Skocz do zawartości

Gość
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zamieszczę temat ponieważ wiele osób pyta o podstawy lakierowania.

Podzielmy ten proces na:

1. Profesjonalny

2. Półprofesjonalny

Jeżeli chodzi o mnie to chciałbym polakierować pług pod silnik. Pług wykonany jest z laminatu, gładki w kolorze białym. Chciałbym polakierować go samodzielnie, to znaczy półprofesjonalnym sposobem zaczynając od:

-Matowienie papierem wodnym (gradacja 1000)

(suszenie odtłuszczanie)

-Podkład do tworzyw (spray)

(1 warstwa czas schnięcia około 1h)

-Baza Motip Dupli (czarny metalic)

(3 warstwy co 15-20 min)

-Clear 2k z utwardzaczem.

(po całkowitym wyschnięciu)

Po wykonaniu ewentualna polerka.

Po kródce przedstawiłem temat, chodź mam pewne pytanie?

Czy jako bazę lepiej będzie dać lakier matowy czy metaliczny z połyskiem. ?

(Lakier na motocyklu to oryginalny metalic)

Dobrze by było jakbyście wpisywali tu swoje sugestie i przemyslenia

Ja jako bazę daję lakier który mi dobiera mieszalnia- generalnie w PL jeszcze się nie zawiodłem. Połysk daje clear

Siema. Mam dokladnie taki sam plug do polakierowania. I teraz mam pytanko poniewaz sam raczej tego nie polakieruje bo blade pojecie o tym mam i nie chce tego schrzanic, czy ktos wie gdzie we Wroclawiu albo okolicach Radomia moge polakierowac taki plug? I ile to moze kosztowac? Pozdro.

Kumpel lakiernik za taki element bierze stówę, ale to w łódzkim B)

Jak poczytasz to sam pomalujesz, nie jest to jakieś super trudne. Swój poprzedni motocykl malowałem sam, wyszło dobrze, może nie idealnie, ale byłem zadowolony, teraz jestem pewien ze zrobił bym to lepiej :P a taki płuug to pierdoła.

Edytowane przez Matis

Ja tez bym Ci proponowal lakierowac samemu.

Po 1. to nowe doswiadczenie i bedziesz juz wiecej wiedzial

po 2. to plug nie rzuca sie tak w oczy i tak bedzie poobijany od kamieni wiec nie bedzie widac Twojej ewentualnej fuszerki.

Poloz podklad i zobacz jak Ci poszlo z podkladem, to dobry trening. Jezeli wyjdzie w miare dobrze to maluj sam a jak tragicznie to tez maluj sam i najwyzej jak nie wyjdzie to dasz lakiernikowi. Nic nie tracisz a mozesz zdobyc nowe doswiadczenie i 100zł w kieszeni:D

Grunt to kłaść "lekkie warstwy" nie lakierować na hama jedną warstwą do połysku. Ważne żeby dobrze wymieszać puchy i zachować dobrą odległość.

Nie pryskać do pustej, bo pod koniec rozpuszczalnikiem już zaczyna pluć, i można schrzanić piękną robotę.

Jak koszt pomalowania wynioslby ok 100zl to wolalbym dac jednak ten plug do lakiernika. To i tak wyjdzie mi duzo taniej niz zakup w Anglii podkladu, lakieru i farby i do tego jeszcze pewnie bym to schrzanil :). A na Swieta zjezdzam do kraju to plug moge zabrac ze soba i dac gdzies do pomalowania. Czy wystarczy dac lakiernikowi kod koloru czy jeszcze jakis dodatkowych informacji bedzie potrzebowal? Pozdro.

Jak koszt pomalowania wynioslby ok 100zl to wolalbym dac jednak ten plug do lakiernika.

Ja mysle ze ta 100 to bez materialow. ale najlepiej zapytaj jakiegos lakiernika ile by chcial

Ja mysle ze ta 100 to bez materialow. ale najlepiej zapytaj jakiegos lakiernika ile by chcial

Pług 120zł z wysyłką

Podkład 15zł

baza 20

klar 22zł

papier 1zł

czyli łącznie jakies 180zł

Ja wole samodzielnie działać niż dać jakiemuś tempakowi, który jeszcze mi będzie marudził że to niby "trudny element" do lakierowana i ze mu się to nie opłaca. (Koszt u takiego ciecia to 140zł+ koszty elementu)

Więc jak na moje to baardzo nie opłacalne dawanie takiego elementu do fachowca.

Efekt końcowy, i ogólne wrażenia bdb, :), klar pięknie pokrył powierzchnię, początkowo obawiałem się ze powstaną cienie i przebłyski podkładu, lecz wyszło idealnie. Zacieków brak

Edytowane przez Gość

Gdyby ktoś chciał to mogę mu profesjonalnie coś pomalować lub przemalować całe moto z gwarancją.

Koszt malowania np. N-ki sprzed 2005(błotnik, bak, zadupek) to około 500zł jeśli nie jest specjalnie zmasakrowany, zostawiasz motocykl i odbierasz pomalowany.

Tysiące kolorów do wyboru z fiszek lub poprostu oryginalny kolor suzuki czy tam innej marki, mamy bazę kolorów wszystkich aut i motocykli.

Bezpyłowo, w kabinie, najnowsze technologie itp.

Edytowane przez Pitbull