Skocz do zawartości

Tempomat Mechaniczny

Pasek90
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę to w sezonie dokładnie jeszcze u ciebie zobaczyc, może sprawię sobie prezent na gwiazdkę :P

• 1 year later...

Odświeżam kotleta.

Wszystkie tempomaty z jakimi się spotkałem do tej pory są albo mało praktyczne, albo mało estetyczne, albo drogie, a najczęściej wszystko naraz...

W mojej chorej głowie (eh ta grypa) narodził się pomysł na tempomat działający na zasadzi wciśnięcia ciężarka kierownicy, takie klik klak. Plusem ma być to, że mechanizm będzie ukryty w kierownicy, a ciężarek wymienialny. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Edytowane przez GreGF

serwomechanizm w ciężarku?

serwo modelarskie mogłoby być ciekawą alternatywą dla mechanicznych rozwiązań

Serwomechanizm przy pierwszym paciaku poszedłby w pizdu. Ja myślę o klik klaku do umywalek (metalowym).

Do tego guma i najprawdopodobniej sprężyna lub dwie.

kliklak się cofa po włączeniu - przewidziałeś?

edit:

poza tym pamiętaj że musi się wyłączać

Edytowane przez syku

Przewidziałem, dlatego sprężynki i guma. Teraz muszę zacząć testy.

Będzie też wersja na zacisk rowerowy.

Edytowane przez GreGF

a myślałeś o gumowym oringu?

wiem że satysfakcja jest z wymyślania a nia z powielania

Nie znam patentu z oringiem. Rozwiń.

Edytowane przez GreGF

zakłada się gumowe kółko które wchodzi pomiędzy gumę rączki a obciążnik

powoduje wytworzenie tarcia między tymi elementami

gdy nie potrzebujesz przesuwasz oring na manetkę i nie przeszkadza

edit:

http://holan.pl/pl/kierownica-akcesoria/3428-mechaniczny-tempomat-do-r1200gs-adv-mod-czarny.html#.VsN1H0AdNEs

też ciekawe

Edytowane przez syku

Pewno to dobrze działa, ale upierdliwość w instalowaniu i demontażu oringa ten pomysł dyskwalifikuje (przynajmbiej dla mnie).

jak będziesz potrzebował sterowanie elektroniczne jakimś cięgłem (poprzez serwo modelarskie)

to wiesz gdzie szukać pomocy :)

jak będziesz potrzebował sterowanie elektroniczne jakimś cięgłem (poprzez serwo modelarskie)

to wiesz gdzie szukać pomocy :)

i to jest pomysł :) dodatkowa linka od gaźników do serwa, do tego moduł odczytujący prędkość z czujnika na zębatce, na kierownicy 3 przyciski i masz wypas, czujki hamulca przód tył są, sprzęgła też

Albo przystosować system z auta: http://allegro.pl/ford-mondeo-mk3-2-0-16v-tempomat-1s7u9c735ba-i5890639518.html#thumb/1 

Edytowane przez kolczyk_1986

Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Tempomat ma nie przeszkadzać, ma być szybki i łatwy w obsłudze (prawa ręka), ma niw psuć estetyki w moto (czyt. być niezauważalny) tani i mało awaryjny (jak najprostrza konstrukcja)

No i chyba jednak zastosuje takie rozwiązanie:

tempomat-motocyklowy-gadzet-czy-konieczn

Cirus, widziałem już to cudo i jeśli moje wynalazki okażą się stratą czasu, to pewno je kupię.

Taki tam filmik

https://youtu.be/35eDzhFGCEE

Edytowane przez GreGF

W sumie proste i bardzo ciekawe rozwiązanie, co też ważne nie rzucające się bardzo w oczy w przeciwieństwie do tych wszystkich obejm na manetkę. Plusik za wygrzebanie tego z czeluści "jutubów".

Ktoś kiedyś wrzucał jeszcze taki patent jako najprostsze i najtańsze rozwiązanie:

Owieczko, w poście wyżej też jest tempomat samoróbka na filmiku. Co prawda nie ma opisu jak to zrobić, ake myślę, że nie trzeba.

Taki wynalazek juz mialem

41O3ecyg30L._SX342_.jpg

Jest do dupy. Zgubilem w drodze. :(

Edytowane przez pioter

Owieczko, w poście wyżej też jest tempomat samoróbka na filmiku. Co prawda nie ma opisu jak to zrobić, ake myślę, że nie trzeba.

Grzesiu, zauważyłem. Pierwsze zdanie w moim poście było komentarzem do Twojego posta i tempomatu z podkładek :D

Ten z filmu jest ok, tylko gosciu to tak jakos fajansiarsko zrobil.

Chyba oprucz siekiery nie posiada innych narzedzi.

Ale mi chodziło o post jeszcze wyżej, z filmikiem z tempomatem z zacuskiem rowerowym. Pioter, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić to lepiej, a to że jest na filmiku niedorobione, to detal. W ostatecznej wersji widać tylko czarną dźwignię i nie wiadomo, czy tego fajansiarstwa nie doszlifował. Do niedzieli będzie gotowe :D