Skocz do zawartości

Blokada Kierownicy Zerwana. Kluczyk Nadal W Stacyjce.

Gość syspo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A tam od razu wate w uszach ;) biorę pod uwagę każdą ewentualność :) właśnie wracam do domu, zobaczymy czy torxy przybyły i jazda z koksem ;)

Wysłane na szybko poprzez Tapatalk

to zacznij od rozwiercenia tych 2ch śrub z łepkami powyjmuj wszystko ze srodka i wypierdol ten bolec bo inaczej to 40 funa na nowa stacyjke lub 100 zestaw z ebaya jak nie posluchasz

jak by coś nie poszło to mam cały komplet zamów wolny

Siema :)

Dotarły torxy - odkręcenie śrub okazało się banałem!

Stacyjka rozwiercona, klucz wydobyty - najważniejsze się udało :)

Niestety główny bolec (ten po środku całej stacyjki) posypał się - trudno.

Do tego nadal blokowały się zapadki i bolec blokady wygięty - więc olałem sprawę. Nowa stacyjka już w drodze (z tego samego rocznika - uff).

Pewnie pójdą na mnie gromy z nieba... no ale trudno :)

Czekam na paczkę z nowym osprzętem.

Jak przyjdzie to będę się martwił czy stacyjka będzie dobrze pracowała na powyginanej blokadzie od strony ramy.

Do tego czasu chcę dorobić się szlifierki aby ewentualnie nią się wspomódz przy ewentualnych utrudnieniach.

Póki co - dziękuję wszyskim, którzy odnieśli się do mojego problemu.

Dodaliście mi otuchy i pomogliście :)

Pozwolę sobie jeszcze nie zamykać tematu, bo być może będzie potrzebna opinia i fachowe doradztwo odnośnie samej blokady na ramie ;)

• 2 weeks later...

Witam ponownie (sorry za post pod postem).

Chciałbym podziękować wszystkim, którzy pomogli mi w tym temacie, tu i prywatnie na PW!

Dziękuję :zeby:

Otóż wymiana stacyjki okazała się banalnie prosta.

Co lepsze, nowa stacyjka posiada nieco dłuższy (a przynajmniej na to wskazuje) bolec blokady kierownicy, dzięki czemu blokada jako tako nadal działa :usmiech:

Niestety eBay to eBay... i mam stacyjkę, która w pozycji ON pozwala wyciągnąć sobie kluczyk (WTF?) :puknijsie: No ale nie będę wybrzydzał...

Nie obeszło się bez klucza torx z dziurką rozmiar 6 (odkręcenie stacyjki od górnej półki).

Rozwiercanie starej stacyjki było potrzebne do wydobycia kluczyka, rozwiercane były dwie śruby z ułamanymi główkami.

Czas demontażu i montażu ~1h w jedną stronę (z uwagi na delikatność operacji ;) ).

Niestety to nie koniec problemów z moją Suzi.

Ale to już w odrębnym temacie.

Jeszcze raz dzięki!!

P.S.

Ze względu na to, że nie wiem który post był mi najbardziej pomocny, gdyż wszystkie były równie przydatne, pozwalam sobie oznaczyć swój post jako "oznacz jako rozwiązany".

Dzięki wszystkim!

Edytowane przez syspo