Skocz do zawartości

Bezstopniowy Regulator Ogrzewanych Manetek (Wyszedł 10 Stopniowy)

nieaktywny3
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Pora na małą recenzję po ponad 500km w temp od -1 w zwyż.

Manetki grzeją się teraz błyskawicznie, najoptymalniejszy przedział (przynajmniej dla mnie) 30-60%

Pstryczek jest mega wygodny w czasie jazdy, mam zamontowane tak, że nie muszę puszczać kierownicy

04424732301904161213.jpg

Jedyne co można by było dopracować, to dioda. Potrzeba dłuższej chwili, żeby ogarnąć ile jest procent (bywało, że kilka razy zerkałem i nie mogłem trafić w miganie). No ale jak się człowiek przyzwyczaił, to i na diodę nie trzeba było patrzeć. Podsumowując wychodzi na plus. Dzięki Syku za kawał świetnej roboty.

jakoś nie miałem innego pomysłu na sygnalizację. mogłaby być linijka swietlna lub wyświetlacz ale to wszystko duże jest. stąd pomysł z diodą. może powinna być rgb. ale faceci to daltonisci.

cieszę się że się sprawdził.

A u mnie ten kondomik taki jakis lipny. Jak lekko przycisne do dzwigni przelacznika to przeswita. Mozna to kupic osobno?

kondoniki są do dostania (przyznam się  że nie oglądałem ich specjalnie przed wysłaniem) - problem że nie pasują do tego gwintu (trzeba przełożyć nakrętkę z tego co Wam wysłałem - bo ją dorabiałem) - wyślę Ci przy kolejnej przesyłce kilka sztuk (0,52 zł za sztukę więc nie majątek)

http://www.aphelektra.com/p/pl/373/oslona+przelacznika+mts.html

przy kolejnym pobycie w łodzi kupię więcej

może dobrze byłoby w koniec kondonika odrobinę silikonu - aby się przykleił do dźwigni (byle nie za dużo - co by do wyłącznika nie nawłaził)

Edytowane przez syku

... może dobrze byłoby w koniec kondonika odrobinę silikonu ...

Wlasnie mam zamiar to zrobic.  :D

Siemka,

Mam mały problemik z pogrzewaniem. Włącznik działa tak jak powinien dopuki nie zadziała rozrusznik :(

Powinno być tak że start układu jest na off i tak jest po przekręceniu kluczyka. W momencie gdy właczę rozrusznik i odpalę manetki włączają się czasem na max a czasem na inne ustawienie. Wkomponowałem diodę prostowniczną na zasilaniu włącznika ale niestety nie pomogło. Może Ty Syku coś wymodzisz?

Pozdro

masz sterowanie podpięte pod 12V które jest wyłączane podczas uruchamiania rozrusznika? - kiedy włączasz grzanie (po uruchomieniu czy przed)?

podaj jak podpiąłeś układ pod 12V

Też tak miałem na początku, gdy podłączyłem w miejscu, gdzie były manetki podpięte pierwotnie. Jak połączyłem przez przekaźnik bezpośrednio do aku, już nie mam tego prablemu.

Tak jak pisałem kilka postów wyżej mam podpięte na przekaźniku z bezpiecznikiem i dodatkowo mam diodę prostowniczą. Spróbuję tak jak mi radzi Syku mam nadzieję że pomoże bo pogoda coraz lepsza :)

jeżeli mój pomysł nie zaskoczy (nie mam możliwości niestety sprawdzenia tego układu) - to przygotuję Ci układ opóźnionego startu. Możnaby jeszcze wymienić kondensator podpięty pod pin RESETu procesora z 100nf na dziesięciokrotnie większy 1uF - układ później by się budził do życia. Musze sprawdzić jak długi byłby to okres (ale na to musiałbym zmontować kolejny układ procesorowy - w sobotę postaram się to ogarnąć) - daj znać co z pomysłem dławika i kondensatora na wejście (tzn czy się sprawdził)

Edytowane przez syku

niestety nie zadziałało :( Zrobiłem wszystko zgodnie ze schematem który mi wysłałeś ale niestety nie ma oczekiwanego rezultatu. Ewidentnie to właśnie zadziałanie rozrusznika powoduje uruchomienie maksymalnego grzania manetek, trochę to wkurza bo za każdym odpałem trzeba 10 razy wyklikać.

Swoją drogą ciekawe czemu tylko u mnie tak jest. Może to wina tego że mam układ na przekaźniku uruchamianym włączeniem tylnej lampy?

Edytowane przez tyszru

Też mam przekaźnik podpięty pod tylnią lampę i nie mam tego problemu. A do czego masz podpięte zasilanie manetek?

tyszru. zrobię ci układ automatycznego włączania układu dopiero po odpaleniu silnika gdy napięcie uzyska ponad 13.2v

na wzór automatu do włączania świateł.

czy ktoś jeszcze ma problem z samoczynnym wlaczaniem się układu?

Edytowane przez syku

Też mam przekaźnik podpięty pod tylnią lampę i nie mam tego problemu. A do czego masz podpięte zasilanie manetek?

Zasilanie manetek jest bezpośrednio z akumulatora.

Dzięki Syku :)

Edytowane przez tyszru

Dzisiaj od rana walczyliśmy z mancy (FŚM) z instalacją.

Ciekawostka - poznaliśmy się przez Forum Śląskich Motocyklistów - a mancy jest z Warszawy.

Instalowaliśmy układ potencjometrowy do obsługi manetek OXFORDowych (tych z przyciskami i czterema diodami).

Naszym celem było nie tykać okablowania (aby nie rozkładać owiewek)

Pomysł na realizację był taki: Sterownik OXFORDu podpinany jest z układem sterującym na 9 żyłowym kablu - trzeba go wykorzystać. Użyłem go do podpięcia potencjometru i diody led - skorzystałem z 7 przewodów.

W miejscu układu wykonawczego umieściłem płytkę sterownika.

Potencjometr został wstawiony do obudowy Z-43, trzeba było w niej zmienić podstawę (bo Z-43 ma oko 30mm x 45mm a podstawa z OXFORDu 45x50mm) - użyłem innej obudowy celem pozyskania materiału do obróbki. Wykorzystanie starej instalacji wymagało jednak polutowania wszystkich kabli od nowa.

Wynik - zobaczcie sami na zdjęciach.

EDIT: ktoś kiedyś mówił coś o OXFORDowych przyciskach - że ma powycierane i próbował to łatać. Mam do oddania górną część obudowy (właśnie tę z przyciskami). Została po mancy'm - ale gumki ma jak trzeba ;)

Chociaż jak to kiedyś ktoś powiedział:  żadna nie zabezpiecza w stu procentach

post-7362-0-78251400-1396729547_thumb.jpg

post-7362-0-19533000-1396729556_thumb.jpg

post-7362-0-45082800-1396729564_thumb.jpg

post-7362-0-72104200-1396729571_thumb.jpg

post-7362-0-63715400-1396729578_thumb.jpg

Edytowane przez syku
  • Upvote 2

Chciałbym w tym miejscu jeszcze raz złożyć podziękowania syku za przerobienie manetek, bez Twojej pomocy nic bym sam nie poradził, a teraz manetki grzeją jak ta lala:)

Np. w jego ostatnim poscie, dolny prawy rog. Przycisnij na zielona strzalke.

Edytowane przez pioter

Mancy zajrzyj tu:

http://polishbanditcrew.pl/topic/6899-zanim-sie-przywitasz-i-rozpoczniesz-pisanie-nowego-tematu-na-forum/

Ładnie się przywitaj, tak, żeby nikt nie miał powodu wkleić Ci kota, a potem jak nabijesz 10 (a może 20?) postów, to będziesz miał w pełni aktywne konto i plusy będziesz mógł rozdawać ;)

A Syku odwalił kawał dobrej roboty :D

O, ku...

Nawet nie zauważyłem, że on nowy.

:D

• 2 weeks later...

@tyszru - układ zrobiony - wyślę po świętach.

układ podaje zasilanie po uzyskaniu 13,4V a odcina po spadku do 10,6V. W momencie odcięcia pobiera 4,3 mA (0,0043A) - więc aqu nie rozładuje nawet gdyby układ był podpinany bezpośrednio z aqu a nie z 12V po stacyjce.

układ na wyjściu sterowany tranzystorem (nie ma na wyjściu przekaźnika)

do 0,5A tranzystor jest lekko ciepły (wygląda na to że do 1A można ciągnąć - ale może się bardziej grzać)

Układem można więc sterować "nasz" grzejnikowy układ manetkowy lub po podpięciu na wyjściu przekaźnika - różnymi innymi ustrojstwami jak: przyczłapy do bulgulatora etc.

no i wypada dodać kilka zdjęć poglądowych

post-7362-0-79317400-1397923420_thumb.jpg

post-7362-0-50612900-1397923429_thumb.jpg

post-7362-0-64571500-1397923437_thumb.jpg

Edytowane przez syku

Nareszcie i moj regulator jest zalozony i dziala! :D

Mialem poczatkowo malo czasu, pozniej problem z znalezieniem jako takiej obudowy ale znalazlem i to nawet pasujacej w 90%.

Jest to mala wtyczka wentyli do narzedzi pneumatycznych. Codziennie mialem je przed oczami i nie widzialem.

Do tego  pare srubek, podlkladka i i maly uchwyt wlasnej roboty.

ihost_1398195865__daytona_1.jpg

Przelacznik musialem troszeczke dostosowac do moich potrzeb, przelutowac kabelki, zalozyc plecionke,

oryginalne zlacza Daytony itd.

ihost_1398196308__daytona_2_kopie.jpg

Na koniec montaz i test

ihost_1398196350__daytona_3_kopie.jpg

EDIT

Co bylo najwiekszym problemem? Mysle, ze dorabianie tego kondomika. Oryginal szlag trafil.

Edytowane przez pioter

• 1 year later...

tyszru wezwany został na akcję serwisową sterownika - gdzie woda się dostała i zżarło ścieżkę.

jak przystało na porządną firmę - trzeba było naprawić jak się spieprzyło - wyroby syku nie mają prawa się popsuć :)

a serio - ponieważ musiałem odtworzyć układ (aby zrobić porządnie musiałem odtworzyć płytkę) może ktoś ma ten sam problem (tzn nawalił mu oryginalny sterownik).

dla tyszru musiałem znaleźć płytkę, polutować wszystko oprócz diody i przełącznika (tak wymagało działanie firmy syku)

jeżeli komuś nawalił sterownik - to za pierdylion złotych zlutuję kolejną płytkę :)

Edytowane przez syku

Koledze tez cos nawalilo ale nie wiem co. Mam do niego ponad 70 km i jeszcze nie zdazylem podjechac i sprawdzic.

W razie czego zrobie mu nowy bo w koncu wszystko jest.   :D