Skocz do zawartości

[Rękawice] Held Touring Five

Gość Seev
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

DANE 

Marka: HELD 

Model: TOURING FIVE 

Kolor: BLACK 

Rozmiar:  8M    

OPIS  Materiał:  Górna część ręki: skóra bydlęca; dłoń: wysokiej jakości skóra kozia  Piankowe ochraniacze kostek palców  Dodatkowe wzmocnienia SCHOELLER-KEPROTEC w miejscach szczególnie narażonych na przetarcie  Podwójna warstwa skóry na dłoni.

Powiem krótko. Wydałem na te rękawicę 240 zł. Zakupione w Olsztyńskim sklepiku z akcesoriami. Przedtem przymierzałem kilka innych modeli. Te pasowały najlepiej. Mam je od sierpnia zeszłego roku. W poprzednim sezonie przejechałem z nimi 6kk km. W tym około 14kk. Dokładnie nie powiem ile ale na pewno ponad 12kk. Jeździłem z nimi w upały, w deszcze itp itd. Używałem ich nawet podczas zimowych mrozów. Rekord to tycha -2x stopni Celsjusza - poza sezonem oczywiście, w czasie pracy (AKMS, szpadel i inne wojskowe narzędzia)

Z dodatkowych informacji warto wspomnieć że przeżyły upadek na Słowacji i nie odniosłem większych ran.

Plusy:

- genialna mini wycieraczka na wskazującym palcu lewej ręki. Niby głupota, a pozwala w idealny sposób wytrzeć szybkę kasku podczas deszczu. Kto jeździ w taką pogodę, doceni. Prosty patent a jednocześnie szaleńczo skuteczny.

- wygląd - ergonomia - bezpieczeństwo - > odblaskowe wstawki, pianka co się twardnieje podczas uderzenia, skóra. Wyglądają na niepozorne ale zdały egzamin podczas wypadku, ulewnych deszczy, mrozów i dalekich tras.

- absolutnie nic się w nich nie pruje

Minusy:

- rękawice niemieckiej firmy robione w Pakistanie :D

- rzepy nie trzymają tak jakbyśmy chcieli...ALE

to kolejny naciągany minus zważywszy na fakt że elementy zapinane na rzep chowamy pod mankiety kurtki

1240531_583357505058249_262192583_n.jpg1375654_583357521724914_1904140708_n.jpg1379206_583357501724916_460352337_n.jpg

Ogólne rzecz biorąc polecam.

• Upvote 1

Warto zaznaczyć, że skórka po wewnętrznej stronie dłoni jest cienka i ma się doskonałe czucie instrumentów, a zewnętrzna jest gruba/wielowarstwowa i zapewnia ochronę np przed zimnem. Śmisznie się w tym chwyta za kierę, ale dla ludzi o małych dłoniach jest godne polecenia.

Mam ten sam model i powiem ze jazda w niższych temperaturach nie należy do przyjemnych jak dla mnie, na palcach rękawice posiadają po kilka otworów wentylacyjnych, w lecie spełniają swoje zadanie ale jak robi się chłodno od razu czuć zimne powietrze na palcach, przejechałem w nich ok 15kkm i brak jakichkolwiek śladów zużycia, bardzo dobre czucie i nie uciskają w żadnym miejscu. I nie używam wąskiego rzepu na nadgarstku, wg mnie jest za krotki, aby go zapiać musiałbym go mocno zaciągnąć a wtedy kończy się wygoda. Za swoje płaciłem w zeszłym roku 190,- sklep ENZO Kraków na Zakopiańskiej.

Ja polecam, mam takie same, a o wycierczce dowiedzialem sie jak konczylem ten sezon, a smigam w nich juz dwa :D  dobre czucie, dobrze zeza da dloniach. CO do waksiego rzepa, na moje rasie to jest za dlugi nawet :D ale to juz zalezy od wlasnych predyspozycji.

Przymierzalem kilka i te byly najfajniesze. Jakies probajkery i inne tansze do tych  nie mialy polotu

To i ja dwa słowa bo też 2 sezony z tymi Heldami spędziłem.

Zakupione za ok 280zł w Motoakcesoriach na Markach (po cenie widać gdzie kupione :P)

Używane w każdych temperaturach od +30 do 0/-2 w okolicach sylwestra :)

Niewątpliwy plus - wycieraczka, która sprawdza się zaskakująco dobrze,

Minusem było przetarcie rękawicy w miejscu o którym wspomniał Kruk - od wewnątrz. Mogło być to spowodowane połączeniem jazdy w zime i odpalonych hot gripow ale cała "skóra" zeszła od wewnątrz i została "lajkra" która też uległa przerwaniu. Szczęśliwie w motoakcesoriach po reklamacji i 2 tyg oczekiwania wymienili na nowe ;]

Jak możesz je kupić za <200zł to polecam :)

• 9 months later...

Ostatnio po 300 km na autostradzie w pełnym słońcu odbarwieniu uległa wierzchnia cześć rękawicy z ochraniaczem, zobaczymy czy z czasem nie spowoduje to pękania.