Skocz do zawartości

Akcesoria I Gadżety W Motocyklu Turystycznym

jab2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

W temacie z relacją wyprawy do Chorwacji padły pytania jak wykonałem "dodatkowy bagażnik" na top case. Obiecałem, że zrobię zdjęca tego wynalazku. CO prawda robione cegłą ale coś tam widać.

Całość wygląda tak:

ihost_1380642505__zdjecie0306.jpg

5 punktów mocowania pozwala swobodnie przepleść pasy i w zadowalający sposób zaczepić populanrego pajączka. Początkowo miałobyć 6 punktów jednak na środku z tyłu jakoś mi nie pasował wizualnie taki hak.

Haki, a raczej oczka są połączone ze śrubą, które można kupić w każdym sklepie ze śrubami i w większości marketów budowlanych. Oczko wygięte jest z pręta 5mm, czyli dosyć grube. W zupełności wystarczą takie z 4mm a nawet z 3. Takie założyłem, bo takie mieli w castoramie.

ihost_1380642914__zdjecie0307.jpg

Zamontowane to jest przez plastikową nakrętkę uszczelniającą i skręcone nakrętkami.

ihost_1380643105__zdjecie0303.jpg

Od wewnątrz duża podkładka i nakrętka.

ihost_1380643149__zdjecie0304.jpg

Z pasami montażowymi:

ihost_1379935720__zdjecie0299.jpg

I z bagażem:

ihost_1380643427__img_1301.jpg

Pod bagaż kładę matę antypoślizgową żeby nie niszczyć niepotrzebnie kufra.
Całość jest fajną alternatywą dla dosyć drogich bagażników sprzedawanych przez producentów kufrów. Koszt haków to jakieś 10zł. Wszystko wytrzymało 3,5tys km z prędkośćiami dużo powyżej dozwolonych. Zdażało się ponad 200 km/h i nic nie odpadło i nic nie zgubiliśmy. Zaskoczyła mnie też skuteczność pająka spod którego nie wypadły przeciwdeszczówki.

Z ciekawy gadgetów jakie zamontowałem przed wyjazdem to gniazdo zapalinczki. Tak wiem, każdy kto jeździ turystycznie ma ale nie takie jak ja :P.
Założyłem gniazdo podłączone na stałe do aku, czyli po wyjęciu kluczyka jest cały czas napięcie. Umiejscowione jest pod siedzeniem. Cały bajer polega na tym że jest na długim kablu (ok 4m). Pozwala to bezproblemowo pociągnąć kabel do namiotu i podłączyć ładowarkę do telefonu/kasku, pompkę do materaca czy latarkę.

ihost_1380644109__zdjecie0301.jpg

I po zwinięciu i przygotowaniu do drogi:

ihost_1380644147__zdjecie0302.jpg

Rozwiązanie fajne i bardzo praktyczne, szczególnie pomocne przy pompowaniu materaca.
W planach jest zmodyfikowanie podłączenia o przekaźnik z modułem wykrywającym spadek napięcia na aku. Całość ma chronić nas przed unieruchomieniem motocykla.

I jeszcze jedna mała rzecz, która uprzyjenia jazdę plecaczkowi.

ihost_1380644437__zdjecie0305.jpg

Tym razem sięgnąłem po gotowe rozwiązanie ze względu na przystępną cenę. Montaż zajmuje jakieś 10 min. Wadą takiego rozwiązania są duże wibracje na oparciu podczas prędkości autostradowych.

• Upvote 1

Ślicznie i pierwszy mądrzejszy policjant pokaze ci co jest nie tak jak nie masz zamontowanego bagażu.Dodatkową zachętą będzie natychmiastowy demontaż wystających niebezpiecznych punktów mocowania na box-ie .Myślałeś i wymyśliłeś ....szkoda słów.

• Downvote 2

No nie wiem Krzychu, kufry Touratecha montowane chociażby w BMW mają podobne otwory do przewijania pasów. Wątpię, żeby milicja się o to czepiała.

O takie takie:

Touratech%20zega%20pro.jpg

i tu bardziej wystające:

32TouratechDesierto.jpg

Mój znajomy z którym często podrużuję ma takie kufersy i ani polska ani zagraniczna policja nigdy nie zwróciła mu na to uwagi.

Edytowane przez remki

Róźnice sa i to znaczne.Pomijając fakt że na Toura są atesty i homologacja uchwyty sa inne.Nie wystają tak mocno i ostro z kufrów.Oczywiście wszystko zalezy od tego jak bardzo pan mundurowy bedzie kumaty i "głodny"

Ale jaka jest podstawa prawna do której nawiązujesz? Z tego co wiem, to raczej chodzi o boczny obrys pojazdu.

Edytowane przez remki

Krzys-68, w takim razie oryginalne bolce wystające z plastików w Bandicie IIgen są narzędziem zbrodni. Podczas kontroli i tak pewnie 90% policjantów pomyśli, że to seryjnie montowane haki z kufra. Nie popadajmy w paranoje.
A poza tym kupiłeś śliczny motocykl, który ma wystające (przez co niebezpieczne w czasie gleby) cylindry :D Oby podczas kontroli nie kazali ich demontować...  :zeby: 
Mnie się pomysł Jaba podoba.

Do gniazda zapalniczki proponuje założyć zwykły wyłącznik, oczywiście taki który nie puszcza wody. Jak gniazdo jest nieużywane, to pozostaje wyłączone napięcie na nim - jest on podłączony do aku i jakiekolwiek przepięcie nie jest wskazane  , jak używamy to robimy na ON. 

Ślicznie i pierwszy mądrzejszy policjant pokaze ci co jest nie tak jak nie masz zamontowanego bagażu.Dodatkową zachętą będzie natychmiastowy demontaż wystających niebezpiecznych punktów mocowania na box-ie .Myślałeś i wymyśliłeś ....szkoda słów.

Może na zdjęciach wygląda to na ostre i niebezpieczne. W rzeczywistości są to okrągłe elementy i są w takim miejscu, że nie bardzo wiem dla kogo miałyby być zagrożeniem? Dla pieszych? Dla innych pojazdów?

Do gniazda zapalniczki proponuje założyć zwykły wyłącznik, oczywiście taki który nie puszcza wody. Jak gniazdo jest nieużywane, to pozostaje wyłączone napięcie na nim - jest on podłączony do aku i jakiekolwiek przepięcie nie jest wskazane  , jak używamy to robimy na ON. 

Wyłącznik mógłby być ale i tak nie uchroni przed rozładowaniem aku. Od zabezpieczenia instalacji jest bezpiecznik, który w razie zwarcia rozłączy obwód. 

Prędzej policjant doczepi się do kierunków, lusterek może tłumika niż do tych zaczepów.Są zaokrąglone czyli nie ostre.W czasie kontroli spojrzy na opone , czy tablica nie podgięta a tu widać że turysta pełną gębą :zeby:  to zaczepy potraktuje normalnie.Fajny pomysł i wykonanie.

Krzys-68, chłopak fajnie wymyślił i fajnie zrobił. Nie ma do czego się doczepić... Nie strasz go psami. 

dokładnie -  odrazu straszyć psami...jakby se to w tyłek wkręcił to może psiak by zwrócił uwagę - może :) Dobrze wymyślił....trzeba sobie poprawiać i robić pod siebie co można.

połowa latających motocykli po naszych drogach nie ma homologacji tj jakaś część w danym motocyklu... Jesli chodzi o prawo czyli długość, szerokość, ilość świateł itd itd to.................................................... Spora część fabrycznie nowych motocykli nie spełnia niektórych wymagań ale mało osób o tym wie :) Więc tymi jak to nazwał Pan brzuszek (jab2) :D  gadgetami, raczej bym sobie głowy nie zawracał.

Inna sprawa, że jak trafisz na policjanta kretyna to Ci dowód zabierze za brudne gacie...

Edytowane przez korytarz4

Cnd.

Dopisać tylko że kazdy modyfikacje róbi tylko i wyłącznie na własną odpowiedzialność.EOT

Wydaje mi sie ze kolega Krzys jest przewrazliwiony na punkcie policji. Popada w lekka paranoje hahahah

A tymi zaczepami na kufrze moze zabic np. muche no i wtedy grenpeace moze miec na karku.

Pomysly super . Tak trzymac.

Edytowane przez jarokuc

to zakładając gmole lub crash pady też powinnyśmy się bać policji, wkońcu to pewnego typu modyfikacje i odstają od motocykla, a czy mają homologację? hmm

ale te zaczepy, o których mowa fajnie zrobione, gratki. No i podoba mi się pomysł gniazda zapalniczki, tylko tak jak podpowiadają z dodatkowym włącznikiem

Edytowane przez magic

Panowie Kuferek fajnie pomyślany Widziałem na żywo, bardzo estetycznie wszystko zrobione ( pedantycznie ;) ), mocowania nie wystawiają za obrys Kufra więc nie wiem o co się spinacie :D 

-Jak koledze odpadł kierunkowskaz to wiedział gdzie śrubki szukać  cyt.. Jab wybawco daj jedną :P więc sami widzicie taki dodatkowy bagażnik ma swoje zastosowanie

Odnośnie kufra !

Kufer musi być dobrej firmy aby można bylo sobie pozwolić na taki dodatkowy pomysł, zwykły kufer typu AVINA ( który posiadam) raczej nie podołał by temu zadaniu z uwagi na bardzo dobry materiał z jakiego jest wykonany ( jest aż za bardzo plastyczny  ). Jak to Jab nawet stwierdził Jak zobaczył Avina to zrezygnował 

Odnośnie policji ( sorry że z małej litery ;) )

Mogą was pocałować w :dupa:

-Muszą udowodnić tobie że dany element zagraża innym użytkownikom dróg

-Musza podać podstawę prawną do zatrzymania dowodu rejestracyjnego

-No i tutaj ciekawostka :) Wystarczy powiedzieć że dobrze Pojadę na przegląd i w razie jak Diagnosta stwierdzi że pojazd nie zagraża Kto pokryje poniesione koszty Tutaj  to już można uzyć wyobrażni:

Średnia dniąwka 500zł ale z uwagi na fakt że w tym tygodniu nie dostaniesz wolnego do czasu załatwienia przeglądu Wezmę auto z wypożyczalni gdyż to jest moja jedyna forma komunikacji :D   ( zaznaczam pojazd musi być 100% sprawny bo masz cały przetrzepany :diabelek: )

No i się zaczyna

dniówka                           500zł ( wcale nie musisz im udzielać informacji gdzie pracujesz )

wypożyczalnia4dnix300=1200zł

Po takim podsumowaniu 1700zł to będą moje roszczenia wobec pana :P Policjant oddaje dowód i każe spierdzilać :D

• Upvote 1

Oj tam policja, i tak mnie nie dogonią :P

Co do dodatkowego wyłącznika gniazda to po co mi on? Nie bardzo rozumiem co miałby robić? Przed czym chronić? Gniazdo jest pod kanapą zamykaną na klucz a do tego jest hermetyczne z klapką, co chroni przed intruzem i wilgocią.

Za to układ sprawdzający napięcie wydaje mi się bardzo dobrym pomysłem. Po spadku poniżej 12,2V układ wyłącza gniazdo i motocykl będzie można odpalić.

a bo już kilka razy telefon mi rozładował aku a konkretniej pier...ładowarka od niego z jakąś lamperią  , po tygodniu aku padło. założyłem wyłącznik i jakoś aku nie pada :) 

Układ odłączający po spadku napięcia może i dobry pomysł, ale przy grzanych manetkach oxforda się nie sprawdza. Pytanie tylko czy dlatego że jest słabej jakości, czy po prostu takie rzeczy kiepsko działają.

Wysłane ze Srapatalka

dlaczego zle dziala uklad oxforda mam takowy, manetki dzialaja bez zarzutu. po wylaczeniu zaplonu dzilaja chyba  ze 3 minuty i sie wylaczaja  a jak aku jest slabeto nie da sie ich wlaczyc na wylaczonym silniku

ja miałem półtora roku gniazdo zapalniczki podłączone do aku tylko z bezpiecznikiem, co prawda korzystałem z niego tylko podczas jazdy, ale nigdy nic się nei stało. Obecnie założyłem w ten sam sposób gniazdo w swoim nowym nabytu, także liczę, że będzie podobnie jak w Bandziorze

dlaczego zle dziala uklad oxforda mam takowy, manetki dzialaja bez zarzutu. po wylaczeniu zaplonu dzilaja chyba  ze 3 minuty i sie wylaczaja  a jak aku jest slabeto nie da sie ich wlaczyc na wylaczonym silniku

Ano, źle i już. Może czujnik napięcia jest źle ustawiony. Zostawiłem grzanie na jakieś 8 godzin, jak wróciłem kontrolka grzania się świeciła, manety grzały. Rozrusznik już nie dał rady zakręcić silnikiem....

Ja 2 razy rozładowałem aku przez pozostawione włączone manetki. Czyli nie działa :)

Wysłane ze Srapatalka

jakes lewe macie bo mnie dziala normalne 3 min po wylaczeniu silnika wylaczaja sie same mowie o tej nowej wersji bez osobnego przycisku wlaczania

Edytowane przez benywariat