Skocz do zawartości

Szybki Wrześniowy Lot Na Wschód Ua- Rus

MarianAwaryjny
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

O widzę że nie tylko mnie ciągnie na wschód :D Znajomy jeździ na Ukrainę, 2 lata temu stracił cały zawias w e36 :P

Edytowane przez woldo2

no dobra na ile i gdzie byś chciał?

max 10-11 dni wydolę.Inaczej Monia nie da rady zastapić.A gdzie to mnie wsio rawno.

no pogratulować odwagi.

Ja bym tam na UA sam w życiu nie pojechał.

dawaj jakieś fotki!! ino roz!

:zeby:

Fajny opis, tylko czytajac nie wiedziałem kiedy piszesz o ruskich a kiedy o Ukrainie. Mimo wszystko charaszo :). napisałbyś też coś o dupeczkach :P

Wiem wiem Mario, musiałem sie do czegoś przyczepić ehhe

Edytowane przez Samos

Normalnie ban-a mu trzeba...Odpocznie od forum,na dupeczki pójdzie...

• 3 months later...

Ale się spóźniłem ... no nic.

Gratuluje ci odwagi, po opowieściach brata który był na Ukrainie szybko tam sam nie pojadę, ale myslałem, że podróżnik z ciebie jakiś większy, a to pierwsza wyprawa :) No nic, zaczęliśmy w tym samym roku :D w tym że mnie zatrzymało kiepskie paliwo

Kuźwa pojechał bym do tej Rosji, tylko gdzieś głębiej tak na 2 tygodnie, no i bym musiał zmienić moto na jakiegoś rzęcha prostego w naprawie co by problemów nie mieć

albo Nowa Zelandia na 1-2 miechy ... chodź chodzą plotki, ze tam na mniej niż 3 miesiące się nie opłaca

No nic, fotek nie ma, opisane spoko, ale fakt, nie wiadomo kiedy piszesz o rosji a kiedy o ukrainie.

Edit:
W tym roku dalekich wypraw nie planuję z braku kasy, chyba ze wyjazd do norwegi się uda

w planach mam tylko Nowy Sącz, Skarzysko Kamienna, moze obwód i okoliczne wsie...

ale może przydało by sie gdzieś wystartować :)

Edytowane przez MotoGdynia

w tym poście będą foty, (obiecane zresztą już dawno)
niektóre mogą być niektórym znane z fb ale że nie wszyscy mają ;) i nie wszyscy mnie znają to wraz z jakimś autorskim  opisem będą właśnie tutaj lądować;

co do logiki, stylistyki, składni proszę się nie czepiać,
jestem prostym chłopem z robotniczej rodziny, w razie pytań obowiązuję się odpowiedzieć wg posiadanej prze ze mnie  wiedzy,

i proponuję w kolejnych postach ew pytania bez kopiowania zdjęć

Soczi
miasto szpital, dawna Fort  Aleksandria, ale nie o tym, bardzo dużo parków, skwerków, sporo zieleni;

w jednym z nich za jakimś starym sanatorium stoi park w którym rosną drzewka ( chyba  o  ile pamiętam magnolie), przyjeżdżali tu kosmonauci

odpoczywać po trudach lotów, szkoleń i wypraw; na pamiątkę sadzili sobie drzewka.

Z osobą Gagarina wiąże sie historia ze po jego śmierci drzewko uschło od nadmiaru wstążek i innych symboli pamięci, smutku
no i "władza" postanowiła zasadzić drugie :p: .......................

1234482_633270420041030_1749514137_n.jpg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

czołem;

jedna z ciekawostek myśli inżynieryjnej budowniczych Ukrainy

tzw. rondo z pierwszeństwem przejazdu (pacz znak) w ciągu drogi międzynarodowej E373 (ukr.M-07) Warszawa- Kijów

miejscowość Borodianka, foto nie jest moje bo na tym etapie padła mi kamera

zdyu.png

a to moje foto :p: tylko z drugiej strony :lol:

4dfr.jpg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

akcent motocyklowy,
Riviera Park Soczi, ale znów nie o tym, powszechne sa znaki z zakazem palenia w miejscach pyblicznych

czesto spotykane są a`la altanki gdzie sie wchodzi sa popielniczki i mozna usiaść, wypalić papierosa;

wracając do motocykli sa rzadkie i  budzą powszechne zainteresowanie a za  możliwość przymiarki trzeba zapłacić :p:
1238905_633270436707695_1061639237_n.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kolejny motocyklowy akcent

1236707_633269033374502_453703136_n.jpg

przejście graniczne Ua- Rus w Nowoszachtyńsku,
europejska trasa E- 50 ( wschód- zachód)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kolejny motocyklowy akcent mało optymistyczny choć w Pl także się spotkałem  z TAKIM zakazem :p:
tmxw.jpg

proszę zwrócić uwagę na bardzo atrakcyjny stan nawierzchni,
jest to jedno z miast na Ukrainie, ale takie znaki spotkałem w parunastu miejscach

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

teraz będzie parę fot z cyklu folklor, mają słabość do wszelakiej maści pomników

monumentów, miejsc gdzie coś kiedyś się działo ważnego;

osobiście bardzo mi się to podoba że pielęgnują historię nie traktują jej wybiórczo jak my

a naród bez historii umiera....

gdzieś na Ukrainie

"rosyjskiej piechocie slava"

dalej sa tankiści, lotnicy....

vpw8.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

gdzieś w kurorcie nie pamiętam dokładnie może koło tego parku Riviera, bo to bardzo reprezentatywne miejsce

w Soczi;

takich obrazków, monumentów pomników jest wiele więcej czy to Ukraina czy to Rosja

1233340_633270403374365_783131398_n.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

i proszę to był mój cen  na ten wyjazd taki cichy ale główny,największy

zobaczyć i poczuć legendę,

Kaukaz co prawda zachodni ale zawsze, za to ziemia legendarnych wojowników Czerkiesów.....jeszcze tam wrócę

1239698_633273846707354_27627688_n.jpg

i jeszcze jedno kadr troszkę dalej na prawo:

1q4m.jpg

i tak na lewo Rosja, w dół miejsce olimpiady na wprost za szczytami gór Gruzja, a na prawo Abchazja

wysokość to chyba 2300m. n.p.m.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

jedna z ciekawostek chyba 2007 rok gdzieś pod Kijowem nie pamietam

tqpo.jpg

-----------------------------  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

kawałek drogi pomiędzy M-06 a P-04 droga T-1019

i gwarantuje ze takich nawierzchni i atrakcji jest o wiele więcej :D

xsls.jpg

Edytowane przez Marian-Awaryjny
  • Upvote 2

Ooo takie foty mi chodziło, a co do znaku to masz taki na mojej ulicy :) i sie zgadzam z nim w 100% :P

dobra Mario będę coś wklejał by przybliżyć wschodnie klimaty :p:
dziękuję za dobre słowo jak chcesz to potrafisz być miły :D

Ooo takie foty mi chodziło, a co do znaku to masz taki na mojej ulicy :) i sie zgadzam z nim w 100% :P

I od razu wiadomo na jakiej ulicy i w jakim ch.. mieście :PPPPPPP

Hahah MIchał Seeva zapytaj :p:

i subskrybuj temat to moze wkleję coś :D

Hej marian masz "+" - za fajny szczegółowy opis. konkretne info i w ogóle fajna trip miałeś. Faktycznie fotek możesz wrzucić więcej jak masz. A motocykle ze zdjęcia wygląda mega.

Hahah MIchał Seeva zapytaj :p:

i subskrybuj temat to moze wkleję coś :D

Nie dam suba bo zdjęcia są słabe. Wysil się. daję 4/10 :D

I czekam na więcej ! Może się zrehabilitujesz :P

Fajna relacja ;)

Tez mi się kiedyś marzy tam pojechać, nie wiem czy akurat na moto, bo wiedząc jak się tam jeździ to chyba czyste samobójstwo..

Rozumiem, że lepiej podszkolić język, minimalna znajomość języka nie wystarczy, żeby się dogadac na granicy, czy podczas kontroli?..