Skocz do zawartości

Wzdłuż Wybrzeża Europy Zachodniej ~9500 Km

Gość michalm
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Trochę mi zeszło. Pisać nie lubię ale coś naskrobałem.

W zeszłym roku zapomniałem o zdjęciu licznika przed i po. Teraz...przypomniałem sobie o nim w Katowicach tak mocno chciałem nie zapomnieć... :)

Stan przed i po

motowyp1.jpg

To co udało się zrobić:

motowyp2.jpg

Dla podsumowanie. 9037 km ale brakuje 280 km bo zapomniałem go wyzerować na starcie...~ 9300 km

- tankowałem około 40 razy,
- przepaliłem jakieś 800 litrów PB95,
- 3 razy spałem w hotelu Formula1, reszta to camping, których ceny wahały się od 5 (Francja) do 20 euro (Hiszpania). Tak, wiozłem namiot.
- najdroższe autostrady są w Hiszpanii i Francji,
- najładniej było w południowej Hiszpanii i Portugalii,
- najbardziej przyjaznych ludzi spotkałem w Holandii,
- dlaczego wrzesień? Bo pogoda jest lepsza do jazdy (jest do 30 stopni), nie ma wielu turystów, campingi są w miarę luźne,
- drogi? Wszędzie dobre i bardzo dobre ale południe Hiszpanii to raj motocyklowy pod względem widoków, zakrętów,
- najlepsze jedzenie? Hiszpania i Portugalia.
- Motocykl to: Honda VFR 800 + 3 kufry z torbą na bak i rolką na tylnim siedzeniu,
- najdziwniejsze spotkanie? spotkałem Holendra, który w 1983 roku objechał cały świat i pokazywał mi czarno białe zdjęcia z Krakowa (bo tak prowadziła jego trasa).
- najgorsze spotkanie? Francja - język angielski to dla nich zło. Ciężko jest nawet zamówić coś do jedzenia... Być może to dlatego, że nie byłem w dużych miastach.

KASA

Zaplanowałem na ten wyjazd 15 tyś. złotych. Liczyłem, że wydam nie więcej jak 10 tyś. reszta miała być zapasem "w razie W".

Na paliwo poszło po zaokrągleniu: 5 tyś.

Reszta (spanie, muzea, jedzenie, autostrady) - 3 tyś.

+ nie wliczam w to przygotowanie motocykla, opon, ubezpieczeń itd.

TAK JECHAŁEM SAM :)

Opis, zjęcia: http://motocyklem-przed-siebie.blogspot.com/

Sama galeria zdjęć (na blogu ich nie ma): http://goo.gl/j65J41

Nikogo nie zaskoczę, że zaplanowałem kolejną ale w 2015 dopiero bo jest potrzebne więcej kasy ;-)

Ps. Będą też filmiki ale muszę mieć czas to przerobić...

Edytowane przez michalm
  • Upvote 3

Łooo mega zajefajna sprawa ! 

Zajebiście! Jak znajdę chwilę to przeczytam. 

P.S. Spalanie 8,5 litra do małych nie należy... taka mała pojemności i takie pożarcie w trasie?! 

Kiedy dalsza część? Przeczytałem i chcę więcej :)

Edytowane przez Miles

o masz relacja pierwsza klasa. Nie pisałeś gdzieś aby zdobyć jakiś sponsorów za jakąś dobrą opłatą bądź sprzętem? Nie wiem na jakiej zasadzie się to dokładnie oodbywa. Swoją drogą nie odbiegając - trasa marzenie! zazdroszczę i widoków i jazdy i wszystkiego co napotkałeś. Opis - konkretny, napisz jeszcze jak możesz ile kasy miałeś przygotowane i ile kasy wydałeś na całą podróż (paliwo, spanie, etc).

A no i jak w 2015 będziesz planował kolejną trasę, to nie jedź na wschód bo tam :snieg:  w niektórych rejonach :D

Zajebiście! Jak znajdę chwilę to przeczytam. 

P.S. Spalanie 8,5 litra do małych nie należy... taka mała pojemności i takie pożarcie w trasie?! 

Spala tyle ile wlejesz ;-) Zapakowany na 4 tygodnie na autostradach nie schodziłem poniżej 150-160.

Sorry, ja po prostu tego nie liczę na motocyklu. Jak brakuje to leje. Skoro mieści się w standardzie i dopuszczalnych normach to nie ma się co martwić.

o masz relacja pierwsza klasa. Nie pisałeś gdzieś aby zdobyć jakiś sponsorów za jakąś dobrą opłatą bądź sprzętem? Nie wiem na jakiej zasadzie się to dokładnie oodbywa. Swoją drogą nie odbiegając - trasa marzenie! zazdroszczę i widoków i jazdy i wszystkiego co napotkałeś. Opis - konkretny, napisz jeszcze jak możesz ile kasy miałeś przygotowane i ile kasy wydałeś na całą podróż (paliwo, spanie, etc).

A no i jak w 2015 będziesz planował kolejną trasę, to nie jedź na wschód bo tam :snieg:  w niektórych rejonach :D

Nie pisałem o sponsorów bo mi ich nie potrzeba. Nie chcę być zależny od kogoś czegoś. Jadę za swoją uzbieraną kasę. Moje podróże przez to, że jadę sam są po kosztach ;-)

Czekam na 2 część relacji i filmik ;) super wyprawa ;D 

Nie pisałem o sponsorów bo mi ich nie potrzeba. Nie chcę być zależny od kogoś czegoś. Jadę za swoją uzbieraną kasę. Moje podróże przez to, że jadę sam są po kosztach ;-)

Dokładnie. Żebrać o litr oleju czy rękawiczki z -50zł od ceny :P 

Gratuluję wycieczki, pozdro!

Piękne miejsca związane z Polską zwiedzałeś, gratuluje takiej wspaniałej wyprawy!

Mega wyprawa  ,gratuluję i jednocześnie zazdroszczę  zajefajnej wycieczki :)

No naprawdę mega , opis wyprawy super .Pozazdrościć i pogratulować naprawdę ekstra . :usmiech:

wow! zajebiscie :usmiech: i to jeszcze solo

a co zaplanowane na 2015 rok?

Przeliczam ile wyjdzie objechać cały świat i jaki kredy musiałbym na to mieć :)

Jak to nie wyjdzie to pozostanie to na co wpadłem gdzieś w tym roku na Gibraltarze: Litwa-Estonia-Finlandia (do samej góry) - Szwecja (północ) i na dół...

Świetna wyprawa! bardzo przyjemną dla oka relację zrobiłeś :)

• 1 month later...

Świetnie się czytało całą relacje. Do tego zdjęcia - super, jest czego zazdrościć :-) Powodzenia w następnej wyprawie!

Pierwszy film. Pokazałem miejsca jakie odwiedziłem wszystko dotyczy II wojny światowej. Będzie druga część ;)