Skocz do zawartości

Prowadzenie - Motocykl Ściąga Podczas Jazdy

Gość Åšrubek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 80
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Mad Jaro

6

• MetalBeast

6

• nieaktywny4

5

Nikt nie napisał o ośce, a własnie ona daje takie objawy, że półki i lagi proste, a moto jedzie w bok.

Jeszcze sprawdź drogę, bo przeważnie one są robione tak, żeby woda spływała do krawędzi i każde moto sciaga w prawo. Ale pewnie o tym wiesz, poza tym tobie idzie w lewo.

Połóż ośkę na płaskiej powierzchni i poturlaj. Jak krzywa, od razu zauważysz. Przy okazji jak już to porozkręcasz, poluzuj półki i pozwól im się na nowo ustawić z lagami. Może się przekosiło tylko.

Edytowane przez MetalBeast

I sprawdz jeszcze czy tylne kolo masz rowno ustawione. Czy odleglisci od konca tylnego wahacza oski sa rowne.

Pisze z Ciapciaka wiec sory.

Najprawdopodobniej laga krzywa koło ucieka w lewo, zauważyłem to jak znajomy trzymał moto w pionie, przejechał się i też tak stwierdził ze albo laga albo pólka, chyba musiałem kołem p**dnąć w krawężnik.

dostałem dziś ofertę sprzedaży że może za 4 tyś, szkoda mi było wiec B zostaje ze mną na kolejne 2-3 sezony i w styczniu leci na warsztat na kompleksową diagnozę co mu dolega i robotę potem nowe koła i kosmetyka,malowanie, wydech itd

Lagi dość łatwo sprawdzić. Sciągasz przednie koło - kilka sekund roboty. Poluzowujesz wszystkie śruby mocujące lagi. Następnie próbujesz wyciagnąć lagi. Jeżeli wychodzą bez najmniejszych oporów to są proste. Najmniejsze to mam na myśli coś takiego, że łapiesz delikatnie za lagę i machasz nimi góra-dół, przede wszystkim tak by wychodziły z górnej półki. Jeśli dzieje się to tak jak na durexie z labrykantem w anala :D to znaczy że są proste. Jeżeli ciężko Ci wyjąć lagi z górnej półki bądź musisz uzyć rosyjskiego sprzętu by je wyjąc (młotek) to masz problem... ;]

ALbo wykrec kolo, blotnik i sprobuj obracac lage w polkach wokolo wlasnej osi. Jak nie idzie to krzywa.

I to chyba najlepszy i najprostszy sposób. Na dobrą sprawę nie trzeba nawet koła i całej reszty ruszać, jeśli moto dać na centralkę i podnieść przód na lewarku (tak żeby kolo dotykało ziemi ale nie spoczywała na nim masa moto), można tylko poluzować śruby w półkach i spokojnie można pokręcić lagą.

I to chyba najlepszy i najprostszy sposób. Na dobrą sprawę nie trzeba nawet koła i całej reszty ruszać, jeśli moto dać na centralkę i podnieść przód na lewarku (tak żeby kolo dotykało ziemi ale nie spoczywała na nim masa moto), można tylko poluzować śruby w półkach i spokojnie można pokręcić lagą.

MetalBeast wzkazał najlepszy sposób według mnie. Nie ma sensu odkręcać koła lub co więcej. Lewarek - raz dwa i przód już będzie spokojnie wisiał. Potem poluzować lagi z półki i zobaczyć jak to wygląda ;) Przy okazji ja bym sprawdził stan łożyska główki ramy czy nie ma za dużych luzów- ale to tak na marginesie :)

Powodzenia

• 9 months later...

Sprawa ma sie nastepujaco. Kupilem Suzi w czerwcu do dzis zrobilem 2 prawie 3 tyski km i wszystko bylo OKEJ. Jechala prosto, tylko czasami jak puscilem kiere to zaczynala sie trzasc ale olalem to bo zdarzalo sie to baaaardzo rzadko i na nierownej drodze i jeszcze wtedy mialem bardzo slaba opone z przodu. Teraz po wymianie opon na nowki sztuki dunlopy schodzi lekko w prawo ;/ wkor!@a mnie to strasznie. dodam ze byl wymieniany olej w lagach bo lewa ciekla i zostaly zalozone nowe symeringi. Tylne kolo jest rowno ustawione. Co to moze byc ? Lagi pewnie by sie wczesniej odezwaly ze sa zkrzywione nie ? czy przygotowac sie na najgorsze ;( ? a i jeszcze jedno czy musze jezdzic z tym problemem jak maruder ? Z gory dzieki za odpowiedzi . Pozdrawiam hehe

Musisz sprawdzić pare spraw!

-WYwaz koła jeszcze raz ( możliwe że żle wyważone)

-Olej w lagach ( po wymianie mogłes w jedną lagę wlac wiecej w duga mniej )

-Łożysko główki ramy ( jak szarpal warto sprawdzić. Postaw na centralce i niech ktoś naciśnie na ogon a ty łap lagi i sprawdz czy sa luzy )

Na koncu możesz sprawdzić Łożyska w kołach i czy nie ma luzu na wahaczu (złap za wahacz na centralce i będzie wiadomo )

P.S. :drunk: Wisisz Piwko :drunk:

a zostawia jeden czy dwa ślady? Przejedź przez kałużę i sprawdź.

a zostawia jeden czy dwa ślady? Przejedź przez kałużę i sprawdź.

woldo naprawde musiał by byc zdrowo kurwnięty aby to zobaczyc :D

Ok co moge to sprawdze dzis a w sumie to zaraz heheh, wszystko robil mechanik ( bedzie zjeba ). Jutro mozna polatac cos czy dac sobie na wstrzymanie do rozwiazania problemu ?

P.S Jakie pijesz ? hehehe

Jutro mozna polatac cos czy dac sobie na wstrzymanie do rozwiazania problemu ?

Szukaj problemu

Ok co moge to sprawdze dzis a w sumie to zaraz heheh, wszystko robil mechanik ( bedzie zjeba ).

Najlepiej robić samemu Bandit nie ejst takim trudnym Motocyklem a na forum ejst wszystko Nie wspominając że zawsze znajdzie się bratnia dusza co pomoże :P

Sie zmachalem tym szarpaniem za lagi i wahacz heheh ale nic 0 lozow i z przodu i z tylu, wszystko siedzi twardo.

Chetnie bym cos podlubal tylko ze nawet kluczy nie mam zeby porzadnie lusterka zkrecic :(

Kor@a z tymi mechesami to ocipiec idze mowisz, prosisz, placisz jak za woly i huj z tego hehehe

woldo naprawde musiał by byc zdrowo kurwnięty aby to zobaczyc :D

Widziałem w zeszłym roku takiego fajnego Rometa ogara, jemu nawet kałuża nie była potrzebna, stąd pomysł :)

Pytanie diagnostyczne: czy lagi są DOKŁADNIE na swoim miejscu? Jeśli były nawet lekko skrzywione ale ustawione w pozycji "do jazdy na wprost" a podczas akcji warsztatowej ktoś je chcący/niechcący przesunął to mogła nastąpić zmiana geometrii ... Na przyszłość warto zrobić (po dobrym ustawieniu) 2 znaczniki.

Czyli na stacji diagnostycznej (takiej co puszka sie przeglad robi) wyjdzie czy lagi i rama sa dobre ? Czy musze szukac specjalistow ? Czy jechac do "winowajcy zajscia" hehe i kazac naprawiac ?

Dante po takiej wycieczce to na piwku by sie nie skonczylo hehe

zgadza się

Jak chcesz sprawdzić ramę lagi główkę ramy i wahacz to szukaj stacji gdzie sprawdzają geometrię motocykli.

Wujek Google na pewno pomoże.

Sprawdz czy masz lagi równo w półce może jedna jest minimalnie wyżej/niżej. W ilości oleju w lagach raczej bym nie szukał problemu no chyba, że różnice są znaczne.

Edytowane przez korytarz4

A mnie się wydaje, że problem może być bardziej trywialny. Może tył nie równo ustawiony? Mechanik mógł coś przestawić jak zmieniał oponę, chyba, że tylko przód był robiony.

A mnie się wydaje, że problem może być bardziej trywialny. Może tył nie równo ustawiony? Mechanik mógł coś przestawić jak zmieniał oponę, chyba, że tylko przód był robiony.

Tyl jest dobrze ustawiony( 3 kreska od tylu) i tez byl robiony. Dzwonilem do niego i pierwsze kazal to sprawdzic.