Skocz do zawartości

Przekładka Z 650 Na 1250

Conorian
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam okazję wyrwać niedrogo silnik z GSX 1250FA 2012 (niecałe 8k przebiegu) i zastanawiam się nad swap'em. Z tego co się rozeznałem skrzynia korbowa jest taka sama jak w 650. Mocowania, chłodzenie, zawias i przełożenie to nie problem. Listwa wtryskowa z tego co mi wiadomo jest taka sama jak w 650.

Nie wiem natomiast jak sprawa ma się z kompem i wiązką. Nie mam jak tego sprawdzić. Wydaje mi się, że wiązka powinna być taka sama jak w 650 (?) ale jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. Komputer zatruwa mi głowę najbardziej. Z tego co gdzieś wyczytałem w 650 i 1250 jest taki w co nie chce mi się wierzyć bo niby skąd brałby się przyrost mocy i momentu? Z samej pojemności!?

Jeśli ktoś orientuje się jak wygląda sprawa ze sterownikiem i listwą wtryskową niech się ze mną podzieli. 

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Potrzebne Ci mocowania boczne bodajże, na pewno komputer, zegary są inne, tylko nie mogę sobie przypomnieć czy wiązka.

Robiłem coś takiego tylko mając dwa całe motocykle, dużo nie było do przekładania. 

Mocowanie boczne tylko 4 srubki i mam od 1250. Zegary powinny podpasować od bandita jeśli wiązka zostanie. Komputer musiałbym zakupić od bandita 1250 bo ten od gsxf'a już poszedł razem z wiązką listwą wtryskową i czujnikami. Kompatybilność wiązki jest tutaj jedynym co mnie jeszcze powstrzymuje :l 

A heble i zawias w 1250 nie jest inny przypadkiem (przystosowany do większej wagi i mocy)?

Edytowane przez Miles

A heble i zawias w 1250 nie jest inny przypadkiem (przystosowany do większej wagi i mocy)?

przednie zawieszenie w 1250 ma wieksza srednice jak 650 stety

nie, jedynie wahacz ale to nie jest problem. martwię się tylko o tą wiązkę i kompa :l

kompa planowałem i tak gdzies na allegro wyrwać od 1250 ale wiązkę wolałbym zostawić od 650

kompa planowałem i tak gdzies na allegro wyrwać od 1250 ale wiązkę wolałbym zostawić od 650

ale wtyki do ecu mogą juz nie pasowac

porównaj z instrukcja

http://www.ebay.co.uk/itm/SUZUKI-GSF-1250-BANDIT-ABS-2012-WIRING-LOOM-HARNESS-/360673172804?pt=UK_Motorcycle_Parts_13&hash=item53f9cbdd44

Edytowane przez Mikrus193

Wg. instrukcji 650 i 1250 mają te same parametry.

Masz bankowo inne przednie zawieszenie, przednie hamulce, tylny wahacz i felgę. Nie wiem jak z amortyzatorem tylnym ale podejrzewam ze tez jest inny. Do tego mocowania silnika, zegary (oprocz chromowanych obwodek sa tez inaczej wyskalowane). Do tego dolicz inne rozwiązanie sprzęgłą: w 650 masz linkę, w 1250 hydraulikę więc dochodzi zakup pompy sprzęgła, przewodu itd.

Edytowane przez Kornelio

Masz bankowo inne przednie zawieszenie, przednie hamulce, tylny wahacz i felgę. Nie wiem jak z amortyzatorem tylnym ale podejrzewam ze tez jest inny. Do tego mocowania silnika, zegary (oprocz chromowanych obwodek sa tez inaczej wyskalowane).

ale jemu tylko chodzi o silnik i elektryke

reszta to pikuś

To jest akurat najmniejszy problem. Dla ścisłości 650 ma hydrauliczne sprzęgło. Mocowanie silnika jest takie samo po przełożeniu kawalka ramy który jest wymienny tak więc plug&play.

Chodzi o to czy silnik od katany 1250 będzie gadał z kompem od bandita 1250 i instalacją bandita 650. Z resztą bez problemu się uporam.

Edytowane przez Conorian

Z tego co mi wiadomo moduł w 650 i 1250 jest taki sam. Instalacja też. Mówiac o mocowaniu silnika miałem na myśli właśnie ową część ramy i nie wiem czy pasują te trojkatne mocowania.

Edytowane przez Kornelio

Ta jedna część (z prawej strony) jest wymienna. Zakłada się od 1250 i gra. Z lewej mocowanie już pasuje. 

Jak to możliwe, że moduły są takie same? Można wiedzieć skąd masz takie informacje?

katany 1250

Co ten motocykl ma wspólnego z Kataną?

To, że głupie hamerykańce wymyślili sobie taką nazwę i ochrzcili nią praktycznie wszystko chłodzone powietrzem i olejem produkowane w latach 1980-2006 nie oznacza, że maja rację. Nazywanie Kataną jakiegoś tam wodniaka powinno być karane z urzędu za obrazę uczyć religijnych.

Edytowane przez krynio

Moduły różnią się wsadem między GSF a GSX-F - inna charakterystyka. Ostatnie dwie cyfry w oznaczeniu modułu oznaczają rynek na jaki jest dany moduł - inny jest dla USA i Canady, inny dla Californii, inny dla Ameryki południowej itd

Jaki numer ma Twój moduł?

i8oh.jpg

Ciężko uwierzyć mi w to że bandit 1250 i 650 ma te same moduły. Ciężko w to uwierzyć (mi), aczkolwiek nie mówię że tak nie jest...

No zależy gdzie patrzeć ale Twój modul to GSF 650 lub GSXF 650. 

32920-17H..  - takie numery modułów mają 650tki

32920-18H... - takie numery modułów mają 1250tki

Końcówki zależne od rynku,modelu,rocznika itp itd.

Z tego co wyczytałem kiedyś w sieci, motocykle chodzą na obydwu modułach 

Ciekawe czy rzeczywiście tak jest. Spróbuję jeszcze poszukać/popytać

• 1 month later...

Zgłębiłem trochę temat. Na 100% sterownik musi być do 1250. Dodatkowo listwa wtryskowa jest szersza przez co od 650 również nie podejdzie. Kolektory wydechowy również jest szerszy przez co nie podejdzie do głowicy 1250. Reasumując na razie odpuszczam