Skocz do zawartości

Prostownik/ładowarka

Gość
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zasuwaj do lidla - w tamtym tygodniu był spoko prostownik za połowe tego hajsu :)

Może się jeszcze ostały jakieś.

Tak, spokojnie możesz kupić i będziesz zadowolony. Mam nawet taki , używam do moto i quada. Auto też naładuje, ale i tak do takich celów używam już mocniejszych sprzętów np. procesorowy Semi 15A. Podstawowa zaleta prostowników procesorowych to w przeciwieństwie do zwykłych ,jest bezpieczne ładowanie, bez gotowania akumulatora stabilizowanym napięciem. Bo właśnie tak powinny być ładowane akumulatory  AGM, VRLA, nawet powszechne Ca, które zwykły prostownik zabija.

a te lidlowskie to coś warte?

No jedna trzecia forum ma, i nikt nie narzeka :)

Tak jak koledzy napisali bierz z Lidla czy Biedronki da radę.Nawet jak kupisz taką za 30 zł to też podładujesz co prawda Ctek to nie będzie ale będzie tanio.Osobiście od 3 lat używam ładowarki  WM MOTOR-importer Wilmat-cena detaliczna około 100zł . (ładowarka od 2do 90ah z trybem odsiarczania i podtrzymaniem zimowym),ale ładowałem taką kieszonkową jak ładowarka do telefonu za 20zł i też dała spokojnie radę. :usmiech:

Ładujecie aku wyciągnięte z motocykla na zimę co jakiś czas ? czy przed samym sezonem ?

Ładujecie aku wyciągnięte z motocykla na zimę co jakiś czas ? czy przed samym sezonem ?

A jaki masz sprzet do ładowania? taki co sam w cyklu pracuje czy zwykły prostowniczek?

No jedna trzecia forum ma, i nikt nie narzeka :)

A próbowaleś naladować aqu całkowicie wydojone tym?Nie ruszy....

No mam prostownik dziadka chyba jeszcze z przedwojny ;)

Odpiąłem moto w październiku, zakupie niebawem jakiś prostownik i wedle wskazówek będę ładował co miesiąc.

Co jakiś czas.

Chyba co miesiąc podłączam na chwilę.

QQ,ale co miesiąc to chyba jednak lekka przesada?

Wczoraj po ponad miesięcznym postoju podłączyłem ładowarkę z lidla, to powiedziała, że nie ma tu co robić.

Fakt, że przedtem silnik pochodził tyle żeby się nagrzał, ale odpalił ze strzała.

Nie chodzi tylko o to aby naładować ,raczej aby akumulator mógł  "pracować". Przedłuży mu to żywot ,w tym przypadku tylko procesorowe prostowniki się do tego nadają - tryb buforowy. 

a jaka maja zywotnosc takie akumulatory ?? Bo ja akurat na swoim jezdze juz od 7 lat i jeszcze daje rade .Co prawda jesli przyjdzie Zima i te minus 5 na dworze to musze go raz czy  dwa razy podladowac ,bo stojac ciagle na dworze rano nie daje rady.

I wtedy sa dwa wyjscia albo z gorki na popych - pare razy tak juz robilem i zawsze zapalil .Albo na noc brac aku do domu i rano podlaczyc.

Mam wobec tego pytanie - kiedy on padnie tak zeby nie odpalil. Nie mam miernika wiec nie sprawdze ile ma wotow. A i dodam ze jezdze osobiscie juz na tym aku 7 lat ale prawdopodobnie przede mna koles tez nic nie zmienial przez 5 lat wiec od nowosci jest juz 13 lat . Mozliwe czy bajki opowiadam.???

jacek możliwe możliwe jak wszystko sprawne i aku nie z "ryżu" to tak będzie

w aucie miałem 12 letni aku jeszcze ori gm i działał by jeszcze ale zima go dobiła

Edytowane przez rafix

A próbowaleś naladować aqu całkowicie wydojone tym?Nie ruszy....

Próbował :) a nawet postawił aku zostawione na zimę w aucie z zapalonym światłem w środku, więc padłe do zera .

Jedyny "myk" to podłączenie równolegle drugiego aku ( motocyklowy) żeby prostownik zaskoczył .

Padłe do zera aku żyje i ma się dobrze . Prostownik z lidla polecam bo dobry , tani i potrafi takie cuda.

Ja mam oxymizera 900 i jestem z niego bardzo zadowolony.

Próbował :) a nawet postawił aku zostawione na zimę w aucie z zapalonym światłem w środku, więc padłe do zera .

Jedyny "myk" to podłączenie równolegle drugiego aku ( motocyklowy) żeby prostownik zaskoczył .

Padłe do zera aku żyje i ma się dobrze . Prostownik z lidla polecam bo dobry , tani i potrafi takie cuda.

W domyśle bylo-bez dopalacza lub innego wzbudzenia.Nie ruszy,też to sprawdzilem.Małe procesorowe zadzialają i w tej sytuacji.

Kem, nie wiem, nie znam się :p:

I teraz mi to mówisz, jak już aku do domu przyniosłem? :stupid:

A co myslicie o tym? http://allegro.pl/ladowarka-prostownik-unibat-unicharger-12v-cb-gsf-i3733259873.html   podobno cuda to może zdziałać.

Nie za bardzo rozumiem co ona za cuda oferuje, żeby 120 za nią płacić. Może to temu, że: POSIADA BEZPIECZNIK :D

Z opisu wynika, że oferuje to samo co ta lidlowska, tylko za większą kasę.

Więc ja się pytam po co przepłacać? :)

Edytowane przez kem