Skocz do zawartości

Bezstopniowy Regulator Ogrzewanych Manetek (Wyszedł 10 Stopniowy)

nieaktywny3
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro pomierzę i dam znać.

A jakieś instrukcje co do montażu będzie można prosić? Nie chciałbym niczego popsuć.

Będę podłączał pod daytony takie jak ma Pioter.

Czyli nie będzie wersji na potencjometrze?

chyba że się uprzesz.dla ciebie zrobię wersję analogową

Wyobrażałem to sobie coś na wzór motooilera - wystarczyłaby pewnie połowa takiego pudełeczka, sam potencjometr z wyłącznikiem i poniżej diodka. Stopniowy na pstrykanie już mam, więc mi takiego nie potrzeba. Cena analogowego byłaby podobna?

mQfbbhA.png

ok, przenoszę się na PW z moim zamówieniem

wersja na mikroprocesorze po zmontowaniu wygląda tak:

post-7362-0-12713500-1394376977_thumb.jpg

post-7362-0-39238400-1394377038_thumb.jpg

Edytowane przez syku
  • Upvote 2

mam prośbę - czy może ktoś zrobić mi zdjęcie kierownicy oraz prawej i lewej manetki.

przy zdjęciach potrzebuję jakieś miarki (abym mógł uchwycić skalę)

szukam jakiegoś sensownego mocowania do wyłącznika (a mój bercik za daleko aby pomierzyć)

Fotki kiery u mnie w galerii

Maneta Lewa

gallery_4_1533_557129.jpg

Maneta prawa

gallery_4_1533_2684826.jpggallery_4_1533_1783527.jpg

No i widzisz, to jest to! Takie coś też chcę mieć,

dwie sztuki proszę. :D

Ps.

No i rachunek.

ojej...

Mój pilot od sterowania grzanych manetek jest lekko uszkodzony (dziurawe, wytarte guziki) i tak ostatnio szukałem, gdzie by to nowe dokupić... niby skleiłem to silikonem, ale ...nie wiem czy to da rade :(

Jest szansa na zakup jednej sztuki takiego czegoś :( ??

przespałem temat ? :(

nie przespałeś - wczoraj dostałem płytki - zamówiłem w zakładzie bo mi drukarka odmawia posłuszeństwa

zakupiłem też 5 sztuk potencjometrów - takich zabudowanych (koszt samego potencjometru to 5,50 (3,50 + 20% kosztów przesyłki paczką48)

http://allegro.pl/potencjometr-50kb-liniowy-z-wylacznikiem-i4028706852.html

W sobotę polutuje dla tych osób które się odezwały przez PW i określiły się co potrzebują (tj długości kabli)

trochę poskładam wszystro do kupy (bo zaczynam się gubić co dla kogo)

zrobione:

wojt - potencjometr - zrobione, wysłane
gregfister - mikrokontroler - zrobione, wysłane
Frank - mikrokontroler, kable 30cm - zrobione, wysłane
Tyszru - mikrokontroler, kable 40cm - zrobione, wysłane
Tomek - potencjometr, kable 50cm - zrobione, wysłane
jacekrysiek - potencjometr, kable 30cm - zrobione, wysłane
pioter - 2 x mikrokontroler, kable 50 cm - zrobione, wysłane

do zrobienia:

farba - potencjometr - polutowane, do sprawdzenia

mancy (FŚM) - potencjometr - polutowane, do sprawdzenia - wygląda że spasuje się do oxfordów (w sobotę montujemy)

Seev - weryfikuje czy mu układ podejdzie

Edytowane przez syku

Na dzień dzisiejszy muszę rozwiązać małą zagadkę...

Moje Oxfordy świeca na zmianę.. Najpierw prawa była zimna, potem lewa wystygla a prawa się nagrzala :P

Schematy postaram się ogarnać dziś wieczorem jak dojadę do domku :)

No to może też 50 cm? Powinno wystarczyc.

Zamontowane.

Działa :D

Dziękować!

cieszy - choć to niezgodne z powiedzeniem: "nic tak nie cieszy jak krzywda bliźniego"  ;)

przyznam się że staram się na sprawdzenie układów w praktyce - a tu mogłem kontrolować tylko w warunkach nazwijmy je "laboratoryjnymi" - żarówka jako manetki i zasilacz warsztatowy jako motocykl.

Na razie też sprawdzane na starym aku. Napięcie niskie, ale funkcjonuje. Jak odbiorę bak od lakiernika, to przetestuje dokładniej i zdam relację.

Podpięcie było bardzo proste, a pstryczek zamontowany pod klaksonem jest mega wygodny :D

To zapodaj jakieś zdjęcie - jak go montowałeś (może innym się przyda)

Uwaga dla osób które wzięły opcję na mikrokontrolerze - przy przykręcaniu osłony gumowej najlepiej to zrobić od drugiej strony - tzn dokręcając nakrętką najbliższą wyłącznikowi czyli

dokręcić nakrętkę (nr1) do wyłącznika - potem podkładki sprężynująca a następnie płaska - potem plastik lub blacha motocykla i na końcu osłona gumowa z nakrętką nr 2 (ale nie do końca skręcać), następnie odkręcić nakrętkę nr 1 (aby docisnąć osłonę gumową do obudowy moto).

Podkładka płaska ma cypelek - który zapobiega obracaniu całego wyłącznika - dobrze byłoby gdyby cypel wchodził w jakieś podcięcie plastiku(metalu) motocykla - można go spiłować na 0,5 mm i na ostro (to się wbije w plastik)

Dokręcanie gumowej osłony jako dociągnięcie wyłącznika może skutkować tym że podczas dociągania guma po prostu spadnie z nakrętki w niej umieszczonej (lub po prostu zetnie się guma).

Edytowane przez syku

Zamontowane działa i jest super.

przykład montażu włącznika wrzucę zaraz do galerii :) może nie wygląda super ale będzie wygodnie i jak blaszka będzie czarna (lub spolerowana bo jeszcze nie wiem) to wpasuje się w klimat :)

Dzięki wielkie Syku za trud włożony w zbudowanie układu. W sumie nie testowałem jeszcze jak grzeją ale funkcje przełączają się tak jak miały to robić więc mam nadzieję że będzie ok.

Układ podłączony za bezpiecznikiem i przekaźnikiem który załącza się od tylnej lampy i steruje również olejarką własnej konstrukcji :)

czy ktoś z Was użył układu do takich manetek?

http://allegro.pl/manetki-podgrzewane-oxford-hot-grips-i4020377705.html

układ będzie działał gdy nominalne napięcie przy pełnym grzaniu to napięcie alternatora ale nie mam dostępu aby zmierzyć napięcie na każdej z manetek.

czy ktoś z Was użył układu do takich manetek?

http://allegro.pl/manetki-podgrzewane-oxford-hot-grips-i4020377705.html

układ będzie działał gdy nominalne napięcie przy pełnym grzaniu to napięcie alternatora ale nie mam dostępu aby zmierzyć napięcie na każdej z manetek.

no właśnie ja mam takie manetki ale

1. szukam kwitków od nich (instrukci itp)

2. chyba sie zepsuły bo grzeją na zmiane... raz jedna raz druga

najgorsze jest to że moto bazuje 120 od miejsca zamieszkania i mogę zajrzeć do niego jedynie na weekendy, czyli raz na 2 tygodnie  :(

człowiek który szukał odpowiedzi jest z warszawy. umówiliśmy się na spotkanie po niedzieli. wszystko się więc wyjaśni w przyszłym tygodniu.

@Syku - masz te z pokrętłem jeszcze?

Daj info na pw, wpadł bym po sztukę to sprawdzę co i jak z oxfordami.