem bak do oklejania folia przezroczystą i nie da rady w calosci poniewaz bak ma za duzo krzywizn i robia sie brzydkie biale plamy od naciagania.Gosci mi zrobil tylko przy styku z kolanami i tam gdzie klade tankpada.A co do folii matowej tez moze byc problem w oklejeniu calosc, bo folia ta jest rowniez grubsza od zwyklej kolorowej ktora bez problemu naciagasz na taka powierzchnie.

Chodzi mi dokładnie o całe moto - o ile z zadupkiem czy błotnikiem problemu nie będzie, to już bak jest dla mnie zagadką. Generalnie chcę zaoszczędzić czas w stosunku do malowania, a o oryginalny lakier zostanie bez uszczerbku

Folia ma taki plus, że przy sprzedaży kupujący może sobie ją ściągnąć i ma lakier jak nowy :) Na allegro trafiają się auta całe oklejane foliami, ale sprzedawcy mówią, że robione w profesjonalnych zakładach. Ciekawe ile kosztuje oklejenie pojedynczego elementu. Ale jeśli ktoś ma dobrą rękę to może się udać w domowych warunkach. Kiedyś bawiłem się w oklejanie różnych elementów (raczej małych) folią "carbonową". Ile z tym było pier****nia,ehh :P

no wlasnie jedynie z tym bakiem mozesz miec duzy problem w calosci okleic zeby to jakos ladnie wygladalo.Popytaj o hydrografike tu masz 100% pewnosci ze wyjdzie idealnie :D:D

Ja oklejałem elementy środka w E46, ale na zaokrąglonych elementach nie wyszło najlepiej. Folia 3M mimo podgrzewania i tak po jakimś czasie się połuszczyła. Chciałem okleić cały samochód czarną, matową folią (Mercedes G AMG) i powiedzieli mi około 4tyś, z tym że gość zaznaczał, że są w stanie okleić każdy element, łącznie z okrągłym znaczkiem na masce w idealny sposób, więc na pewno się da. Kwestia tylko ceny.

Ja sie takimi rzeczami trszkę bawie. Na wiosne planuje swojemu zrobić "przemiane". Napisze o tym jak wyszło i wrzuce fotki. Zobaczymy.

Aktualnie jestem w stadium odświeżania Bandziora i myślałem nad oklejaniem. Byłem u kumpla który ma studio reklamy i z oklejeniem nie powinno być wiekszych problemów ale mówił mi żebym się nawet nie łudził że wyjdzie taniej niż malowanie... A nie mówiąc jeżeli miała by być to folia metaliczna....

Jak oddasz do specjalisty to może nie wyjdzie taniej niż malowanie, ale jak zrobisz samemu to na pewno tak i to dużo taniej.

Ostatnio oglądałem jakiś program na discovery gdzie obklejali właśnie taką folią cały samochód i wyszło bardzo fajnie, a do tego przy odrobinie manualnych zdolności i spokoju każdy może to zrobić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.