Skocz do zawartości

Oklejanie Zbiornika - Zabezpieczenie Lakieru - Folia

hulit1
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To w takim razie polecam wzór karbonu w postaci hydrografiki a nie żadne folie. Wziąłem się za tę folie i okleiłem raptem dwa kawałki plastiku - paluchy bolały mnie cały tydzień a i tak nie byłem zadowolony z efektów. Osobiście bałbym się wziąć za temat baku lub innego większego elementu - ale ja do majsterkowiczów nie należę  :zniesmaczony:  :zdziwiony: Powodzenia wszystkim z tą folią - mam kilka metrów na zbycie......

jak jakaś w miere ta folia to po taniości moge odkupić :P

• 1 year later...

Witam

Nie znalazłem nic na ten temat więc zrobiłem nowy. 

Tak jak w tytule, jak najlepiej osłonić boki zbiornika(te do których przylegają kolana)? Stomgripy?

Może ktoś też miał podobny problem i podzieli się rozwiązaniem? Żal patrzeć jak lakier się wyciera...

Najprościej było by kupić gotowe Stompgripy ale akurat do B12 lub B6 ich nie ma.

Może ktoś podpasował z innego modelu lub sam cos wykombinował?

Próbowałem też z folią przeźroczystą ale w miejscu gdzie bak jest najbardziej "podgięty", folia chyba się delikatnie rozciąga i powstają brzydkie białe linie.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdro

Edytowane przez Krzysztof
Temat był, wystarczyło kliknąć w tagi.

Kruk SV
Wiking Hayka

ja dodam że spełnia się także
tank cover bagstera i  oslona skóra na bak

stompgripy to badziewie bo rwą kombiaki i spodnie, każdy kto zakładał po dłuższym czasie mocno żałował. Przejdz się do jakiejś agencji reklamowej tam dostaniesz przezroczystą grubą folie ochronną, bardzo dobrze spełnia swoje zadanie.

Właśnie folie przeźroczystą którą chciałem nakleić miałem z agencji reklamowej. 

Początek przykleił się bardzo ładnie ale na srodku,na załamaniu (jak banan) postawją te białe krechy i strasznie syfsko to wygląda.

Foli samej w sobie za bardzo nie widać a te kreski strasznie...

podgrzek folie suszarką jak kładziesz i musi to być gruba folia.

• 1 year later...

Witam

Jak bardzo uciążliwym kolorem jest czarny chyba nikogo nie należy przekonywać.. Bak oddany do polerki :). Każda niemal najmniejsza rys jest już gołym okiem bardzo widocznia.

Problem pojawił sie przy zakupie tankbaga. Po jakimś czasie zaczął mi haratać bak pozostawiając rysy ;/. 

Mądry o to doświadczenie zacząłem szukać jakiejś akternatywny i nic konkretnego nie znalazłem. 

Stąd pytanie, czy istnieje "coś" na zasadzie jakiejś folii czy czegoś innego aby zabezpieczyć bak przed porysowaniem a żeby magnesy się przyzzsały czy konieczna jest wymiana takbaga ?

Pozdrawiam

folia strech, kocyk lub rozwiązanie pewne, instalacja tanklock'a.

Podkładam irchę syntetyczną - bo tania i do tego się nadaje vileda .Dwa sezony i zero śladów. :usmiech:      9d99308813.jpg

Edytowane przez kwinto59

Tanklock, jak wspomniane wcześniej a bez wymiany sprzętu, to oxford miał specjalne koce pod tankbag, ale oklejenie bezbarwną folią jest chyba ciekawszym pomysłem.

Nie używać Tank Baga... dobra jaja sobie robie

Ja mam taki kawałek maty. Nie foli bąbelkowej a takiej jakiejś foli/pianki czy czegoś o grubości muzę ze 3-4 mm co budową przypomina pieczywo "wasa".

Dobre wyjście jak rzadko używasz tank baga bo bez kosztów praktycznie.

Jeżeli częściej to tak jak chłopaki podpowiadają oklejenie lub tanklock.

Poza tym takiej samej foli używam pod sakwy by zadupka nie obcierały w razie czego. Ja tą folie wziąłem z kartonu po telewizorze bo był tym osłonięty.

Edytowane przez filip86

Ja ju, że tanga woże z tyłu jak w poprzednim moto na pewnym zlocie z ziemi se założyłem, a rano ściągnąłem... Ehh polerka nie pomogła.

Folią do oklejania aut, tylko ze bezbarwna no i kwestia kto się podejmie zbiornik oklejać, ale da się.jest to fajne zabezpieczenie, praktycznie niewidoczne.

Edytowane przez jachu354

Ja polecam nauczyć się nie przejmować rysami ;) 

Zawsze się pojawią. A blizny zdobią wojownika :rock: 

Ponieważ temat o oklejaniu, zabezpieczaniu baku folią istnieje, połączyłem oba tematy. 

Od siebie dodam, że niezależnie od tego, czy tankbag jest na magnesach, czy na paskach, czy jest plastikowy, czy metalowy, zawsze będzie się rysował lakier. Magnesy same przyciągają metalowe opiłki, a drobiny piasku dostają się pod tankbag z wiatrem lub z deszczem i trzeba się z tym pogodzić.

To to to- można trochę minimalizować rysy dbając o czystość, ale właśnie w tym kontekście, folia bezbarwna, suszarka i jechane- wtedy nic prócz folii sie nie porysuje.

Podkładam irchę syntetyczną - bo tania i do tego się nadaje vileda .Dwa sezony i zero śladów. :usmiech:      9d99308813.jpg

Nie taka znowu tania ta ircha, kształtka w formacie 540x40 20 zł kosztuje a koc OXFORD-a około 30 zł za 60x90 dedykowany do takich rzeczy. No chyba że masz jakieś tańsze źródło zakupu. Bo są oferowane i tańsze ale czy jakościowo nie słabsze bo nad tymi dwoma opcjam rozważam. A i co oznacza to vileda ?

Nie taka znowu tania ta ircha, kształtka w formacie 540x40 20 zł kosztuje a koc OXFORD-a około 30 zł za 60x90 dedykowany do takich rzeczy. No chyba że masz jakieś tańsze źródło zakupu. Bo są oferowane i tańsze ale czy jakościowo nie słabsze bo nad tymi dwoma opcjam rozważam. A i co oznacza to vileda ?

pewnie chodzi o producenta : http://archiwum.allegro.pl/oferta/pucerka-okienna-vileda-ircha-scierka-i3209354691.html

Tak tak o producenta faktycznie chodzi też już rozkiminiłem :PKwinto w jakiej cenie wychaczyłeś te ściereczki z Viledy >/?

Bo takie tanie jak mówisz to nie są ;p

Nie pamiętam ale w jakimś markecie typu Tesco czy jakimś innym.To nic innego jak jakaś syntetyczna ircha i wiem że naprawdę groszowa sprawa kilka zł poniżej 5 na pewno.    http://www.autowarto.pl/g/sciereczki/myjka-s-z-irchy-syntetycznej-30x20-cm.html?utm_source=twenga&utm_param=eyJlcyI6MCwicyI6NTc4ODIzNywiY2kiOiIwOWY3YmZhMjlhM2MyM2JmNzUyOGI0Mjg0YmNlMjFkNiIsImkiOiIzOTYwNDY2OTk2Mzk5MzM4NjMyIiwidHMiOjE0NTUzMDEzNjAsInYiOjMsInByIjo1LCJjIjo3NDExMCwiYiI6NzQ0NzEsInAiOjE2NzB9&utm_campaign=twenga&utm_medium=cpc

Pierwszy z brzegu przykład, szukać w marketach na stoiskach z sprzętem do sprzątania .

Ok dzięki wielkie. Od jutra będę poszukiwał :D

no to ja nie wiem jak to robie ze mam bez niczego, zadnego koca itd, firmy made in lidl i nigdy nie porysowalem zbiornika... moze jakies lepsze rozwiazanie fabryczne mam. tzn zabezpieczone magnesy (jest jakis miekki material tam) - chyba ze mam takie mikro rysy ze nie widze na lakierze...

Edytowane przez Walle

no to ja nie wiem jak to robie ze mam bez niczego, zadnego koca itd, firmy made in lidl i nigdy nie porysowalem zbiornika... moze jakies lepsze rozwiazanie fabryczne mam. tzn zabezpieczone magnesy (jest jakis miekki material tam) - chyba ze mam takie mikro rysy ze nie widze na lakierze...

Mój znajomy też nie ma żadnych zarysowań ale ma inny tankbag i tak jak wspominasz może to jest rozwiązanie problemu. Fakt faktem, że zbiornik jest niebieski a nie czarny to rysy nie są aż tak bardzo widoczne. Z drugiej strony trzeba byłoby się dobrze przypatrzyć ale może lepiej sobie oszczędzić tych niemiłych wrażeń :P

Fakt faktem, że zbiornik jest niebieski a nie czarny to rysy nie są aż tak bardzo widoczne.

Mój jest różowy :zeby: czyli delikatny i muszę o niego dbać :usmiech: .Poważnie to podkładam te moje irchy a tank mam oxforda i naprawdę jest :oki:

• Upvote 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.