Skocz do zawartości

Spodnie Modeka Sporting - Warto?

pavlacos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tytułem wstępu:

Po długich poszukiwaniach, myślę że wreszcie udało mi się znaleźć spodnie motocyklowe :o

Co prawda na razie na nie czekam (zamówione) i stąd dopytka, czy warto? 

Są dość drogie ok 660zł, zdecydowanie poza moim budżetem (450zl), ale już długo szukam więc pewnie dołożę.

Wybór padł na modekę sporting, głównie ze względu na fakt iż jako jedyna firma robią przedłużane modele, no i wysoka jakość

http://www.modeka.pl/pl/produkty/#!box/sporting/75/2/

W skrócie, mocno dopasowane i li tylko z membraną (zamierzam doposażyć się w porządną termoaktywkę, pytanie czy wystarczy na jesień, podążając za testem http://www.motogen.pl/Modeka-Sporting,7809.html)

Wymagania odnośnie spodni:

Coś w miarę uniwersalnego na cały sezon, w tym również dobrego na zimniejsze dni, wypinana membrana.

Co już przymierzałem i mogę się wypowiedzieć dla potomnych:

RST Ventilator II lub III - wypasione spodnie - polecam, 3 w 1, możliwość różnej kombinacji (sama membrana lub sama podpinka lub all), bardzo przewiewne - na lato: sama siatka. Niestety dla mnie....brak rozmiarówki (xl za małe - w sensie wszystkich warstw, xxl za duże, pływam:P) - cena ok 650zł (można znaleźć tańsze)

Modeka Laser Pro - jak wyżej, 3 w 1, niestety kombinacja albo wszystko albo nic. dla mnie....brak rozmiarówki , cena masakra - 750zł

Rebelhorn Motion - za tą cenę, świetne, również 3 w 1,  możliwość różnej kombinacji, porządnie uszyte i fajny krój, xl dobre, tylko za krótkie (na moto podciągały się bardzo do góry, prawie nad buty, mój wzrost 187cm) - cena do 450zł

Ozone Nation - fajnie uszyte, w miarę przylegające, minus niewypinana membrana ale rzekomo dobra wentylacja - cena ok 350zł

Poza konkursem, przymierzałem kilka modeli z 4biker.pl, niższa jakość i przyzwoita cena. niestety cały czas problem długości (taka mania, jeżdżę w dżinach i rano ciągnie po rajtach)

Buty mam w miarę wysokie, steelmartin stone comfort

szczerze to mam ciuszki cały komplet modeki i jestem mega zadowolony. Rozmiar dopasowany idealnie, fajnie leżą, wygodne i do tego łatwo utrzymać je w czystośći. Jeżdzę w nich dwa dobre sezony przebieg jakieś 20 tyś km i zużycia nie widać. Jeżdzę w modelu Laser Pro, właściwie to jedyne na co mogę się poskarżyć, to zamki dokładnie zamki w kurtce od każdej podpinki mi się rozje......ły ;d i nie mogę dopinać podpinki bo się zamek rozjeżdza, ale właściwie czekam na koniec sezonu, żeby oddać do gwarancji. Jeśli dobrze leżą to bierz i się nie zastanawiaj, a i jeszcze jednym plusem jest to że spodnie mogę chować do butów, a nie na nie nasuwać ;d

Modeka Laser Pro - jak wyżej, 3 w 1, niestety kombinacja albo wszystko albo nic. dla mnie....brak rozmiarówki , cena masakra - 750zł

Jak albo wszystko albo nic? Membrane można zostawić wypinając tylko podpinkę ocieplającą,

zresztą nie widzę większego sensu zakładać podpinki ocieplającej bez membrany jak to miało miejsce w wspomnianych przez Ciebie RST Ventilator II lub III 

czekam zatem na sportingi przedłużane LXL. w sumie nie pomyślałęm zeby wkładać spodnie do butów - ale i tak muszą być pewnie dłuższe żeby nie wyłaziły.

co do suwaków, wiem słyszałem że to częsty problem w modekach właśnie :/

zresztą nie widzę większego sensu zakładać podpinki ocieplającej bez membrany jak to miało miejsce w wspomnianych przez Ciebie RST Ventilator II lub III

ja tak jezdzę w kurtce, w zasadzie membrany użyłem raptem kilka razy. latam głównie dookoła komina, wiec na chłodniejsze dni wpinam tylko podpinkę ( w miarę ciepło i wszystko oddycha) .

w membranie i ocieplinie się zwyczajnie się gotuję.

laserki są spoko, ale niestety xl pasują na mnie tylko bez ociepliny, a uzbrojone są mega ciasne. xxl - za duże zdecydowanie.

stąd padło na sportingi bez ociepliny

Jeśli szukasz modeki, spróbuj uderzyć do motosprzętu - dają tam swoje rabaty na ciuchy, można wyrwać modele z aktualnej kolekcji 10-20% taniej niż katalog.

Sportingi są super, bo mocno dopasowane. Generalnie Modeka z tej półki (średniej) to znośne porteczki. Mam bardzo podobny model (nie pamiętam nazwy, ale niemal to samo, tylko trochę luźniejsze) i raz mi dupę i przyległości uratowały. Tylko w membranie jaja się gotują...

Stąd też właśnie wybór padł na nie. Albo luz albo ciepełko z ociepliną:)

Właśnie z troski o kulki,musi być wypinana membrana:P dokupie sobie jeszcze jakieś porządne srajtki termoaktywki i będzie git.

Na motosprzęcie taka sama cena, zatarabanię tam jutro może będą mieli LXL i coś da rady ponegocjować

Pytanko, czy LXL będa miały tylko dłuższe nogawki czy cały krój deko się zmieni?  Jak wciągałem przedłużane Helikony to całe wzmocnienia też poszły lekko w dół.

btw. po tym jak mi ostatnio łapę przewiało zamówiłem dzisiaj jeszcze rękawice shima evo

chyba się starzeję...

Cena katalogowa to 660, w motosprzęt są za 629zł. niby 5% ale zawsze coś.

P.S. Pavlacos, nie obczaiłem , że z Wro jesteś ;)

Edytowane przez LatajacySlon

plus koszty wysyłki i wychodzi to samo :)

wielkie dzięki za info, szukam jeszcze ciuchów dla szwagra, warto wiedzieć

mały update:

spodnie nie doszły, bo nie są dostępne na razie w modece :/

po chwili rozważań, zamiana na jeans, już na lajcie zakup bo sezon się kończy....eh

RL Glory

http://www.redline.com.pl/pl,shop-12,8,Glory-5x.html

albo

4SR Street denim

http://www.4sr.pl/sklep-motocyklowy/jeans-motocyklowe/street-denim-dark-blue-short.html

Edytowane przez pavlacos

• 3 weeks later...

Padło na:

http://www.mottowear.pl/produkty/man-jeans/raiser.html (do tego kombi przeciwdeszczowe rebelhorna, a na zimno brubeck fit)

Przed chwilą  kupione jeszcze nie jeżdżone  -niestety modeki niedostępne w modece :o

Na pierwsze oko, bardzo wygodne, w miarę szerokie - jak pośmigam to opiszę czy warto brać, bo nie są tanie (500 zetaczy)